Hogyan segítsek neki fogyni?
Jó, lehet a kérdés nem túl értelmes, vagy nem kivehető. 17 éves vagyok és van egy 13 éves húgom.. Le szeretne fogyni, mert igaz, hogy nem piszkálják és sok barátja van, de nem érzi jól magát a bőrében. Anyával mértük tegnap, 58 kilót mutatott a mérleg, mikor csak 158cm. Próbáltam segíteni, hívtam futni, először lelkes volt, de hamar elment a kedve.. Nem eszek, iszok előtte semmi kalóriadús dolgot és a családnak is mondtam, ők sem teszik, de ha anya, vagy én a boltba megyünk mindig kéri, hogy hozzunk neki chipset, colat, csokit, stb. szeret enni, volt, hogy egy nap 2 tábla csokit megevett, amiért kicsit leszidtam, hogy ez nagyon nem egészséges.
sportolni nem nagyon jár, elvileg hetente anya viszi úszni, de van, hogy kihagyja. másra meg azért nem akar járni, mert fél, hogy csúfolni fogják.
szeretném támogatni, és nem azt hajtogatni, hogy nem dagadt, mert azzal nem jut előrébb, csak a szobájában gubbaszt telefonozva.
tudtok nekem segíteni?
Szia!
A húgod egyébként szeret úszni vagy futni? Van olyan sport, ami iránt érdeklődik? Nagyon fontos lenne, hogy hozzászokjon a rendszeres (napi) mozgáshoz, mert később még nehezebb lesz.
Találni kell egy olyan mozgásformát, amit szeret és élvezettel csinálja.
Nem muszáj (egyelőre) futni, elsétálhatsz vele a boltba meg vissza.
Tornázhattok együtt vagy csinálhattok saját testsúlyos edzéseket (akár játékos formában).
Ha betol 2 tábla csokit egyszerre, akkor egyrészt ne tiltsátok el tőle teljesen, mert nem fog menni, csak csökkentsétek az adagokat, másrészt ahogy az egyik válaszoló említette, utána kellene nézni, hogy esetleg milyen lelki baja van, mi bántja.
Ha ő maga is szeretne lefogyni, akkor meg kell tanulnia, hogy erről nem csak álmodozni kell, hanem tenni is kell érte valamit (és most még nem is olyan sokat, mint később kéne).
Meg kell tanulnia, hogy vannak olyan jutalmak, amikre várni kell, nem csak kibontja a csokit és máris jó - van ami időbe telik.
Például iskolába is minden nap jár és év végén megkapja a bizonyítványát, ami a teljes évi munkájának az eredménye. Az év minden napján dolgozott érte, és csak az év végén lett meg a gyümölcse.
A fogyásért is minden nap olyan döntéseket kell hoznia, aminek az az eredménye, hogy pár hónap múlva elégedett lehet, hogy lefogyott.
Ha elhanyagolja a tanulmányait, akkor év végén megbukik. Ha elhanyagolja a testét, akkor nem fog lefogyni, sőt, egyre rosszabb lesz és nagyon elégedetlen lesz.
Ha rosszul érzi magát a bőrében, akkor tegyen ellene, mert az ilyen életmódnál ez lesz még rosszabb is.
Az nem állapot, hogy bemegy a szobájába és elzárkózik a világ elől, majd bántja magát a kinézete miatt.
Ezt lustaságnak hívják.
152 cm és 58 kg nem olyan durva, mint ahogy te lefested. Természetesen ilyenkor kell tenni ellene, hogy ne legyen rosszabb, ebben igazad van.
De nem így, hogy leszidod, mert abból az lesz, mint amit az egyik válaszoló is írt, hogy még többet fog enni, mert már elrontotta. Ehet csokit, csak keveset, ne legyen otthon egyszerre sok. Jó, most mikulás után ez a legtöbbeknél nem így van...
És szerintem ne rögtön futni hívd, a duciknak, edzetleneknek a futás nehezen megy elsőre, nem élvezik, nem sikerélmény. Meg kicsit olyan, hogy azért gyere, mert dagi vagy, nem azért, hogy az neked jó.
Futás helyett én megpróbálnék otthon tornázni zenés videókra. Korona alatt ez most nagy divat lett, főleg külföldiek nagyon jó videókat csinálnak. Sokkal élvezetesebb kezdőként is, mint a futás (pláne most a hidegben). Nem is muszáj rögtön hívnod magaddal, csak kapcsold be magadnak, és hagyd nyitva a szobaajtót, lehet könnyebben kedvet kap magától, mint az unszolásra. Legalábbis az én húgomnál ez működött, egy idő után csinálta magától is.
Keressetek olyan sportot, amit élvez. Speciel én is utálok futni, meg úszni. Elkezdhet ozthon is edzeni, rengeteg videó van. Akár tornázhattok reggelente együtt, rengeteg fitnesses van, akik ingyen programokat tesznek közzé (Pamela Reif, Chloe Ting). De ezen kívül is rengeteg jópofa, szórakoztató sport van. Nézzetek el egyszer sportágválasztóra, sok mindent ki lehet próbálni ingyen.
Étkezéssel kapcsolatban pedig keressetek alternatívát. Tejcsoki helyett étcsoki, 2 tábla helyett napi 1-2 kocka. Vannak finom gyümölcs turmixok is, zabos sütemények. Nyilván egyik sem kalória szegény, de ha napi 1-2 darabot eszik, vagy megiszik egy turmixot, nem fog meghízni tőle. Ezt a mértékletességet lenne érdemes megtanulnia. Lehet pl banán karikákat étcsokiba forgatni, az is isteni.
Egyébként meg támogasd, figyeld az érdeklődését, és azalapján ajánlj neki dolgokat. Kísérletezzetek. Legyen az egész egy kaland, játék, kellemes időtöltés. Szerintem mindenképpen tiszteletre méltó, hogy így foglalkozol vele :) Remélem sikerül.
Szerintem ő még nem áll készen a fogyózásra. Készen az áll, aki nekibis áll a dolgoknak, majd kőkeményen betart mindent. Eredménye is csak akkor lesz.
Viszont a sport tenyleg jó lenne, csak nem úszás, nem mint sport, hanem mert lehet, hogy nem szivesen mutatkozik fürdőruhában. Lehetne tánc, kengoo (ezt lehet nem így írják, akkor bocsi), de a jóga is megdolgoztat.
Érdemes a folyadék bevitelt (vizet) ösztönözni, 2 liter neki is mehet, már attól os kevésbé érez vágyat a nasi iránt. Zöldtea, étvágy csökkentő teák is lehetnek módjával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!