Mi van a gyümölcsökkel? Vékony lányok, ti mennyi gyümölcsöt esztek egy nap?
tudom, hogy gyümölcscukor van benne, de sokszor ajánlják diétához, az egészséges életmódhoz. Oké, nem kell megenni 10 kiló banánt egy nap, de kb mennyi gyümölcsöt lehet enni?
Vékony, magával elégedett, leginkább súlytartó lányokat kérdeznék, hogy mennyi gyümölcsöt esznek/engednek meg maguknak egy nap?
A gyümölcsben lévö gyümölcscukor annyira kevés, hogy amiatt senki sem tud elhizni. (Kivéve a banán, mert az ilyen szempontból nem gyümölcsnek számit a magas keményitö és cukortartalom miatt, hanem zöldségnek, az eredeti helyén köritésként illetve föételként eszik, mint itt a kenyeret/krumplit).
Ami viszont meggondolandó, azok az aszalt gyümölcsök, mert egyrészt a vizveszteség miatt töményebbek, másrészt sokszor még külön cukrot is adnak hozzá az aszalás során.
A gyümölcsökben viszont igen sok vitamin, és ásványi anyag van, amiket tablettákkal meg hasonlókkal pótolni nem lehet, az, ha ilyeneket irnak,csak reklám.
Ahhoz, hogy a gyümölcsök miatt hizzon valaki, naponta sok kg-ot kellene elfogyasztania. 100 g gyümölcs kb 40 kcal körül van, a szénhidráttartalma meg kb 10 g (NEM dkg). Ha valaki megeszik napo 2 kg gyümölcsöt - ami igencsak nagy mennyiség -, akkor még mindig csak 800 kcal körül jár, ami nem sok. Ha megszokott mennyiséget fogyast (3-4 db gyümölcs), akkor kb 100-150 kcal.
De itt van egy tábázat is:
164 cm, és 52-54 kg vagyok. Kb 18-20 évesen lettem ennyi, azóta tartom, sosem fogytam/híztam annyit, hogy ettől nagyon eltérjek.
Gyümi:
Bevallom így télen sajnos keveset eszek, van, hogy egy nap semmit. Venni drága, nyárról pedig már csak pár szem alma van, abból eszek hetente 2-3-at. Meg néha egy banán, narancs, hűtőből málna.
És persze a lekvárok! Az is gyümölcs, még ha nem is friss. Igaz kis cukrot is adtam hozzá, hogy elálljon, de az nem jelentős. Reggelire két szelet lekváros kenyér... imádom!
Gyümölcsszezonban persze falom azokat! Van, hogy csak almával vagy barackkal lakok jól este, és más vacsora már nem is fér belém...
Én nem szoktam annyit agyalni a kajákon, főleg a gyümölcsökön nem. Ha már ezen agyalnék, akkor előbb a sütemény, csokoládé és kenyér evésemet kellene átgondolnom/csökkentenem, nem a gyümölcsevést.
Sokkal egészségesebb gyümölcsöt és zöldséget enni, mint bármilyen más édességet vagy főtt ételt. Ezért is jó a nyár, mert akkor adja magát a gyümölcs, és ugye van, hogy amiatt már nem kívánom a nehezebb ételeket...
Egy étel minőségét élettani szempontból a fehérjetartalma határozza meg, mivel ez a legfontosabb tápanyagunk. Fehérje nélkül gyakorlatilag, amint a tested lebontotta az izmaidat, meghalnál. A gyümölcsökbe nyugodtan mondhatjuk, hogy nulla mennyiség jutott belőle, mert ami kevés van, az sem teljes értékű, egyszóval értékelhetetlen.
A gyümölcsökben lévő szénhidrátot (gyümölcscukrot) az emberi test egyetlen dologra tudja használni, mégpedig a máj glikogénraktárát tölti fel vele. Amint ez a raktár megtelt, az összes, ismétlem, az összes többi a zsírraktárba fog kerülni. Ha megtelt a májglikogén, akkor az egy szem cseresznye elenyésző szénhidráttartalma is a zsírraktárat fogja gyarapítani. Valljuk be, hogy nem egy szemet szokott senki sem fogyasztani. Ha valaki komolyan gondolja a fogyást, akkor gyümölcsöt, tényleg csak 1 alma vagy egyéb formájában és hetente egyszer enged meg magának. Abból biztos, hogy nem lesz baj, mert ennyi idő alatt ürül annyit a glikogén, hogy fel tudja használni a test ezt a mennyiséget zsírosodás nélkül.
A rengeteg vitamin és ásványi anyag, amit korábban említettek szintén nem annyira komoly mennyiség, hogy megérje gyümölcsöt fogyasztani miatta. Multivitamin tartalmú gyümölcs nem létezik, azaz amiben az összes vitamin megtalálható lenne. Ahhoz, hogy te a vitamin és ásványi anyag szükségletedet gyümölcsökből fedezd, igencsak meg kéne enni 10-20 féle és sok-sok kg gyümölcsöt napi szinten. Ezért nyugodtan elhanyagolhatjuk a gyümölcsöket (heti 1 ez vagy az). A zöldségekben sokkal több vitamin és ásványi anyag van, ráadásul cukor nélkül, ami nagy előnyük a gyümölcsökkel szemben. A vitamin tabletta fikázásról pedig annyit, hogy azok sem szintetikus dolgok, nem kémiai mutálással lettek létrehozva több teljesen más anyag felhasználásával, hanem a gyümölcsökből, magvakból, zöldségekből stb nyerik ki, tehát a testednek pontosan ugyanolyan hasznos, mint ha te azt gyümölcsből vitted volna be, viszont garantáltan koncentráltabb formában (többet) és szemét mentesen.
Tehát meg kell találni a harmóniát ezek fogyasztásában. Sok zöldség, kevés gyümölcs és vitamintabletta a legjobb kombináció.
A gyümölcsökről még annyit, hogy ha véletlenül nem a kertben téped frissen (ami most gyakorlatilag lehetetlen), akkor minden nap elteltével egyre csökken annak vitamintartalma, mivel beindul a lebomlási folyamat (romlás, majd rothadás). A boltok polcain ugyanez a helyzet, mivel most Magyarországon szabadon nem terem gyümölcs, a külföldről beszállított, vagy itthon még szezonján learatott gyümölcsök pedig nem frissek. Szóval senki ne alapozzon rájuk, hogy azok milyen egészségesek. Csak a friss a jó és az is csak, ha megfelelően volt termesztve.
A kérdésedre a válasz tehát, heti 1-2 gyümölcsöt engedhetsz meg magadnak, ha eredményt is akarsz és nem csak sírni, hogy nem tudsz fogyni pedig sok gyümölcsöt eszel...
UI.: A tojássárgájában több vitamin van, mint bármelyik gyümölcsben, ráadásul első osztályú fehérjével, csak a benne lévő zsír energiatartalma miatt óvatosan kell bánni a mennyiségekkel. Ennyi a titok és a trükk.
Nyugodtan hallgass a #4es válaszolóra.Tökéletesen leírta, hogy lehet gyönyörű módon összeszedni egy mentális betegséget:anorexia, bulémia és már kezdődhet is a binge-purge party.
Vigyázz, ne egyél gyümölcsöt, inkább számolgasd a kalóriáidat és sorvadj el az éhségtől, mert fehérjéből NEM lehet energiát csinálni.Vagyis lehet, de az már krízis helyzet a test számára és akkor az izmot bontod.Egyél sok húst és még igyál mellé protein shake-et és garantálom hogy lesz egy-két csonttörésed.Vagy ezt nem említette a 4-es válaszoló?(A felesleges fehérjét a kálcium csontokból való kivonásával semlegesíti a szervezet)
A gyümölcsökben is van fehérje és az hogy egyik fehérje jobb a másiknál egy 1993-as mítosz.Eleve az állati fehérjét nehéz lebontani, borzalmasan nehezen hasznosul.Neked aminosavakra van szükséged (ami a növényekben van) nem globuláris maszlagra.
És még valami:az anyatejben 5% fehérje van, mi a francnak ennél most olyan sokat?Megáll az eszem.
Viszont zsírból is lehet energiát nyerni! Én főleg szalonnát, csirkét és zöldségeket eszem meg magvakat. Így teljesen tele vagyok mindig, sosem éhezem, van energiám, és tartom a vékony testalkatomat.
Gyümölcsöket csak néha eszem, szerintem annyira nem szükséges.
(Nahát 7#-es, már megijedtem, hogy bulémiás vagy anorexiás leszek. 4#-es vagyok! :-)
Egy csomót agyaltam, lerágtam az összes körmöm, aztán látom, hogy az 5#-ösre gondoltál! :D Nagy kő esett le a szívemről. Végülis ha 35 éves koromig még nem lettem bulémiás vagy aneroxaurus...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!