Valaki meg tudja ezt magyarázni?
Két éves mozgásszegény életmód és éjszakai nassolás miatt felszedtem 3-4 kg-ot. Januárban észbe kaptam, kajareform (kalóriadeficit, fehérje és nyers zöldség/gyümölcs előnyben, csoki kizárva, liszt alapú ételek minimálisan), beiratkoztam edzésre is.
Öt hónapig az égvilágon semmi nem történt, pedig heti több órát mozogtam, kajára is szigorúan odafigyeltem. Majd jött most a vizsgaidőszak, gondoltam le van tojva innentől. A kaja maradt, de picit lazábban és az edzések száma is csökkent, mert a készülés miatt nem volt rá annyi időm.
Ma ráálltam a mérlegre, mert az egyik nadrágom lazábbnak tűnt. Alig hittem a szememnek, a kívánt 4 kg-ból 3 lement.
Nagyon örülök neki, de egyszerűen nem értem, hogy lehet ez? Öt hónapig mozgással és diétával semmi, majd amikor kicsit lazítok, akkor két hét alatt lepattan rólam minden?
Értetlenül állok a dolog előtt.
Kalóriadeficit, szénhidrátcsökkentés, mozgás... ez mind jó, de ha a hármat egyszerre vezeted be, akkor az drasztikus. Pl a több mozgás akár még azt is jelentheti, hogy ugyanannyi, sőt több kalóriára van szükséged, és nem kell drasztikusan lehúzni minden szénhidrátot, csak csökkenteni, optimalizálni. Vagy a kalóriacsökkentés szénhidrátcsökkentéssel már plusz mozgás nélkül is működött volna.
Így együtt a szervezeted besokallt, és takarékra állította magát. Amikor lazábbra vetted a fogyókúrát, akkor a szervezeted fellélegzett, hogy megkap mindent, és nincs túlhajtva, úgyhogy gyorsan visszaváltott rendes sebességre.
Tudom, ez így elég lebutított magyarázat, és egy szakember biztosan csóválja a fejét, ha olvassa, de azt hiszem, nem járok túl messze a megoldástól.
Igazad van, de azért is állok értetlenül a dolog előtt, mert odafigyeltem, hogy ne éheztessem magam, csak a "bezabálok egy kis csokit" dolgot vettem nagyon szigorúra.
Nagyon alacsony vagyok, ehhez voltam 51-52 kg, amikor nekem az ideális (izommal!) súly 47-48 kg, de inkább a 47.
Kb napi 1600-1800 kcal-t ettem, heti 4x2 órát küzdősportra jártam, ahol hajtanak is rendesen minket.
A megszokott kajákat megreformáltam, pl töltött paprikába saját darálású szárnyasmell került, a rántást felére csökkentettem, helyette több paradicsom került bele, olajat a végén leszedegettem a tetejéről - paprika, fűszerek, rizs maradt csak változatlan a receptben.
A többi kaját is átalakítottam, amit nem lehetett, azt kb havonta egyszer ettem (pl rakott krumpli).
Sok szárnyast ettem, a krumpli sima főtt krumpli volt, nem hasáb vagy püré.
A komolyabb változás az adagok csökkentése (kistányérról eszek a nagytányér helyett) és a nagy mennyiségű nyers zöldség/gyümölcs beemelése volt. Paradicsom, uborka, répa, paprika, alma, stb - vagy magukban, vagy összevagdostam őket és egy főtt tojással együtt megettem vagy fél kg zöldséget, ha nagyon rám tört az éhség. Este, edzés után csak fehérjeturmixot ittam, vacsora kimaradt.
Most csak heti két edzésre tudok elmenni, néha egyre. Este most sem eszem, csak edzés után fehérjét, ha épp megyek.
Nagyon zöld!
Nekem ez nem jutott eszembe, mert belőlem a stressz falási-rohamokat vált ki, de sokan mondták már hogy őket fogyasztja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!