Milyen volt leszokni a cukros, fehér lisztes kajákról?
Megmondom őszintén nem fogyás miatt szeretnék átállni, de itt biztos sokan vannak, akik ilyen cukros, fehér lisztes kajákon éltek és életmódot váltottak. Nekem egészségügyi baj miatt kell lemondanom ezekről, legalább is nagy mértékben csökkenteni. Elég nehéz nekem, a feldolgozott kajákról még nem is annyira, de én mindig fehér lisztes kajákat ettem, pl nokedli, szendvics, tortilla, tészta. A teljes kiőrlésű liszt ízét meg nem szeretem. De amúgy sem ártana kicsit szénhidrát szegényebben étkeznem.
Milyen volt nektek az átállás és mennyi idő után szoktátok meg?
"nokedli, szendvics, tortilla, tészta"
Ezekkel mi a probléma? Mi a baj a fehér liszttel? A kalóriabeviteled 90%-a ne fehér lisztből és hozzáadott cukorból származzon, és nem lesz semmi gond.
"amúgy sem ártana kicsit szénhidrát szegényebben étkeznem"
Mert? Mi köze a szénhidrátnak bármihez is? Nem vagy képben a táplálkozás alapjaival, igaz?
Ha otthon készítesz valamit magadnak, a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett ajánlom a teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt használatát. Szerintem jobb az íze, de persze személyes preferencia. Ha sütsz valamit 70-30 arányban használd a tk és sima lisztet.
De amúgy szerintem hamar meg lehet szokni. Kenyérből pl. van sok márkának teljes kiőrlésűje (legalább 40% tk liszt legyen), kísérletezz, mert van ízben különbség. Tortillából is van Aldi, Lidl saját márka, stb. Szerintem mindenből próbálj ki többfélét, ne csak egy márkát, mert lehet az egyik jobban fog ízleni.
"Betegségem van és orvos mondta"
Milyen betegség az, amit kifejezetten a fehér liszt és a cukor (jelentsen utóbbi bármit is) elhagyása meggyógyít? Ennyi táplálkozási tanácsot kaptál ettől az orvostól?
Javaslom, tölts le egy kalóriaszámoló appot, ami a makrókat is számolja (fehérje, szénhidrát, zsír). Pl Kalóriabázis. 1-2 hetig edd a szokásos kajádat és írj fel mindent (folyékony kalóriákat is). Ott látni fogod, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztasz jelenleg. (Feltéve h pontosan rögzítesz mindent).
Az jó lenne, ha az orvos mondaná neked konkrét értéket, hogy hány gramm szénhidrátot kellene enned egy nap, mert akkor látnád, hogy mennyit kell csökkentened. Ha fel van írva az, hogy miket ettél, azt is láthatod, hogy miről lenne a legcélszerűbb lemondani, pl ha sok gyümölcslevet iszol, abban sok a szénhidrát, azt tudod első körben csökkenteni, amennyiben szükséges.
Az átállásról: szerintem kísérletezz, hogy mi az, ami neked bejön. Rengetegféle liszt van, sokféle kenyér, van amiben csak részben van tk liszt. Amit te készítesz, ott te tudod adagolni, kísérletezhetsz, hogy mennyit bír el mondjuk a palacsinta :) De az is jó lehet, ha mondjuk a fehér kenyeres szendvicset extra adag zöldséggel eszed.
3. Gondolom a kérdező orvosának a teljes kiőrlésű sem tetszene, bár amennyit ez a "hagyd el a fehér lisztet és a cukrot" tanács egészségügyi szempontból pontból ér, talán annyit ér ennek az orvosnak a tudása is, simán lehet, hogy szerinte a teljes kiőrlésű ok, a másik nem. Ez még nagyobb sarlatánságra utalna, mint az eredeti tanács.
Kérdező, ajánlom, hogy menj el egy másik orvoshoz is, és kombináld egy dietetikusnál tett látogatással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!