Paleo vagy kalóriaszámlálás?
Ez nagyon egyénfüggő.
Én személy szerintem kissé undorom a hústól, ami azt jelenti, hogy korlátozott mennyiségben eszek, de nem bírnék sokat enni belőle. Tehát ahogy tudom már csak a zöldségek, magvak és gombák,(nah meg gyümölcsök) maradnának...számomra ez elképzelhetetlen.
Én a tejtermékekről nem szeretnék lemondani, a kis tejeskávém sokszor életmentő :)
A kalóriaszámlálást sokan támadják, pedig lehet jól is csinálni, ha a makrókra is figyel az ember. Számomra ez az egyetlen hosszú távon tartható megoldás...annyi meg annyi sikertelen diéta után (vagyis a diétákkal elértem a célsúlyt, aztán meg visszajött a duplája)
Szóval igazából azt kell eldöntened, melyiket vagy képes életed hátralévő részében tartani...mert életmódváltás kell, annak van egyedül értelme...én a paleot képtelen lennék...és nem is hiszek benne :D
Én elvileg keverem a kettőt, bár a kalóriaszámlálás nálam csak azt jelenti, hogy "számolom"/becsülöm, nem azt, hogy nem eszem 3000 kalóriát, ha éhes vagyok, mert de. Többnyire 1800 is elég, de vannak érdekes napjaim, a test már csak ilyen.
#1: No igen, eleinte nem volt egyszerű a majdnemvega majdnempaleo :D De mit tegyek, most egyek glutént, normál cukrot, tejet? Előbb hagytam el őket, mint ahogy a paleo mibenlétével tisztában lettem volna :D Mondjuk a rizs, krumpli, zöldborsó, zöldbab, vaj, sajt vonalat már nem kerülöm annyira, de mivel fogyni akarok s ebben engem, úgy tűnik, zavar a szénhidrát, a keményítődús cuccok kivételesen és pici mennyiségben jelennek meg, s csak akkor, ha nagyon muszáj.
A kalóriaszámlálással az a bajom, hogy csak mert számolom, nem hagyom abba az evést, ha betelt a keret, de éhes vagyok... S nyilván sokkal fontosabb, hogy megfelelő ételeket együnk, ahogy szerintem az egészség fontosabb, mint a fogyás üteme...
Ezek persze összefüggenek (már a bevitt kalória és az, hogy mit eszünk), nálam pl. kalóriadeficitet okoz, ha kevés szénhidrátot és sok zsírt eszem.
#1: Az előbb nem tudatosult bennem, de kihagytad a tojást. NAGY bajban lennék tojás nélkül, valamint akkor is, ha boltban kéne vennem, az ugyanis elég ízetlen, a bionak árult is. Nem csodálom, hogy unja a tojást, aki nem rendesen tartott tyúkoktól származót eszik. Egy életen át tudnék napi 3 rántottát enni... Félév lelkes tojásevés után még mindig hiányom van belőle, legalábbis ízlelőbimbó szinten, szeretnék sokkal többet enni, de nem tudok akármennyit venni a szomszédtól...
Megjegyzem, van vegán paleo is, az a hardcore :D Sőt, a nyersvegánoknak nagyon kevés dolgot kell elhagyniuk, hogy paleósok legyenek... Nálam az nehezít, hogy nemcsak húst nem nagyon tudok enni, de gyümölcsből is nagyon fix a felvevőképességem: naponta kell, de csak 1-2 szem megy. A nyersvegánoknál ugye az a fő energia, a magokat hajlamosak nagyon pici mennyiségben enni, bár ez bizonyára személyfüggő.
Ami nekem (főleg mostanában) nem megy, az a szénhidrátszegény paleo. Vagy szénhidrátszegény bármi. Pedig fanatikusan hiszem, s úgy tapasztaltam, hogy nekem az a legjobb. A kalóriabázist is elsősorban a szénhidrát figyelésére használom (eleinte a fehérje is érdekelt, de azzal, úgy tűnik, sosincs baj, megüti a napi 1g/ttkg-ot, ennél többet tőlem nem lehet várni, csak a kivételes húsos napokon, de akkor se lesz 2 :))
#1 vagyok :)
Jah, a tojás...nem nagyon bírom megenni azt sem, valószínűleg ezért nem tulajdonítottam neki akkora jelentőséget, hogy megjegyezzem, hogy a paleloban jó...
De jogos, köszi a kiegészítést :D
Szia!
Nem is tudom... én úgy gondolom, hogy a mai világban nem jó teljesen megvonni magadtól az egészségtelen dolgokat. Mi van, ha annyira elszoksz mondjuk tőle, hogy megeszel egy mekis szendvicset és rosszul leszel? Csak mert annyira paleo vagy, a gyomrod meg az emésztésed már nem bírja elviselni a "keményebb" kajákat. (Velem ez történt, azért mondom.) Szóval annyira nem pártolom a paleot, bár ellene sem vagyok mert ettől eltekintve fogytam tőle 4 kilót.
A kalóriaszámlálással viszont további 25 kilót fogytam, vigyorogva. Mindent ettem csak mértékkel. Plusz egy kis életmódváltást csaptam a kalóriaszámláláshoz. Minden étkezéshez van zöldség köret, kivétel nélkül. Elhagytam a csokikat, a nasit, a cukorkákat. Néha eszek persze, de csak mértékkel. Ja, és csak és kizárólag vizet iszom. Néha házilag készült gyümiturmixot, amiben van 1 dl tej is. Az utóbbi simán elmegy egy uzsonnának vagy tízórainak.
Szóval a lényeg: nem vagyok szakértő, csak a tapasztalat beszél belőlem. Paleoval 4 kg-t fogytam úgy, hogy észre se vettem, hogy diétázok, de annyira hozzászoktam a szinte bio cuccokhoz, hogy rosszul lettem az éttermi kajától.
A kalóriaszámlálással meg 25 kg-t fogytam és jól vagyok. :)
Paleo semmiképpen. Ha csak nem akarod, hogy pár év múlva helyrehozhatatlan hiánybetegségeid legyenek.
De a legbiztosabb, ha változatosan eszek mindent mértékkel, és mellette mozogsz sokat.
A paleótól nem hiánybetegséged lesz, hanem szív- és érrendszeri problémád, magas vérnyomás, magas koleszterin stb. Minden, amit a túlzott húsfogyasztás okoz. Köszvény is előfordulhat.
A kalóriadeficit viszont működő dolog.
A paleóhoz is kell ész, hiánybetegséget nem okoz, ha jól csinálják. A paleóban engedélyezett ételekben minden megvan, ami kell, a paleo ellenzői sosem képesek ellenpéldát mondani, márpedig érvek nélkül kritizálni elég gyönge, súlytalan dolog.
#5: Részemről örülök neki, ha elszokom az egészségtelen cuccoktól, a testem alapból szeret ebbe az irányba menni, ezért is kezdtem ételcsoportokat kizárni s egyre jobban megválogatni, mit eszem. Viszont a legtöbb étel, amit eszem, egyáltalán nem bio, szóval megvan a magam méregbevitele a zöldségekkel is, nem kell aggódni (a bolti húst azért kihagyom). Az éttermeket pedig szintén megválogatom, egy rendes éttermi ételtől tuti nem lesz bajom. Egy brutális gluténes-tejes-cukros nap kikészít, de nem kényszerít senki, hogy olyat tartsak (egyszer úgy alakult, tanulságos volt :D). Úgyhogy nekem ez így kerek.
Mindkettő és egyik sem.
Ha nem szeretsz hús hússal enni, akkor a paleo nem jó.
Ha nem akarsz egy életen át számolgatni és beleőrülni a kalóriákba, akkor a kal. száml. se jó.
Ha meg tudod becsülni, hogy hogyan vihetsz be mérsékelt mennyiségű szénhidrátot (pl. kevesebb rizst vagy krumplit eszel köretnek, pogácsa helyett elnyammogsz pár szilvát), meg hogy minek kb. mennyi a kalóriatartalma (pl. rántott sajt), akkor nyert ügyed van. Mindenből lehet enni, DE mértékkel. Rántott padlizsánból csak minimálisat, gombalevesből akár 2 teli tányérral. Persze van, amit egyszerűen nem érdemes enni, mert 'üres' kalória. Sütik, fagyi, chips, kockacukor...
7. Válaszoló, ez érdekes.
Egyrészt, mert (de ti is) eddig azt láttuk, hogy a 'nem paleózó' emberek között van köszvényes, szív-érrendszeri és vérnyomásbeteg.
Másrészt a paleót pont ezen problémák kezelésére találták ki, és ugye használják, sikeresen.
Na most lehet, hogy ez böki a butább dietetikusok orrát, hiszen elméletileg köszvényt kellene okozzon a sok húsevés (ki találta ki, hogy paleóban sok húsevés van?) vagy károsnak kellene lennie a zsírevésnek (ki mondta, hogy paleóban sok zsírt kell enni?) de elméletben én pedig boxzsáknak használnám a suta dietetikusok és orvosok fejét, hiszen gondolkodásra és HASZNOS szellemi tevékenységre ők úgy sem használják, akkor meg úgysem kár érte. Mondom, elméletben :))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!