Miért van ez a nagy koplalás ellenzes amikor nagyanyáink is igy fogytak hogy nem ettek,nem sportoltak hanem koplaltak?
Talán azért, mert ma már fejlődött annyit a tudomány, hogy tudjuk, az anorexia egy betegség.
De koplalj csak nyugodtan, azt csinálsz a testeddel, amit csak akarsz. Én nem ellenzem.
Ennek 2 alapvető oka van.
-Könnyen okozhat hiány betegséget ha nem esszel semmit, vagy nagyon egyoldalúan.
-Az emberek töbsége ezt nem képes hosszú távon tartani.
Magát az éhezést a szervezet amúgy viszonylag jól birja, mindig is ehez kellet alkalmazkodnia.
Mert a nagyanyáink korosztálya max 35-40 évesen a "40 kiló vasággyal" típusú filigrán alkatról 2 gyerek után hirtelen egy 90 kilós, utána 30-40 évig elhízott asszonyság lett. Nem véletlenül néznek ki jobban a mostani középkorú nők arányaiban, mint ahogy ők néztek ki akkor - az egészségről nem is beszélve -, mivel a kiegyensúlyozott étkezés + sport kombó sokkal szebb alkatot eredményez, mint a parizeren való eszetlen koplalás.
Nem véletlenül 10-ből 8 idős elhízott. Nem étkeztek tudatosan, a sportot azt hitték, kiváltja a gyári munka, vagy a maszekolás, így nemcsak formátlanok lettek, de nem ritka az sem, hogy 3-4 krónikus betegség kialakult náluk emiatt. Nem mellesleg koplalással úgyanúgy magas volt a test/zsír arányuk, mintha 70 kilósak lettek volna, némi izommal.
Még maga Hippokratész is elrendelt böjtkúrát a betegein, olyan régre nyúlik vissza a történet. A nővérem meg orvos én neki az egyik professzora intette el hogy a böjtölés gyógyító hatású.
Visszatérve a kérdésedre, nyilván a koplalás szó nem önmegtartóztatást, hanem az étel elérhetetlenségét jelenti. Ami a világháború alatt, és az után gyakori állapot volt. Így szerintem a mi nagyszüleink nem látják pozitívumát a nem evésnek.
De amúgy régen minden más volt. Nemrég olvastam olyat hogy 100 évvel ezelőtt az emberek nem futottak. Ha valakit futni láttak az szokatlan látvány volt. Most meg az emberek napi szinten kimennek futni a parkba
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!