Kezdőoldal » Fogyókúrák » Egyéb kérdések » Ők beszélnek félre, vagy én...

Ők beszélnek félre, vagy én vagyok eltájolva?

Figyelt kérdés
Sokszor olvasom például itt az oldalon is, hogyha megfőzöl valamit az több kalória lesz. Én ezt nem értem. Vegyünk például 100 gr tésztát aminek van 370 kalóriatartalma. Ha ezt megfőzöm, igaz, hogy a súlya több lesz jóval, mivel megszívja magát vízzel, de miért változna a kalóriatartalma? Az ugyanannyi marad, hisz a vízben nincs kalória. Sőt ha megiszok mellé 2 liter vizet, az akkor is csak 370 kalória marad.
2022. jún. 24. 15:20
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

100 gram nyers tészta megfőzve is ugyan annyi kcal, csak ahogy mondtad is, megszívja magát vízzel, ezért q tömege változik.

Ebből következik, hogy 100 g nyers tészta kalóriatartalma nem wgyezik meg 100 g főtt tésztáéval.

2022. jún. 24. 16:06
 2/10 anonim válasza:
82%
Valószínűleg azonos mennyiségre értik, tehát 10 dkg nyers tészta vs 10 dkg főtt tészta.
2022. jún. 24. 16:13
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Vagy pedig lehet, hogy például húsra értik. Például ha 1 kg csirkemellet megsütsz, akkor abból sülve nem 1 kg csirkemell lesz, hanem kevesebb, szóval hiába van a nyers csirkemellben mondjuk 100 grammban 100 kalória, a sült több kalóriát fog tartalmazni, mint 100 gramm 100 kalória, mert grammra kevesebb lesz a megsült csirkemell, mint amennyi a nyers volt. A tészta megszívja magát vízzel, szóval a főtt több lesz súlyra, mint a nyers, de van ahol nem így van.
2022. jún. 24. 16:26
 4/10 anonim ***** válasza:
76%
Max akkor no a kcal tartalma ha fozes utan olajozod vagy teszel a vizbe. Tobbi kajanal is a + zsiradek, de azt am is bele kell szamolni pluszba
2022. jún. 24. 16:30
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
#: 👍😂😂
2022. jún. 24. 17:13
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

"Én ezt nem értem. Vegyünk például 100 gr tésztát aminek van 370 kalóriatartalma. Ha ezt megfőzöm, igaz, hogy a súlya több lesz jóval, mivel megszívja magát vízzel, de miért változna a kalóriatartalma? Az ugyanannyi marad, hisz a vízben nincs kalória. Sőt ha megiszok mellé 2 liter vizet, az akkor is csak 370 kalória marad."

Igazad is van meg nem is!

Ha megfözöl 100 g nyers tésztát (360 kcal-lal számolok, mert úgy könnyebb), lesz belöle 300 g fött tészta, amiben van ÖSSZESEN 360 kcal, ebböl 100 g-ban (100g fött tészta) 120 kcal.

Az ÖSSZES tésztában marad a kalória ugyanannyi, csak mivel a tömege megnött, a 100 g fött tésztába keveseb jut!

Ugyanez igaz a rizsre, bulgurra, kuszkuszra, kölesre, lencsefélékre, tarhonyára, stb is.

A másik eset, amikor a nyers és fött kalóriaérték nem egyezik, amikor megsütsz valamit, tipikusan húsféléknél látható nagyon szépen:

Veszel 100 g nyers húst (pl. 140 kcal), amit ha megsütsz (zsiradék nélkül, hogy az ne keverjen be), elpárolog belöle egy csomó víz és készen lesz belöle 75 g megsült hús. Ilyen esetben a 70 g sülthúsban van 140 kcal, mert vizet és tömeget vesztett, de kalóriát nem. Ha 100 g sülthúst akarsz enni, akkor 130 g nyerssel kell számolni.

2022. jún. 24. 19:47
 7/10 anonim ***** válasza:

Aminek nő a tömege elkészítés közben, annak csökken a kcal tartalma /100grammban

Aminek pedig csökken a tömege, annak nő /100grammban

Pl tészta megszívja magát vízuel, így 100gramm főtt tészta nyílván kevesebb kcal mint 100gramm száraz tészta…

De a csirkehús pl elveszít sütésnél egy csomó vízet, így sokkal több csirkehús fog sülten kiadni 100grammot, mint nyersen.

2022. jún. 27. 14:45
 8/10 anonim válasza:

Az komoly lenne, ha a semmiből energia keletkezne és mindez a fazékban egy átlag magyar konyhában.

Azt el tudom képzelni, hogy sütésnél valaminek több lesz a kalóriája, mert az olaj/zsír ott van alatta. De azért, mert megszívja magát vízzel, csak a tömege lesz több.

2022. júl. 14. 14:35
 9/10 anonim ***** válasza:

8-as: látom nem fogtad fel, amit a 6-os olyan szépen levezetett!

HA megfözöl valamit, és felvesz vizet, akkor az eredeti 100 g /360 kcal-ból lessz 300 g/360 kcal fött tészta/rizs, azaz a 100 g FÖTT valamibel csak 120 kcal lesz, éppen azért, mert az össz tömeg nött, az össz kalória meg maradt!

Ugyanez érvénes fordított elöjellel a sütésre, 100 g/100 kcal-ból lesz a vízveszteség miatt 75 g, ugyanannyi kcal mellett, ezért a sült 100 g-jában kb 133 kcal lesz. (Plusz ehhez jön még a felhasznált zsiradék kalóriatartalma!)

2022. júl. 14. 15:26
 10/10 anonim válasza:
0%

Tuskóka, nem arról van szó, hogy nem fogtam fel, hanem el sem olvastam a korábbi válaszokat, mert nem érdekeltek.

Magára a kérdésre válaszoltam csak.

2022. júl. 14. 16:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!