Kinél mit jelentett az életmódváltás?
Itt most elsősorban arra gondolok, hogy mennyit fogytatok, mennyi idő alatt. Nekem legalább 25-30 kilót kéne, hogy a régi súlyomat elérjem, jó lenne egy év alatt, de már örülnék mondjuk 1 év alatt 15 kilónak is. Olyan lenne jó, amit hosszú távon lehet tartani. És nem, nem a csirke + rizs + fehérje turmixra gondolok, hanem a szokásos, 6 után nem eszek, sokszor kicsit és társaik. Ezeket én is próbálom tartani, egyre kevesebb kenyeret és tésztát eszek, próbálok több vizet,kevesebb üdítőt inni. Tudom, hogy ezek apró dolgok, de olyan kell, ami tényleg tartható, tehát élhetem úgy az életem, hogy nem kell gondolkodnom, vagy lemondanom dolgokról. Nyilván nem tudok minden este salátát enni, vagy párolt brokkolin élni. Mennyi mozgás volt az, ami bevált nektek? Bocsánat, nem negatív szeretnék lenni, hanem eddig mindig mindenre volt kifogásom, most szeretnék valóban változtatni, 26 éves vagyok, és megterhel, ha felmegyek a lépcsőn. Ezen változtatni AKAROK! És ehhez kellene tapasztalat :) Holnap megyek pajzsmirigy vizsgálatra, valószínűleg ez is gond, de nyilván nem ez a megoldás, az csak az egyik ok. Nem lehet mindent gyógyszerrel kezelni, főleg, ha nem is az a probléma.
Várom a tapasztalatokat. Tehát ilyen havi 1-2 kilóval elégedett lennék hosszú távon. :) Köszönöm a segítséget!
pedig a hús/zöldség a szokásos,nem a 6 utáni mártírkodás.
úgyhogy tévhitben vagy.
oké.
a nyilván-t viszont nem értem.
ha anyagi oka van,akkor érthető,más esetben nem nagyon magyarázható.
Én ezt már többször eljátszottam, pedig még annyi idős sem vagyok, mint te. Nagyon sokszor álltam neki, és mindig jobb lett a végeredmény, mint mondjuk az azt megelőző "sikernél". Hogy konkretizáljak: 15 évesen, egy hónap alatt fogytam durván 12-13 kilót. Ez természetesen drasztikus, ráadásul nem is ebben a korban kell a szervezetet ilyenekkel terhelni, tehát ebből a szempontból abszolút előnytelen. Viszont itt nem is feltétlenül a fogyókúra volt a lényeg, hanem az elhatározás, hogy igenis, meg tudom csinálni. Aztán utána elkezdtem aktívan sportolni, így nem voltak ilyen problémáim, bármilyen kalóriabevitellel tudtam tartani azt a tömeget, amin voltam, sőt, ugye még át is alakult közben ez-az. Aztán sajnos abbahagytam 2 év után, vissza is szaladt pár kiló, sokkal fáradékonyabb voltam, tunyább, az életkedvem is csökkent. Aztán újra egy nagyobb elhatározás, egy másfajta testmozgás, féléves kőkemény diéta, és tavasszal már azt vártam, hogy végre levehessem a pólóm, mert ezt nem csak nekem kell látnom a tükör előtt. (Ezek még a gimnáziumi időszakomban voltak.) És még sorolhatnék pár ilyen "feltámadás" jellegű dolgot, a hangsúly most nem ezen van. Fogyni bárki tud, aki akar. Sőt, mindenkinek lehet olyan teste, amilyet akar, a többi tényleg csak kifogás. Te ugye egy évre lőtted be azt a 25-30 kilót, ami ugye, ha jól értelmeztem, a legjobb eset lenne. Így elvileg havi szinten 2-3 kilót stabilan fogynod kéne.
Először is, tűzz ki magad elé egy célt. Mert szerintem ennek az egész dolognak legalább a fele fejben dől el. Hiába akarsz ilyen-olyan testet, meg hiába diétázol egy hónapig rendesen, ha utána hirtelen feladod, és elkezdesz az egyik éjszaka nassolni. Kőkeményen el kell határoznod, hogy miért akarsz lefogyni, és nagyon ott kell lenned fejben is, hogy ez így is maradjon.
Aztán utána ott az étkezés. Mert ugye hiába a sok testmozgás, séta, futás, kardió, ha utána valami jó zsíros, tömény dolgot megeszel, mert ugye mozogtál előtte. Persze, lehet rendesen enni, meg lényegében mindent. De kicsiben. Az a többször kevés nem egy rossz dolog, pláne, ha 6 után már tényleg nem eszel, vagy maximum egy joghurtot, vagy egy almát. De ilyenkor azért jobb, ha már az elején lemondasz a csokiról, a chipsekről, az ilyen-olyan édes, cukros, zsíros kajákról. Alapvetően nem kell a szervezetednek, sokkal jobb lesz a közérzeted, és egy idő után nem is lesz olyan nehéz nélkülük.
És ugye a testmozgás. Úgyis jön a jó idő, ilyenkor még inkább motivált az ember. Ha ugye 25-30 kilótól szeretnél megszabadulni, kezdetnek a futást nem ajánlanám. Szoktasd hozzá a szervezeted a testmozgáshoz, az első pár hétben minden este (ha időd engedi) menj el sétálni. Lőj be egy távot, mindennap tegyél rá a egy kicsit, aztán időről-időre, fokozatosan növeld az intenzitását. Ha jól megy, egy idő után úgyis lemegy pár kiló, amitől eleve könnyebben fogsz mozogni. Utána próbálj ráállni a futásra, biciklizésre, szintén fokozatosan növekvő teljesítménnyel. De lényegében bármi jó, ami intenzív mozgásra késztet.
Összefoglalva: Ugye nem szeretnél lemondani bizonyos dolgokról. Pedig muszáj lesz. Az a 25-30 kiló nem szaladhatott csak úgy fel magától. Az olyan ételeket, amikre nincs szükséged, az első időszakban szimplán el kell kerülnöd. Ettől függetlenül ugyanúgy ehetsz kenyeret, húst, zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket, magvakat, müzlit. De a csoki, a chips és társaik abszolút nem tartoznak az alapvető élelmiszerek közé. A többször kevés pedig a felsoroltakból nem fog megártani.
A mozgást gondolom te is tervezted, anélkül sokkal nehezebb, plusz amikor látod a változást, sokkal szívesebben fogsz nekiindulni bárminek is, mint az első pár alkalommal.
És fejben legyél ott, az a legfontosabb, anélkül nem megy. 26 éves vagy, még bőven fiatal, előtted lényegében az élet. És ha minden nap valami miatt egy kifogás, egy "majd holnap", aztán hirtelen észreveszed, hogy hoppá, lassan ötven éves vagy, még mindig jelentős súlyfelesleggel, még kevesebb ambícióval és motiváltsággal. Nem. Most kell összekapnod magad, amíg még tényleg nem késő, és amíg ki tudod azt élvezni, amit ezzel nyerhetsz. Hajrá.
Igen, elsősorban anyagi okai vannak. Azért is kértem segítséget, hogy ki hogy csinálja, hogy ne kelljen kétfele főzni, nekem is megfeleljen, és a férjemnek is. A férjem annyit eszik, amennyit akar, nem igazán látszik rajta. Szeretnék változatosan főzni, de egészségesen. Erre írtam másodsorban, hogy nyilván nem fogom tudni minden nap megenni.
Kedves utolsó :) köszönöm szépen a tapasztalatot, és hogy leírtad :) Igen, tervezem a mozgást, és annyira szeretnék futni, itt a jó idő, és szinte sírhatnékom van, úgy mennék. Viszont tudom, hogy nem a legjobb döntés, előbb fogynom kéne. Régen röplabdáztam, de amint abbahagytam, jöttek a kilók :(
Csipszeket nem nagyon szeretem, nálam sajnos az édesség (szeretek sütni) és a kenyér a kritikus pont. :( imádom mindkettőt. Vannak időszakaim, amikor abszolút, akár hetekig nem kívánom egyiket sem, de aztán elkap a vágy, és képes vagyok 2-3 szelet kenyeret is benyomni :( erről valami olyasmit olvastam, hogy ha megvonsz a szervezetedtől bizonyos dolgokat, akkor annál jobban kíánod (tiltott gyümölcs,ugye). És ezeket kellene valahogy kiküszöbölni.
A próbálom és nyilván nem jó nyitás. Nem próbálni kell, hanem kipróbálni, hogy neked mi jön be. Nekem a keményítőmentes diéta jött be - gondolom, mert én kenyér és pizza-függő voltam. A legegyszerűbb ezeket elhagyni és akkor nem kell patikamérleg a kalóriaszámításhoz. Ne egyél rizst, krumplit, kenyeret, tésztát stb. pótold ezeket zöldséggel. Nem kell kétfelé főzni, minden normális aztalon van párolt zöldség és/vagy saláta a nokedli mellett. Te nem eszel a nokedliből, ilyen egyszerű. Időzítés: a tudomány nem igazolta, hogy a gyakori étkezés jobb lenne, mint a ritka. Sőt, az időszakos böjt kifejezetten egészséges. Tehát az is egy módszer, hogy vacsorától vacsoráig nem eszel semmit, másnap eszel rendesen.
Mozgás: séta, séta, séta. Esetleg csoszogós kocogás. Ha van lehetőséged bringázni, úszni, térdkimélő aerobikot csinálni, az is jó.
Erőedzés: fegyencedzés, súlyzó, gumikötél, mindegy, de hetente legalább kétszer meg kell dolgoznod az izmaidat, hogy hájból fogysz és ne izomból.
Költségek: én azt tapasztalatom, hogy a zöldség kaja nem sokkal drágább mint a liszt alapú. És mindenképpen olcsóbb, mint pizzát rendelni, vagy beülni a gyorsétterembe.
Egy kis gondolkodásra és szervezésre valóban szükség van. Pl. a hétvégén mentünk vendégségbe, és vittem egy kis dobozban párolt zöldséget (nagyon finom) és amíg a többiek falták a krumplipürét (finom, de unalmas kaja) én ettem a húshoz zöldséget. Nem az egészet, mert rájárt a társaság, nekik is nagyon ízlett... Szóval próbálj ki módszereket és ami bevállt, tartsd. Nekem a 20 kiló kényelmesen 200 nap alatt ment le. Max egy kilót fogyhatsz hetente, reálisabb a heti fél.
Vizet, zöld teát (vagy híg zöld teát) ihatsz sokat, üdítőből, gyümölcsléből egy kortyot sem.
Amúgy miért kéne kétfelé főzni?
Csak úgy kell megfőzni azt az ételt, hogy lehetőleg ne legyen szénhidráttal. Ha meg húst sütsz és mellé krumplit/tésztát/rizst, akkor semmibe nem telik magadnak egy salit összedobni. Egyáltalán nem telik sokba, ha csak egyedül eszed.
Pl:
1 fej jégsali: 300ft (4-5 napig simán elég)
1 uborka: 150 ft (2-3 napig elég)
Valami joghurtos öntet: 150 ft/cs + 60 ft körül natúr joghurt ( ez is pár étkezésre elég)
Aztán ebbe még rakhatsz ezt, azt.
Az egész csak fejben dől el, ha meg akarod oldani ezeket a dolgokat, akkor meg fogod.
Mivel elég túlsúlyos vagy így a futást nem javasolnám, de pl sétálni /gyalogolni el tudsz menni, és már az is sokat segít.
Szia!
Leírom én is,hogyan próbálok életmódot változtatni.27 éves vagyok,van 2 pici gyermekem.Miattuk is muszáj változtatnom,nem tehetek eléjük minden nap lisztes,krumplis ételeket,nekik is szükségük van zöldségekre.De igazából magam miatt kezdtem el változtatnom,rajtam is kb 25 KG felesleg volt.(még mindig van 10 kg)Nem akarom,hogy kövéren kelljen újra munkába állnom,állást keresnem.
Anyagilag mi sem tehetjük meg a mindennapos csirkemell,saláta evést,se fehérjeturmixot,igy próbáltam megtalálni az aranyközéputat.
Gyakran eszünk teljeskiörlésű kenyeret,én csak reggelire.Mellé én
olcsó Spáros gépsonkát,aminem 1200 ft
kilója,uborkát,salátát,paradicsomot.Ma teljes kiörlésű kiflit vettem,ami darabja 37 FT,de sokkal nagyobb mint a sima zsemle.Bele csináltam 1 tojasból rántottat,uborkakarikát,100 ft-ból megvolt a reggelim.
Aztán elkezdtem venni teljeskiörlésű lisztet is,de csak a leveseket és főzelékeket készítem teljeskiörlésű liszttel készült rántással és habarással,mert igy elég egy csomag 400 ftos liszt egy hónapig,nokedlit,palacsintát ilyesmit sajnos egyelőre sima fehér lisztből készitem mert drága lenne...
De mivem minden nap kerül leves az asztalra,Igy sokat tettem egészsegúnkért
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!