Amikor azt mondják, hogy x kalóriát esznek egy nap akkor amellé hány gramm szénhidrátot kell figyelembe venni?
Aktivitási szinttől függ. Ha sportolsz többet, ha nem kevesebbet. Átlagos ember napi 1-3 g/testsúlykg fogyaszt. Sportolók 4-5 vagy e fölé is mehetnek.
Az előző válaszadó kompetenciáját viszont megkérdőjelezném, miszerint az étrend 64%-ának cukorból kéne állni, hacsak nem cél egyenes úton a diabétesz. Mono- és diszacharidokból fedezni a napi szükségletet mondhatni k.rva káros és elsertésedéshez is vezet.
A cukor szénhidrát, de nem minden szénhidrát cukor. A szénhidrátot célszerű összetett szénhidrátból (poliszacharidok->keményítő) bevinni. Zsírokból is a többszörösen telítetlen zsírokat kell preferálni (különböző olajok), a telített zsírokat csak keveset fogyasztani (szobahőmérsékleten szilárd zsírok ált.).
Ha sportolsz akkor pedig fehérje mehet bőven, gyakorlatilag amennyit nem sajnálsz, abból nem nagyon szoktak túlzásba esni.
Kedves előző! Elhiszem, hogy tanultál (tanítottak) némi biokémiát, de attól még a táplálkozásról lövésed sincs!
Persze, hogy a glükóz alapvető, de van vele egy bibi. Marha gyorsan felszívódik, és az anyagcsere-folyamatok nem erre vannak kitalálva. Törekedni kell, hogy az alacsonyabb glikémiás indexú (lassabban felszívódó) szénhidrátok domináljanak étrendükben, ezáltal a vércukorszint egyenletesebb lesz, nem felugrik aztán leesik, mint egy cukor esetében. Utóbbit melleseleg, ha elég sokáig játszod a szervezeteddel, akkor egy szép kis inzulinrezisztencia alakulhat ki, tehát összeszedtél egy csinos kis 2-es típusú diabéteszt.
Töménytelen mennyiségben nem eszünk cukrot! De szerintem ezt a nagyitól is megkérdezheted, nem kell hozzá a Sotere járni. De ha gondolod fedezd glükózból a szénhidrátod, csak ezt másoknak ne tanácsold!
szerintem az alap félreértés abból adódik, hogy nem azt írtam, hogy 60 akárhány % az mind cukor, mint ,,répacukor``.
Cukornak hívom a répacukrot, de cukor az is, amit szachardidnak is neveznek. Így pl. nekem a glükóz, fruktóz, eritróz, de akár a keményítő is, mind cukornak (szacharidnak) számítanak. A keményítő pedig miként fog lebomlani, ha nem glükózként? Ja és mi az a sote vagy mi?:P
Hát valóban félreértésre adhat okot, ha az összes szacharidot cukornak hívod, mivel általában csak a mono- és diszacharidokat szokták annak hívni. Az összetett szénhidrátoknak (poliszacharidoknak) van külön nevük, mint glikogén, keményítő.
És persze, hogy glükóz lesz belőle. Ha a szervezet híján van szénhidrátnak, akkor aminosavakból is glükózt csinál, de attól még a glükóznak nem kell szerepelni így ebben a formában az étrendben, esetleg sportolás után jó lehet a gyors visszatöltés végett, de máskor sokkal előnyösebbek a keményítők.
Sote az a Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!