110 kg vagyok, alig fogyok! Mit csináljak még?
Tavaly májusban kezdtem el, konditerembe járok, egészségesen étkezem. Ne nézzetek tipikus idiótának, értek a témához, egészségügyben tanultam.
Tehát a szitu, hogy mostanáig csak 10 kilót fogytam! Fixen 1300 kalóriát ettem egészen decemberig, akkor elegem lett és csökkentettem 1100 kalóriára. SEMMI változás, se kg, se centi!!
Mi az isten csináljak? Edző csinált több edzéstervet, heti 4x1,5 óra kardio/aerob, utána fél óra saját súlyos erősítés. Kevés szénhidrát, sok fehérje...
Ja és voltam kivizsgáláson, teljesen egészséges vagyok.
Hallod, nem kell itt folrobbanni. En megertem hogy baromi idegesito lehet stagnalni honapok ota meg kemeny dieta hatasara nem fogyni semmit sem. De biztosra akartam menni, elvegre hiaba vagy te nagy egeszsegugyis ha azt se tudtad, hogy ilyen alacsonyra nem viheted le a kaloriabeviteledet.
100% hogy ugy be van lassulva az anyagcsered, hogy csak na. Mas tippet nem fognak itt adni, de sok szerencset a tovabbiakhoz es ne vessen ennyire szet az ideg, mert ezzel artasz az egeszsegednek.
Pl nem fogysz.
Sokak azt is mondják, hogy ha valaki keveset kakál, annak is lassú az anyagcseréje. Az oké, de aki diétázik, az alapból kevesebbet eszik, és kevesebbet megy nagy wc-zni
De tényleg, itt az a baj, hogy tartósan alapanyagcsere érték alatt voltál, gyakorlatilag koplaltál, emiatt a szervezed vészüzemmódba kapcsolt.
Bővebben: [link]
Jó mindegy, hagyjuk. Nem vagyok gép. És azt sem hiszem, hogy amikor valaki egész nap csak fekszik, 2000 kalóriát kéne ennie minimum... Ennyi nem kell az eletfunkciokhoz!
2000 kalóriát max akkor ettem, amikor édesség függő voltam, 4 hónapig....
Wcre meg naponta 5-10 alkalommal megyek...
Most ezzel elárultad, hogy egyáltalán nem értesz a témához. Az, hogy egészségügyben tanultál kevés.
A tested nem gép, nem kell ennyire végletekben gondolkodni. A tested egy összefüggő rendszer, aminek a működéséhez energia kell. Minél több a test súlya, annál több energiát (kalóriát) igényel. Ebbe igazából fölösleges belekötnöd, meg kételkedni benne, mivel ez így van, ha tényleg értenél a témához, akkor tudtad volna.
Tehát a kalóriaszükséglet arányosan nő a testsúllyal. Ez megmagyarázza, hogy miért van az, hogy a te alapanyagcsere (BMR) értéked 2000, még egy 40 kg-s nőnek jóval kevesebb, tehát neki még reális is az az érték.
Nos, leírtad, hogy nem sikerül fogynod. Egészségesen étkezel, kevés kalóriát viszel be és rendszeresen mozogsz. Mellette nincs egészségügyi problémád. Mi vázoltuk az összes lehetséges okot, hogy mi okozhatja valószínűleg a stagnálásodat.
1. opció: Nem egészségesen eszel, nem helyesen eszel, túl sok kalóriát viszel be.
Ezt megcáfoltad, hiszen állításod szerint megvan a szükséges napi fehérjebevitel és a szénhidrátot sosem léped át, mivel keveset eszel belőle. Kalóriából is (túl) keveset viszel be, úgyhogy ez az opció elvileg kilőve.
2.opció: Az elhízást és a lassú fogyást okozhatja pajzsmirigy-alulműködés.
Írtad, hogy "kivizsgáltak, fogjuk már fel", de szerintem nem tartott volna sokba értelmesen válaszolni az erre irányuló kérdéseimre az ilyen okos visszavágások helyett. Vérvételkor néztek TSH szintet? Ha ez magas, akkor működik alul. (Lehet, hogy ezt tudtad, de inkább leírom, mivel másnak is nagy segítség lehet ha rátalál a kérdésre :)
Gondolom akkor ez az opció is kilőve.
3. opció: A szervezeted a koplalás után vészüzemmódba kapcsolt
Talán ez a legvalószínűbb.
Baromi kevés kalóriát vittél be egy nap. Fentebb írtam, hogy a kalóriaszükséglet arányosan nő a testsúllyal, tehát neked napi 1100 kalória NEM annyit ér, mint egy olyannak, aki kb 65 kiló és 60ra akar lefogyni.... A te szervezetednek ez sokkal kevesebbnek számít, jobban kikészül tőle.
A szervezeted észleli az alacsony kalóriabevitelt, bepánikol, és lecsökkenti az energiafelhasználást, hogy a kevés bevitt táplálékból származó energia csak a létfontosságú szervekhez menjen. Így nem fogsz fogyni, hacsak nem emeled meg a kalóriabevitelt. Folytathatod ezt az alacsonykalóriás étrendet, de készülj fel, hogy nem fogsz semmit sem fogyni.
Ennél több opció nincs. Biztos, hogy edzőhöz jársz? Ő sem mondta neked ezeket?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!