Vannak olyanok, akik tényleg bármennyit ehetnek, nem híznak, vagy valójában nem esznek bármennyit?
Sokáig azt gondoltam, hogy van a hízékony ember, meg aki vékony, pedig sokat eszik. De ahogy megfigyeltem ismerősi körben, ez nem igaz.
Eleve gyerekként sokat mozog az ember, majd sokan tiniként, vagy egyetem alatt, a felnőtt életben lelassulnak. Barátnőm vékony volt, pedig evett mindenfélét. Ja, csak érettségiig kosarazott, meg a szülei gimi alatt váltak el, akkor az anyja sokat volt az új párjánál, így nem csinált vacsorát, barátnőm meg lusta volt szendvicset csinálni, így akkor nem evett. Majd jött az egyetem, akkor már nem sportolt, külön költözött, minden kaját magának kellett csinálnia, hízott is, már nem vékony.
Egyik exem nagyon vékony srác, aki azt állítja, hogy rengeteget eszik, mégse hízik. Hát én töltöttem vele egész napokat, sokszor nem evett, max egy keveset. Elmentünk pl KFCbe, egy darab longer szendvicsnek a felét ette meg, a másikat elcsomagolta, pedig akkor már vagy 10 órája nem evett semmit. Mindig miattam kellett bemenni valami étterembe, ha az utcán voltunk, ő akkor sosem evett.
Volt egy munkatársam, aki kb 11kor megmelegítette a kis adag rendelt kajáját, majd minden fél órában evett egy kanállal. Úgy tűnt, hogy egész nap eszik, közben ugye csak azt az egy ebédet ette órákig. Az az ebéd általában valami kcal dús dolog volt, csak hát ugye az volt az egész napi bevitele. Ő is nagyon vékony volt.
Úgyhogy lassan ki merem mondani, hogy nincs genetikailag vékony ember, de érdekel más véleménye :D
Ez elég árnyalt dolog ês a genetikának nagy szerepe van benne. Egy nagyobb izomtömeggel rendelkező ember pl több kalóriát vihet be, mint egy ugyanolyan súlyú, zsírosabb ember, mert a több izom több kalóriát éget. Persze azért ebben az esetben is igaz, amit előttem írtak, az izmosabb ember is tud annyit enni, hogy meghízzon.
Pajzsmirigy működéstől is függ a súly. Lehet, értékhatáron belül van, de nem mindegy, hogy az alsó, vagy felső határ.
Én ilyen voltam/vagyok, rohadt sokat szenvedtem érte, hogy értékelhető külsőm legyen az alap csont és bőr helyett. Az életemben váltakoztak időszakok, volt amikor nem táplálkoztam megfelelően, ez inkább minőségi étkezés volt, volt amikor igen, volt amikor sportoltam, volt amikor nem és olyan is volt, hogy baleset után konkrétan alig volt rajtam hús és az alap izmokat is vissza kellett szednem. Egyik időszakban sem tudtam hízni. Csak az segített, hogy edzéssel izmot szedtem magamra, minden más lement pedig egy darabig próbáltam a dietetikus által összeírt hizlaló étrendet is. Jött rám tőle 3-4 kiló ami utána az első stresszel vagy betegséggel lement. Szóval van ilyen.
Egyébként nekem apai ágon az összes rokonom ilyen, sokan egészségtelenül esznek összevissza, sok zsírt, cukrot, gyorskaját, szültek, nem sportolnak stb. és semmit sem híztak, csak mivel mozgás híján nincs rajtuk izomzat sem, ilyen furán aszalódnak ahogy öregszenek. Apám és akik sportoltak, ők nem, ők ilyen szálkás, egészségesen kinéző öregek.
Igazad van. Én is nagyon vékony voltam fiatalon, de amint odafigyeltem a kajára és az edzésre, egyből jó lett a külsőm.
Én is azt tapasztaltam hogy aki egyszálbelű, de hangoztatja hogy ő mennyit zabál az rohadtul nem igaz! Volt kolléga: bejött úgy 1,5 óra utazással hogy nem is étkezett, majd (csak az!) első szünetben elővett egy nagy adag kínai kaját, amit persze a másodikban is evett még, majd szintén hosszú hazaút nap végén... és akkor még csak annyit evett mint más egyszer ebédre...
De az ellentkezője: elhízott lány. Sír hogy nem tud lefogyni, erre este 11-kor véletlen kamerát kapcsol a laptopján és eszi a tábla csokit.... amit ugye más még nappal sem eszik, nemhogy késő este amikor már biztosan nem dolgozza le!
Valójában nem esznek annyit mint amit mondanak vagy gondolják. És vagy rengeteget sportolnak.
Bizonyos hormonbajok es gyogyszerek mellett lehetseges ez de az is csak kis ideig
Tegyük fel nincs genetika. Na és? Marad még ezer más tényező. Mondjuk valaki rettenetesen szorongó típus. Annyira ideges, hogy bármit és bármennyit belé tesznek, az kijön a vécén.
Egy biztos: bevitelen és a mozgásmennyiségen kívül van egy harmadik tényező, ne tessék elfelejteni: az, hogy a szervezet beépít-e. Millió betegség van, aminek a következtében megy minden alul (akár felül) ki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!