Imádok enni, főzni, ez a hobbim, de ugyanakkor le kéne adnom egy keveset. Milyen kevésbé hízlaló, de finom ételeket ismertek?
Hús és zöldségek(kivétel a kukorica, borsó, stb, nézz utánuk, néhánynak nagyon magas a szénhidráttartalma).
Lehet finomat enni diétásan is, pl. ha sütsz, nem raksz alá olajat, csak vízben megpárolod, majd megpirítod(értelemszerűen ha le akar égni, egy pici vizet még öntesz alá).
Ne főzd a zöldségeket, mert elveszik belőlük a vitamin, kifő az egész. Inkább párold, grillezd.
Nagyon sok hasznos oldal van, nézegesd a külföldi honlapokat is, nagyon érdekesek szoktak lenni!
A sóval viszont óvatosan, csak annyit használj, amennyit muszáj.
A csípős, pikáns dolgok állítólag fokozzák az anyagcserét.
A főzelékekhez, krémlevesekhez ne tejfölt, tejszínt használj, hanem 0,1%-os natúr joghurtot(nyilván, amiben nincs fél kiló cukor :))
Ha eszembe jut még pár tipp, írok.
A szénhidrát erőteljes mérséklése sokaknak bejön. A zsírt nem kell kerülni, teljesen jó energia és laktató, amúgyis, ha mondjuk párolt sovány húst eszel zöldséggel, akkor hogyan lesz meg a rendes zsírbevitel? A testnek szüksége van zsírra. Zsíros húsokkal (ahol a tápanyag fele zsírból jön), sajttal és tojással már nem féltenélek, de akkor meg egy pici olaj sem lehet gond, viszont ami engem illet, gasztronómiai élményben ég és föld.
Kalóriaszegény laktató ételekben nem vagyok jó, de a levesek jutnak eszembe. Persze nem galuskával teletömve... Pár kanál zabpehely vagy rizs még mehet, ha amúgy híg zöldséglevesről van szó, ami túl szolid, bár a szénhidrátbevitelt kissé megdobja, az tény. Ez így viszonylag kevés kalória, de ahhoz képest laktat (bár ez valószínűleg emberfüggő) s elég kellemes gasztroélményt ad.
Nekem egész jól képes működni egy tál saláta valami laktatóbb cuccal rajta, én tipikusan egy csomó sült hagymát és sült cukkinit szoktam alkalmazni, de biztos van egy csomó lehetőség (magropóssal kellemes lenne még számomra). A saláta poénos és hosszantartó nass, nagy ételtömeg, a valami pedig kiegyensúlyozza a sok nedves zöldséget, ami önmagában nem lenne egy rendes étkezés, legalábbis szerintem, hiába vagyok oda a zöldségekért (bár salátát speciel csak évi párszor eszem).
Hasonló dolog a főzelék valami feltéttel. A feltét lehet apró, a főzelék adja a mennyiséget, s a kettő együtt egészen laktat. A főzelék elkészítésénél el kell dönteni, milyen étrendünk van (én nem eszem lisztet és sajton kívül tejterméket) és hogyan hozzuk össze a hedonizmust a fogyással (én mint hardcore hedonista, nem áldozok be semmit, szezámlisztes rántást használok és ha olyan a főzelék, hogy kell még bele valami, akkor kesutejfölt vagy kókusztejet, amiket sokkal jobban szeretek, mint a tejfölt vagy a tejszínt. de a sóskafőzelékemben speciel alma van).
Köszönöm a választ :)
Az eddigi kommentek alapján az lesz a legjobb, ha megmásítom a kedvenc receptjeimet, így talán nem is lesz a diétának diéta jellege.
Szia!
Teljeskiörlésű liszt a fehér helyett,
köles, hajdina rizs helyett
Minden ami zöld negatív kalóriás bűntetlenül eheted.
Gyümölccsre figyjel oda, a cukor tartalma miatt.
Figyelj oda a lugosításra, növényi fehérjék majd segítenek ebben.
Minden ami piros fogyaszt, ha imádod az erőset egyed nyugodtan, segíti a zsírbontást.
Kerüld a túlzott só fogyasztást.
Így első körre ennyi jutott eszembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!