Milyen sajtot ehetek?
Valóban, nem kellene tejtermékeket enni.
A vaj jöhetne szóba, mert annak úgy 80%-a zsír. De a sajtokban elég sok fehérje van. Mivel a tejnek a problémás része lényegében a fehérjéi, így a sajt nem nyerő.
Nyugodtan ehetsz bármilyen sajtot. Viszont nem azt nézd, hogy mennyi zsír van a SZÁRAZANYAGTARTALOMBAN, hanem az összetételnél a tényleges zsírtartalmat.
Ugyanis a kett közt igen nagy a különbség, a feltünöen megadott zsír% a szárazanyagra vonatkozik, viszont minden sajt tartalma egy csomó vizet is, ezét a tényleges sokkal kevesebb.
Mellesleg valamennyi zsírt fogyókúra alatt is kell fogyasztani, mert különben egy csomó vitamin nem tud felszívódni a szervezetedben. Ha a sajtok zsírtartalmát beszámolod a napi kalória- és zsírszükségletedbe, akkor nyugodtan ehetsz belöle. Természetesen nem kilószámra, de egy-két szelet azért belefér.
Megkerestem már példát a megadott és tényleges zsírtartalomra:
Mozzarella: zsír a szárazanyagban (Sz-a-val röviditem ezután): 53%, a tényleges zsírtartalom: 21%
Ementáli: zsír a sz-a-ban: 45%, tényleges: 29%
Trappista: Zsír a sz-a-ban: 45%, tényleges 28%
Camambert: zsír a sz-a-ban 60%, tényleges: 23%
Nem, tévhit hogy a zsír hizlalna.
Ezt azért nem érted most, mert nem tudod mi az az inzulin - inzulinválasz. Egyelőre tehát az elhízás mint jelenség alapjaival nem vagy tisztában. És így írsz tanácsokat. Mégis hogyan, ha azt sem tudod hogyan történik a hízás, vagy miért történik..?
De. annyit biztos tudok, mint te. Azzal MINDENKÉPPEN tisztában vagyok, hogy az INZULIN a szénhidrátok (cukor, keményítö) emésztéséhez kell, ezek fogyasztásakor termel a szervezet inzulint.
VIszont a tejben/tejtermekekben szénhidrát nem sok van, ezért ha ilyet fogyaszt valaki, akkor NEM emelkedik az inzulin-szintje.
AZ elhízás oka meg az, ha valaki TÖBB kalóriát visz be, mint amennyit felhasznál. De gondolom, szerinted akkor fog valaki fogyni, ha SOK kalóriát eszik és közben nem igazán csinál semmit, mert valahol olvastál valami hülyeséget!
Az elhízás okai ennél bonyolultabbak, s még a legtöbb fogyókúrázó is tudja, hogy nem teljesen mindegy, hogy mit eszik, nem a kalóriaérték a minden a fogyás szempontjából.
Zsírral pedig még fogyni is lehet, elég hatékony, ha mellette durván lecsökkentjük a szénhidrátbevitelt. Persze nem mindenkinek ugyanaz az étrend a jó s azt olvastam, még a tömegnövelés és szálkásítás kapcsán is kinek magasabb, kinek alacsonyabb szénhidrátbevitel az ideális. Érdekes az emberi test.
A fő kérdés korrekt megválaszolásához nem rendelkezem megfelelő ismeretekkel, a saját életemben is kérdéses pont ez, de ott megvan rá a válaszom. Igyekszem keveset enni (nem is kívánok belőle kb. semennyit sem), de a testem sokkal kellemesebbnek érzi a (főleg kemény) sajtot és a vajat, mint a többi tejterméket, úgyhogy utóbbiakat nem eszem, előbbieket kis mennyiségben igen, jót tesz a nem valami magas fehérjebevitelemnek s színesíti a palettát. Azért jobban örülnék, ha nem a nagyipari termelést támogatnám, azzal vannak fenntartásaim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!