Mit tanácsoltok? Fogyni szeretnék!
A mai fogamzásgátlók nem hízlalnak. 50 éve, amikor ezek a tabletták megjelentek, igen magas ösztrogén tartalmuk volt (1000-szerese a szükségesnek!), amit a mai tabletták lényegesen kisebb mértékben tartalmaznak. Az ösztrogén amúgy is a vízvisszatartást segíti a szervezetben, az igazi elhízást (hájasodást) nem az okozza.
Gondolj utána, hogy mi változott az életedben a gyógyszer szedése miatt, és azon változtass elsősorban.
A fogyás szempontjából 70%-os fontossággal az étkezés számít, fogyni mozgás nélkül is lehet, csak nem lesz szép formás a tested.
Fontos-e az étrend? Legalább annyira, mint a mozgás.
Fogyni akkor lehet, ha több kalóriát égetsz el, mint amennyit beviszel. Ez igen egyszerű képlet, de az egészség fenntartása érdekében nem mindegy, hogy milyen mennyiségű és minőségű ételekből áll a napi kalóriamennyiség. Félreértés ne essék, egyáltalán nem vagyok a kalóriaszámlálás híve sőt.
Soha nem számoltam a kalóriákat, és így is tudtam fogyni, azóta pedig tartani a súlyom. De szerintem nem kell magyarázni.
Az alapeset, hogyha nagyjából ugyanannyi kalóriát viszel be, mint amennyit felhasznál a szervezet, akkor tartod a súlyod. Ha fogyni szeretnél, két lehetőség van. Az egyik, hogy csökkented a bevitt kalóriát, így ugyanannyi kalóriafelhasználás mellett is fogyni fogsz. a másik lehetőség, hogy növeled a felhasznált kalóriák számát testmozgással. Ez eddig egyszerű. De ugye nem mindegy, hogy csokit eszel, vagy zöldséget.
Tehát az étkezés is nagyon fontos. Naponta 5x egyél kisebb adagokat. Nem diéta kell, csak egészséges, változatos étrend. Nézz vissza korábbi kérdéseket, sokszor leírták/leírtuk már, de a googleban is sok hasznos oldalt, linket találsz, ami sokat segíthet! :)
Víz? Persze, kell! Víznél nélkül nem tudnánk élni. Napi 2-2,5 l vizet kellene fogyasztani és mellette kerül a cukrozott üdítőket. Szóval italok közül, amiket bátran lehet fogyasztani: víz, víz, víz, gyógytea, gyümölcsös teák (lehetőleg ízesítés nélkül). Ezenkívül belefér még az otthon készített turmix/gyümölcslé, citromos víz..
Mozgás: A bicikli nagyon jó. Fogyaszt és erősít is, szóval minden szempontból jó. Nekem ezek a szobai gépek kicsit idegenek, és mivel itt a jó idő, inkább a szabadtéri, hagyományos biciklizést ajánlanám. Minden nap nem szükséges mozogni, jó az, ha van 1-2 nap, amikor pihen a szervezet. Persze itt nem arra gondolok, hogy olyankor egyáltalán meg sem kell mozdulni, de ha az edzős napokon biciklizel aktívan 1 órát, akkor a pihenőnapon egy laza séta jó meg minden, mert egészséges. Gondolom érzed, milyen különbség van a két mozgás között. Szóval hetente 3-4-5 edzés is elég.
A biciklizés egyébként pont olyan dolog, hogyha kevés szabadidőd van, becsempészheted a mindennapokba is. Pl. munkába/suliba autó/tömegközlekedés helyett mehetsz biciklivel. Ez is mozgás, persze nem olyan, mintha egy 1 órát keményen bringázol, de sok kicsi bizony sokra megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!