Igaz, hogy segíti a fogyást, ha sokszor eszünk keveset?
Nyilván annyiban, hogy annak nagyrésze víz. Persze fontos: milyen leves? Egy jó cukros gyümölcslevessel többet árthatsz, mintha megennél egy csirkemellet salival. Egy raguleves kiadós lehet és elég energiát adhat fél napra, de mondjuk egy gyenge zöldségleves nem.
Aki igazán szeretne fogyni, azt mondják, számolnia kell a kalóriákat. Ez az egyetlen út. Hogy kevesebb kalóriát viszel be.
Ha nem akarsz ilyen komolyan dolgozni, akkor igen, nagy általánosságban jó, ha levest eszel, de legyen benne tartalom is, ne egyél hozzá kenyeret és mozogj mellette, ami nem a biciklizés, mert az annyira nem fogyaszt.
A háromszori étkezést meg ne dobd el, csak helyettesítsd.
Igen, segít, de mindent kell enni, tehát húst, tésztafélét, tojást, tejterméket, pékárut és halat is, mivel fontos a nyomelem, fehérje- és vitaminbevitel! Kevesebbet egyél, de naponta ötször és lehetőleg változatosan. Így ugyanis nem vagy soha éhes, ergó, nem éhezteted magad.
Egyébként a cukor is fontos az étkezésnél, ahogy a zsír, a só, vagy a fehérje is. A kalóriaszámlálással meg hagyj fel, mert a végén csak magadnak ártasz vele!
Inkább mozogj napi szinten! Ússz, menj el futni vagy kerékpározni, esetleg tornázz akár otthon is.
A 2-es vagyok. Nekünk bevált, amit leírtam. Sőt, egy munkatársam is így fogyott vagy húsz kilót néhány hónap alatt. A lényeg, hogy nem szabad gyorsan fogyni!
Amúgy mi most salátáztunk. Reggel és délben normális kaja, este egy adag saláta. Öntettel, amit házilag készítettünk. Én is, és anyum is fogyott. Bevált recept évek óta nyár környékén. :)
Az első kicsit benézte a kérdést :D
Nem "levest", hanem "keveset".
Egyébként meg igen, igaz.
Segíthet, igen, de napi 3 étkezéssel is lehet normálisan fogyni. Kinek mi válik be. Alapvetően inkább sportolók, fitness modellek esznek sokszor, hogy kevésbé épüljenek le a nehezen felszedett izmaik. Szóval az izommegőrzésben segít. Sokaknál az anyagcserét is gyorsítja. De én vért izzadtam, hogy ennyiszer tudjak enni, és gyakrabban is voltam éhes. Ellenben napi 3 kiadós étkezéssel teljesen jól megvagyok. Max 4, ha a fehérjeturmixot beleszámoljuk.
Szóval ez ilyen kinek mi válik be.
Nem jobb, mintha napi 3-szor ennél ugyanannyit, mintha 5-re bontanád le. Nem igaz az, hogy a napi sokszori étkezés gyorsítja az anyagcserét. Az elfogyasztott összkalória számít, teljesen mindegy, hogy 1000 kalóriát 3 vagy 6 étkezés alatt viszel be.
A másik ami miatt szeretik reklámozni ezt, az az, hogy " a vércukorszintet egyenletesen tartja a nap folyamán", míg a ritkábban, magasabb kalóriatartalmú étkezések hirtelen ugrásokat idéznek elő a vércukorszintben.
És bár valóban nagyobbak a kilengések a kevés, magasabb kalóriatartalmú étkezések esetében, viszont az össz-vércukorszint alapvetően alacsonyabb, mint a másik esetben.
Egyes tanulmányok szerint a koleszterinszint alakulása is optimálisabb a kevesebb étkezés esetében.
Egyébként meg nyilván teljesen egyéni, hog ki mikor mennyit tud/szeret enni. Egy elfoglalt anyuka lehet nem tud 2-3 kiadós étkezést elfogyasztani, csak sok apró étkezéseket tud beiktatni. Van, aki kifejezetten nem szeret kiadósakat enni, mert hamar eltelítődik. Másoknak meg kifejezetten nem praktikus a napi 5 (kb 3 óránkénti étkezésről van szó, rengeteg embernek ez abszolút nem megoldható. A legtöbb ember napi rutinja, munkája nem teszi lehetővé, hogy 3 óránként rendesen enni tudjon, ez egyedül a babáknál indokolt). Pl nekem a gyakori étkezés teljesen kivitelezhetetlen a napirendem miatt.
A kalória bevitel a lényeg, van, akinek a gyakori étkezés segít azon, hogy ne nassoljon napközben, ezáltal kevesebb kalóriát vesz be, kevésbé érzi éhesnek magát, ezáltal kevesebb kalóriát vesz be, de alapvetően nem jobb, mintha ugyanannyi kalóriát enne az ember csak 2-3 étkezés során.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!