Mire jó a BMI és egyáltalán miért használják?
Én 108 kg vagyok és 184 cm. Ez alapján a BMI-m 31.9, ami már egész komoly elhízást jelent elvileg. Jó pár éve járok konditerembe, ott van olyan mérleg ami testzsírszázalékot is képes meghatározni. Az alapján nekem 18% ez. Tehát ez alapján + kinézet alapján nem mondanám kövérnek magam.
A BMI-be nincs belekalkulálva az izomtömeg, illetve az se hogy változó az emberek csontozatának tömege is. Tehát szerintem teljesen használhatatlan, fals képet ad az emberről. Ennek ellenére mégis használják, sok helyen lehet vele találkozni. Miért? Mi értelme egyáltalán?
A BMI torz, hibás eredményt ad sok esetben, pl. az izmos és "nagyobb" emberek esetében egyértelműen. Azért terjedt el, mert viszonylag könnyű kiszámolni (nem kell hozzá olyan műszeres mérés, mint a testzsírhoz). Azonban maga a képlet is egy kompromisszum, a könnyebb számolás miatt ilyen (nem négyzetes lenne, hanem tört hatványkitevős).
Szóval nem kell komolyan venni.
A bmi egy àltalànos támpont átlag embereknek az egészségtelen testsúly ( sovány/ túlsúlyos/elhízott), és az egészséges (normál) testsúly meghatározására. Nyilvànvalóan NEM testépítőknek találták ki, akik nyilván nem a testzsírtól nehezek. Ez egyértelmű.
De nekem pl aki egy átlag felnőtt ember vagyok, életmódot váltottam és fogyásban vagyok, segít belőni, hogy mi lehet számomra kb az egészséges testsúly, mivel gyerekkorom óta a kövérséggel küzdök, az emlékeim között sincs milyen felesleg nélkül élni, ezért gőzöm se volt róla mi az egészséges számomra. Speciális vizsgálatra mint testzsírszázalék méregetés, nem megyek.
A bmi számomra pl egyszerűbb, úgyse tervezek hatalmas izmokat, szimplán lefogyni akarok, egészségesebb étrenddel és rendszeresen mozogni, némi állóképességet szerezni. Ennyi.
Köszönöm a válaszokat.
#6: Így is fals képet ad. Nekem 65 és 85 kg között van a normál tartomány. Azt a 85 kg-t én akkor se tudnám elérni ha 0 gramm zsír se lenne rajtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!