Olyan ételeket tudtok mondani, ami olcsó, finom, nagy adag, de kevés kalóriája van?
Ha kevés kalóriával akaraz jóllakni, akkor sok rostra lesz szükséged. Egyél hüvelyeseket. Szárazbab, lencse, pláne sárgaborsó elég olcsó (vedd figyelembe, hogy száraz, beáztatva sokkal több lesz). Zöldborsó, zöldbab fagyasztva tűrhető áron kapható.
Viszonylag olcsón kijön még a paradicsomos káposzta (konzerv paradicsompüréből), sárgarépa főzelék, spenót (fagyasztott püréből).
Rizibizi is jó amúgy, csak ne minden nap edd.
Feltétnek bundás kenyér (kevés olajon), főtt csirkeszív vagy más aprólék, esetleg fasírt.
Reggelire-vacsorára próbáld ki a zabkását. Figyelj, hogy olcsó zabot vegyél, többszörös áron is van. Vízzel is főzheted. Kis fahéj, de egy fél teáskanál cukor is elfér benne, ennyi nem akadályozza a fogyást. A legjobb persze gyümölccsel (fagyasztott a praktikus).
Azért én megnéznék néhány emberkét, akik tippet adnak, hogy mennyire fogynak. A legfontosabb, hogy ha eszel, az hizlal, bármit eszel. Minden a mennyiségen múlik. Zöldségen nehezebb elhízni, de azért láttam már 120 kilós vegetáriánust. A csapda ott van, hogy sok zöldségnek magas a szénhidrát tartalma, például krumpli, bab, borsó és hasonlók. Ehhez még hozzá vehetjük a gabonaféléket, például búza, rizs, kukorica, zab és a többi. Ezzel nagyrészt le is fedi az étrendjét. Ebben van elég kalória, az tény, de a mennyiségre ügyelni kell, mert el lehet tőle hízni.
Úgy általában mindent ehetsz, akár húst vagy édességet is, de kontrollálni kell, vagyis csak ésszel. Ha látod, hogy hízol, akkor túl sokat eszel, tehát a mennyiséget kell csökkenteni. A víz egyébként hizlal, ami talán furán hangzik, mert egy deka kalória nincs benne, viszont beépül a szervezetbe és súlya van. Itt is a mennyiségre ügyelni kell. Ezért nem szabad cukros üdítőket fogyasztani, mert abból biztosan túl sokat iszol. Szerencsére gyorsan meg is lehet tőle szabadulni egy kis testmozgással, szóval ez azért annyira nem gáz. Az se jó, ha keveset iszol,persze.
Ha csak zöldséget fogyasztasz, az ki fogja készíteni a gyomrod, szerintem nem éri meg. Mindent kell enni, csak nem többet, mint amire a szervezetednek szüksége van.
" Zöldségen nehezebb elhízni, de azért láttam már 120 kilós vegetáriánust."
EZ ritka ostoba megjegyzés, és azt is mutatja, mennyire nem vagy tisztában a témával.
Egy vegetáriánus nem csak zöldségeket eszik, hanem tésztát, rizst is, illetve tejtermékeket, tojást, amik eléggé megdobják a kalóriamennyiséget.
Egyébként azért javasolják sokan a zöldségeket fogyáshoz, mert kevés a kalóriatartalmuk, cserébe sok rostot tartalmaznak, ezért laktatnak és sokáig telítettség érzést adnak, így egy nap alatt jóval kevesebb kalóriát lehet fogyasztani éhségérzet nélkül.
16-os, igazad van, a tésztákat kifelejtettem a vegetáriánus étrendjéből. Bár ugye gabonából van, tehát mégsem.
A sima zöldségre viszont lenne kérdésem. Én is szoktam párolt zöldséget enne, de utána nagyon éhes vagyok. Hússal persze tökéletes, de önmagában minden, csak nem laktató. Arról nem beszélve, hogy utána nagyon beteg vagyok. Persze az én gyomrom nem ehhez szokott, de ez biztosan nem lehet egészséges. Szerintem az emberi szervezet nem zöldségevésre lett kitalálva.
Az emberi szervezet FÖLEG zöldségevésre lett kitalálva, csak a legtöbb ember ma nem rágja meg rendesen, illetve csak akkor tudja a szervezet rendesen megemészteni, ha rendeszeresen, minden nap fogyaszt több félét és rááll azek megemésztésére is.
A párolt zöldség a legtöbb esetben agyonfözött valami, a rostanyagok tönkremennek benne, ezért nem telít semeddig.
Másrészt a zöldségek általában kevés kalóriát tartalmaznak, ezért érthetö, ha a szervezeted többet szeretne, föleg, ha nagyon alacsonyra van állítva a kalóriakereted.
De ha a zöldségeket nem párolod/fözöd, hanem pl. pirítod vagy sütöd, sokkal laktatóbbak és hosszabb ideig elég, így ugyanis a rostok hatásosak maradnak.
Ha valamennyi húst eszel hozzá, az önmagában nem árt a fogyásnak, de ha sokat, föleg ha zsírosabbakat, akkor az sok plusz kalóriát jelent, ezt figyelembe kell venni.
És hogy cáfoljam a véleményedet (nem veszekedésnem szánom, csak infó!), miszerint a zöldségel önmagukban nem laktatóak, rengeteg vegetáriánus és vegán jól lakik velük, nagyrészt szerintem csak megszokás kérdése.
18-as, a sült zöldségek jól hangzanak, csak nem nagyon láttam ilyet. Grillezett zöldség oké, de ízre inkább maradok a párolt verziónál.
Az, hogy az ember zöldség evésre van kitalálva, ez kábé olyan, mint hogy a kutyák gyümölcsöt esznek. Most lehet persze, hogy túlzok, de füvet a kecske meg a ló eszik. Igaz, a saláta kicsit más, nagyobb a tápértéke, de azt akartam ezzel mondani, hogy a kecske gyomra alkalmas a zöldség emésztésére. Az emberi gyomor inkább a disznóhoz, vagy a patkányhoz hasonló, márpedig ezek húst is esznek. A kutyát is említettem, ott mondjuk van egy farkas Dél-Amerikában, ami gyümölcsön él. Ez a másik véglet, a kettő közt van az ember.
Én inkább úgy vagyok, hogy inkább eszek ritkábban, kevesebbet, kerülöm a zsírszegény ételeket, és inkább normális, jól megszokott ételeket eszem. Mert aminek nincs tápértéke, az rengeteg felesleges dolgot tartalmaz, mondjuk, hogy szemetet, emészthetetlen dolgokat. Ami keveset megeszek, az legyen tiszta tápérték. Nasizni lehet párolt zöldséget, szerintem sokkal finomabb, mint a csipsz és garantáltan nem hizlal. Gyümölcsökön lehet vitatkozni, de szerintem általában az is korlátlanul fogyasztható. A banán persze necces. Szoktam kompótot is tápolni, nem vettem észre, hogy híznék tőle, pedig a cukros levét is megiszom. Nem sűrűn, de alkalmanként jól jön valami finomság. Tudom, tele van energiával, de éppen ez a jó benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!