Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Hogyan kell zöldséget párolni?

Hogyan kell zöldséget párolni?

Figyelt kérdés
Konkrétan zöldborsóra és karfiolra gondolok!
2012. nov. 6. 11:21
 1/9 anonim ***** válasza:
Akár pároló edénybe teszed, amiben alul víz van (az forr) és csak a gőz éri a növényeket, akár kevés vízbe, talán zsiradékba teszed és ott 'párolod' meg. Ne ázzon a vízben és akkor kevesebb lesz a kioldódott hasznos tápanyag.
2012. nov. 6. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 A kérdező kommentje:

Nincs pároló edényem. :(


Mennyi az a kévés víz vagy zsiradék?

És hány percig tart a "művelet"?


Köszönöm szépen!

2012. nov. 6. 11:49
 3/9 anonim ***** válasza:
4-6000 FT-ért lehet kapni emeletes párolóedényt, aminek az alsó részébe vizet öntesz, a gép pedig a felső (vízzel nem érintkező) lyukacsos edényekben a víz forralásával keletkezett gőzt áramoltatja, ezzel párolva a húst, zöldségeket stb. Ugyanezt csináld magad módon is ki tudod vitelezni. Amikor olyan helyen tartózkodtam, ahol nem volt nálam a párolóm, egy edénybe vizet öntöttem, felraktam a gázra, majd amikor forrt, egy szűrőbe öntöttem a zöldségeket és a forrásban lévő víz fölé helyeztem, majd lefedtem. Természetesen nem légmentesen, oldalt hagyni kell, hogy a gőz kijusson az edényből. Az, hogy mennyi ideig kell párolni, függ attól is, hogy gyorsfagyasztott vagy "friss" zöldségről van-e szó. Ki kell tapasztalni, de nem ajánlott "sz*rrá" párolni sem. Én a brokkolit csak annyira párolom meg, hogy éppen ne legyen nyers, de még ropogjon. A karfiolt hasonlóképpen ajánlom. A borsónak meg igazán kevés idő kell. Pár perc.
2012. nov. 6. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. nov. 6. 12:07
 5/9 anonim ***** válasza:

A lábosban párolod a zöldséget víz fölött, nem lesz jó íze, nem tudom, miért.

Ha veszel elektromos párolót (10 ezer alatt NEM kapni használhatót!), abban igen.


Ha "normál" módon akarod párolni, akkor kevés olajon (fél kb borsóhoz kb. 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj), közepes lángon folyamatosan kevergeted, míg meg nem puhul. Nekem a borsónak sem elég pár perc, annyi idő alatt át sem melegszik (én fagyasztottat használok). Egy 20 perc biztosan kell neki, de kóstolgatni kell.

Karfiolt ezzel a módszerrel nem párolnék, mert a kevergetéstől összetörik. Azt enyhén sós vízben főzném addig, amíg meg nem puhul (de ne főzd sz*rá, max. 10 perc).

2012. nov. 6. 13:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
Most láttam, hogy a fogyókúráknál tetted fel a kérdést. Ha hosszú távra tervezel (lásd életmódváltás), akkor mindenképpen javasolt egy elektromos pároló beszerzése, a saját dolgodat könnyíted meg vele. Vagy kérj egyet karácsonyra. :)
2012. nov. 6. 13:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:

[link]


Az első oldal legalján, az az 5000 Ft-os háromrészes párolóm van. Meg vagyok vele elégedve. A közvetlenül víz fölé kerülő részbe rakom a párolandó husit sózva, fűszerezve, a fölötte levőbe a párolandó zöldségfélét vagy éppen krumplit, szintén fűszerezve.


Tapasztalatom, hogy intenzívebben kell fűszerezni, mintha vízben, földő alatt, hagyományos módon párolod, de az alapanyag eredeti íze, zamata is jobban megmarad a kajában.

2012. nov. 6. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 anonim ***** válasza:

[link]


7-es vagyok!

Ilyen a nokedli-szaggatóm.

Ha viszonylag kevesebb mennyiséget akarok zöldségből párolni akkor ezt veszem elő és nem a 7-esnél felpakolt pároló-edényemet.

Kisebb lábasba rakok vizet, ezt a nokedliszaggatót a tetejére, rá a pár db. párolni-valót. A 3 részes pároló-garnitúr üvegtetője pedig pont a méret, azzal be tudod borítani.

Nagyon jó, és elég pl. rakott krumplihoz, petrezselymes krumplihoz párolni ebben a krumplit, nem kell az egész nagy pároló-garnitúrát előkotornod a szekrényből.

2012. nov. 6. 14:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

8-as vagyok!

Elfelejtettem írni, hogy ezt a nokedli-szaggatót piacon vettem 800-ért, de üzletben is láttam egy ezresért. Ennyit azért megér, ha már párolni is akarsz benne! :)))

2012. nov. 7. 07:40
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!