Fogyó, edzés és hízás?
3 hónapja heti 5x menetelek (futást nem bírja a térdem) 3-6 kmt. A távot a napi egyéb teendőim és a kedvem határozzák meg.
E mellé egy-másfél hete álltam át intenzívebben edzeni, +kínosan ügyelek arra, hogy 1600 kalóriánál ne vigyek be többet, plusz az összetételre is figyelek ( szénhidrát-fehérje arány) Az edzés kiemeltem csípő-deréktájra fókuszál.
Nagyon jól érzem magam, energikusabb vagyok, jobb a közérzetem stb.. Comb-csípőtájékon a bőröm picit feszesebb lett. Viszont:
A tükörben a hastájékomat valahogy "nagyobbnak látom".
Nincs nagy súlyfeleslegem ~10 kiló körüli. ( első fogyási ciklusban 5 kiló fogyásra van ütemezve az edzéstervem)
Persze, egy hét után nem érek el nagy és látványos eredményeket,(nem is akarok), valószínűleg a mérlegen még nem is látszik a dolog, de nem értem, hogy kevés evés & edzés mellett hogyan lehet ez?
Sajnos, a kaja "mellett" a vizet sem kívánom, amióta elkezdtem, így az sem lehet, hogy az felpuffaszt.
Bocsi, hogy hosszú volt & köszi a válaszokat!
25/L
Alapvető problémák vannak. Az első az, hogy azt hiszed, keveset kell enned, és hogy értelme van kalóriát számolni. Ez hatalmas tévedés. Minden tápanyagnak megvan a maga funkciója. A fehérjéből nem lesz zsír, a bevitt zsírokból inkább energia lesz, a szénhidrátokat pedig célszerű minél jobban visszafogni. Húsból és zöldségből lehet sokat enni, amire figyelni kell, hogy ne legyen sok szénhidrát. Ami van, az is inkább zöldség, gyümölcs legyen, a kenyeret és hasonlókat célszerű kiiktatni. A kalóriaszámolgatás a lehető legfölöslegesebb és legfélrevezetőbb dolog, amit tehetsz.
Ha az edzésed kiemelten derékra fókuszál, akkor rossz. Kizárólag akkor érsz el említésre méltó eredményt, ha mindenre edzel. Lokális fogyás nincs: nem tudsz célzottan egy helyről fogyni. Vagy mindenhonnan fogysz, vagy sehonnan. Hogy honnan milyen mértékben, azt a genetikád határozza meg sajnos.
Olyan sincs, hogy "első fogyási ciklus", meg olyan sincs, hogy "5 kilóra ütemezve". Hetente max 1kg zsírt tudsz lefogyni, inkább felet. Ha egynél több megy le, akkor izomból is fogysz, ami árt az alakodnak, akár nő, akár férfi vagy. Ennyi a szisztéma. Nincs első ciklus. Fogyás van, szépen folyamatosan.
Vizet pedig mindenképp meg kell inni naponta alsó hangon három literrel, de célszerű többet inni.
Egy hét alatt nem kell csodát várni, jól látod. Ha nagyobbnak látod a hasad, annak lehet ezer oka, valószínűtlen, hogy híztál.
Az étkezésed is legyen jó, az edzésed is legyen jó. Elvileg nincs akadálya a jó étkezésnek, edzésnek, nem?
1600 kcal még semmi, ha sok szénhidrátot eszel.. zsírfogyasztásról nem írtál, élelmiszereid típusairól szintén nem.
Edzésedben megvan a szabályos (ízületkímélő) erősítés? Megfelelő nyújtás? Milyen a csípő tájékra fókuszáló edzés? Gyógytornád van? Qigong, Jóga?
1, amiket leírtál, azok nagy részét tudom.
A kalóriaszámláláson belül ki van kalkulálva, hogy a saját adataimnak megfelelő, tervezett fogyáshoz AJÁNLOTT kalóriaszám mennyi. Ezen belül pedig a szénhidrát max értékével is tisztában vagyok.
Nem fenyeget az a veszély, hogy ezt túllépem. Ma a diéta szerinti CH mennyiségemnek kicsivel kevesebb, mint felét fogyasztottam. Zsírból 60%ot, fehérjéből 72-t.
Szóval, összességében a táplálkozásom is rendben van a fogyáshoz (kivétel az ivás :/)
Azt is tudom, hogy nem lehet célzottan fogyni, de mivel nekem nem lehet ugrabugrálni túlzottan (bár, ha épp olyan a térdem, minden további nélkül ugrókötelezem)Sajnos a betegségem elég kiszámíthatatlanul jön elő. (Egy 12 éves koromban elkapott betegség szövődménye az ízületi baj)
Első fogyási ciklus és második: ez szvsz érthető a kérdésben is. Tudom, hogy a jojóeffektus elkerülése érdekében ( gyors fogyás esetén izomból fogy az ember, nem zsírból) nagy túlsúly esetén 1 kiló, kisebb esetén heti fél kiló körüli az egészséges fogyás.
Van 10 kiló feleslegem, ebből leadni most 5 a célom.-erre utaltam a kérdésben. :) Kicsi lépések.
Szóval, mondhatjuk, hogy tisztában vagyok a jó fogyókúrák-életmódváltás alapjaival.
csak ezt a hasas anomáliát nem értettem :)
Amúgy, ma jobban megnézve, fényképpel összehasonlítva a "hát-melltartóhájam" kisebb lett :) \o/
Minden esetre, köszi a válaszokat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!