Ti hogyan fogynátok le ha?
Sziasztok
167 centimhez párosul 115 kg. Igen, olvasni is borzalmas, hát még cipelni. Szeretnék megválni kicsinek nem nevezhető súlyomtól.
Az utóbbi években magán életi problémák és egészségügyi gondoknmiatt.... Ja nem. Ezt nem ide. Sok helyen látom a kifogásokat, ide is azért érkeztem, hogy lássam magam. Meghiztam mert lusta dög voltam, mint most is.
Nem mondom h sosem tettem ellene, vagy nem zavart. Egész idáig fogyokurak hadát próbáltam leigazni, hogy én legyek a győztes.
Viszont most hagyjuk, elszurtam.
Abban kérnék segítséget, tippeket : egy nagyon lusta ember hogyan motiválja magát?
Nem. Ez is hülyeség. Inkább, hogyan tartson ki?
Akaraterő, önfegyelem. Ez működik egy hétig bár most legutoljára azt hittem sikerül, júliustól novemberig ment az odafigyeles... De egyik hétvégén " lazultam" és onnantól annyi meg bambi.
Első sorban saját magamból van elegem, ha van olyan akinek sikerült önmagát legyőznie, örülnék ha megosztaná a sztoriját.
Utalkozok is irhatnak, mindegy. Kritikában is lehet jó tipp :)
Ekkora súlynál én felkeresnék egy dietetikust, aki az alkatod és az életmódod figyelembevételével összeállít neked egy étrendet. Valószínűleg azért nem volt kitartásod mert egyik pillanatról a másikra vontad meg magadtól a táplálékot, amire szükséged lett volna.
Mozgás is nagyon fontos, először csak séta, úszás, csak ameddig jólesik, fokozatosan növelve a távot. ne erőltesd meg magad rögtön mert hamar elmegy a kedved és feladod. Próbálj meg társat találni a mozgáshoz akivel motiválhatjátok egymást.
Nem biztos, hogy lustaság, inkább energiahiány. A sok kalóriadús, de tápanyagszegény étel megterheli az emésztést, és kihat az idegrendszer állapotára is. Amikor étrendet változtattam, az első szembetűnő változás az volt, hogy az addigi álomszuszék, mozdulni képtelen, idegeskedő emberből kevesebbet alvó, pörgősebb, nyugis és jókedvű ember lettem. Még mozogni is sokkal több kedvem van azóta.
Azóta az ételeket más szemmel nézem. Nem az érdekel, hány kalória van benne és mennyire finom, hanem azt, hogy milyen és mennyi hasznos tápanyagot tartalmaz. Példának okáért egy zacskó chips csak finomított étolajból, keményítőből és sóból (esetleg felesleges vagy akár káros adalékanyagokból) áll, ugyanannyi kalóriának megfelelő dió viszont egy csomó vitamint, fehérjét, rostot, hasznos zsírsavakat tartalmaz. Ezért utóbbit választom, ha nasizni támad kedvem, a chipsek, kekszek és édességek mellett simán elsétálok a boltban, már nem vonzanak.
A másik változás az volt, hogy míg előtte 2-3 óránként kellett ennem, különben úgy éreztem, rögtön éhen halok, most csak a gyomrom korgása jelzi, hogy jó lenne már enni valamit.
Szóval szerintem egy jó étrend nagyon sokat segít. Olyan étrendet alakíts ki magadnak, amiben minél több hasznos tápanyag van, és hosszabb távon (a lefogyás után is) tudod tartani. Sok diétázó azzal rontja el, hogy unalmas, ízetlen ételeket eszik és fél a magasabb kalóriatartalmú, de összességében egészséges, vitamindús ételektől (pl. kidobja a tojássárgáját, csak csirkemellet eszik, más húst nem).
A lazulásnak megvan az a veszélye, hogy utána nehezebb visszaállni az egészségesebb étrendre. Ettől függetlenül néha nem baj, ha lazítasz, de jobb lenne csak 1 nap vagy 1 étkezés erejéig, úgy, hogy ne szaladjon el veled a ló.
Én is sokat próbàlkoztam, nem bírtam, feladtam, jojóeffektus.. Ez ment tizenéves korom óta, sok éven àt. Meguntam hogy csak szenvedek.
Így utàna jàrtam, szereztem egy kis tudàst, talàltam egy jónak tűnő módszert ami nem a koplalàsról szól megalkottam a sajàt szabàlyaimat is, és elindultam, egy nagyon komoly szintű elhízàssal. Eddig -31kg, itt tartok most, és megyek tovàbb , akàrmeddig is tartson.
Én nagyon beteg lettem a plusz súlytól, és màr nem bírtam tovàbb elviselni, féltem a halàltól is. Ez nekem elég motivàció, hogy eszembe se jusson abbahagyni, plusz nagyon szeretem is az életmódomat, a kajàimat így. A mozgàst nem annyira, de azzal sincs nagy gàz. Csak a súlyom miatt inkàbb még fàjdalmas, mint élvezetes, de majd könnyebb lesz.
Talàlj elég motivàciót, és az se mindegy milyen módszerrel csinàlod. Ha valamit nagyon szeretsz, szerintem nem érdemes végleg elhagyni, nàlam az a módszer mindig csak falàsrohamokhoz vezetett és végül feladàshoz.
Önmagamat még nem győztem le, hiszen a célsúly évekre van, én meg még csak 9,5 hónapnàl jàrok, de úgy érzem, életemben először, hogy csak időre van szükségem, és sikerülni fog. 139 kg vagyok, és 170-ről indultam. Már most érzek, tapasztalok javulàst az egészségemben. Màr most érzem, hogy megéri küzdeni.
Először is: dicséretes az önkritikád és a humorod, imádom!
Másodszor: sok hasznos tanácsot kaptál, ha nincs eleged belőle, én is adok egyet. Kezd el felírni, hogy mit, és mennyit eszel. Ha először nincs kedved mérni, akkor egyél ugyanabból a tányérból, ha saját ételt eszel, ha rendelsz, akkor annak a mennyiségét könnyebb is írni. Egy hét után nézd végig, és gondold át logikusan, hogy szükséged van-e erre a mennyiségre, illetve hogy van-e egészségesebb verziója. Ha nagy adagokat eszel, csökkentsd egy kicsit hetente. És alátámasztani tudom, amit korábban írtak, a minőségi étel energizál. Kezdj el fokozatosan több zöldséget enni, ha nasizol, akkor gyümölcsöt, vagy olajos magvakat, tejcsoki helyett étcsokit nassolj. Főzz magadra! Az egészséges ételek nem jelentenek egyet a rossz ízű ételekkel. Én, mióta odafigyelek sokkal, sokkal finomabbakat eszek, nem érzek semmiféle lemondást. Hetente egyszer bűnözhetsz, hogy ne rabolj rá a hűtőre falási rohamodban, és ne add fel. Üdítő helyett víz, vagy ízesítetlen saját főzésű tea. Kerüld a diétás termékeket, mert az édesítők nem hasznosak.
Mozogni csak fokozatosan! Sétálj le minden nap 1-2 megállót (megfelelő, kényelmes cipőben), aztán jöhet az úszás. Ne terheld meg az ízületeidet.
Ha van pénzed rá, akkor keress fel egy pszichológust, és dietetikust. Ők még többet tudnak neked segíteni, főleg motiváció terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!