Ők beszélnek félre, vagy én vagyok eltájolva?
100 gram nyers tészta megfőzve is ugyan annyi kcal, csak ahogy mondtad is, megszívja magát vízzel, ezért q tömege változik.
Ebből következik, hogy 100 g nyers tészta kalóriatartalma nem wgyezik meg 100 g főtt tésztáéval.
"Én ezt nem értem. Vegyünk például 100 gr tésztát aminek van 370 kalóriatartalma. Ha ezt megfőzöm, igaz, hogy a súlya több lesz jóval, mivel megszívja magát vízzel, de miért változna a kalóriatartalma? Az ugyanannyi marad, hisz a vízben nincs kalória. Sőt ha megiszok mellé 2 liter vizet, az akkor is csak 370 kalória marad."
Igazad is van meg nem is!
Ha megfözöl 100 g nyers tésztát (360 kcal-lal számolok, mert úgy könnyebb), lesz belöle 300 g fött tészta, amiben van ÖSSZESEN 360 kcal, ebböl 100 g-ban (100g fött tészta) 120 kcal.
Az ÖSSZES tésztában marad a kalória ugyanannyi, csak mivel a tömege megnött, a 100 g fött tésztába keveseb jut!
Ugyanez igaz a rizsre, bulgurra, kuszkuszra, kölesre, lencsefélékre, tarhonyára, stb is.
A másik eset, amikor a nyers és fött kalóriaérték nem egyezik, amikor megsütsz valamit, tipikusan húsféléknél látható nagyon szépen:
Veszel 100 g nyers húst (pl. 140 kcal), amit ha megsütsz (zsiradék nélkül, hogy az ne keverjen be), elpárolog belöle egy csomó víz és készen lesz belöle 75 g megsült hús. Ilyen esetben a 70 g sülthúsban van 140 kcal, mert vizet és tömeget vesztett, de kalóriát nem. Ha 100 g sülthúst akarsz enni, akkor 130 g nyerssel kell számolni.
Aminek nő a tömege elkészítés közben, annak csökken a kcal tartalma /100grammban
Aminek pedig csökken a tömege, annak nő /100grammban
Pl tészta megszívja magát vízuel, így 100gramm főtt tészta nyílván kevesebb kcal mint 100gramm száraz tészta…
De a csirkehús pl elveszít sütésnél egy csomó vízet, így sokkal több csirkehús fog sülten kiadni 100grammot, mint nyersen.
Az komoly lenne, ha a semmiből energia keletkezne és mindez a fazékban egy átlag magyar konyhában.
Azt el tudom képzelni, hogy sütésnél valaminek több lesz a kalóriája, mert az olaj/zsír ott van alatta. De azért, mert megszívja magát vízzel, csak a tömege lesz több.
8-as: látom nem fogtad fel, amit a 6-os olyan szépen levezetett!
HA megfözöl valamit, és felvesz vizet, akkor az eredeti 100 g /360 kcal-ból lessz 300 g/360 kcal fött tészta/rizs, azaz a 100 g FÖTT valamibel csak 120 kcal lesz, éppen azért, mert az össz tömeg nött, az össz kalória meg maradt!
Ugyanez érvénes fordított elöjellel a sütésre, 100 g/100 kcal-ból lesz a vízveszteség miatt 75 g, ugyanannyi kcal mellett, ezért a sült 100 g-jában kb 133 kcal lesz. (Plusz ehhez jön még a felhasznált zsiradék kalóriatartalma!)
#9
Tuskóka, nem arról van szó, hogy nem fogtam fel, hanem el sem olvastam a korábbi válaszokat, mert nem érdekeltek.
Magára a kérdésre válaszoltam csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!