Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Gyerektartásnak van maximuma?
Sziasztok! Úgy néz ki hogy a feleségemmel szétmegyünk. Van 2 kisgyerekünk. Én kb 480ezer nettót hozok haza, a nejem vállalkozó így az igazolható jövedelme kb. minimálbér vagy annál kicsit több.
Kérdésem az lenne, hogy ha szétmennénk, akkor nekem a jövedelmem 40%-át le kell tennem mint gyerektartást, vagy ennek van maximum összege is? Az igazat megvallva nem hinném hogy havi 200 ezret mind a gyerekekre költené, én meg nem kívánom az Ő és az új párja életét finanszírozni miközben nekem maradna havi 100 élni.
Van erre valami jogszabály hogy az apát ne lehetetlenítsék el? Én is szeretnék új életet kezdeni de a maradék havi 100 ezerből ami maradna a gyerektartás és az albérlet után nem hinném hogy ez menne holott nem keresek rosszul…
Köszi előre is a válaszokat!
En pl amikor valtam, akkor terhes voltam, acsak a gyed volt a jovedelmem. Kesobb mar csak a gyes.
Kerdezo logikajan haladva ha anyuka jovedelme 25.000ft apukae 400.000, akkor apa ne adja a jovedelme 30-40%at hanem csak annyit amennyit az anya is bele tud adni. 2evig a tartalekainkbol eltunk +gyerektartas, mire talpraalltam. Viszont utana fordult a kocka, apuka fizujanak 2szereset keresem plusz en nevelem a gyerekeket. Ahogy jol jott az az osszeg amikor melyponton voltam, most en nem kotelezhetem es nem is akarom ot arra h igazodjon a beleadott osszeg az en keresetemhez. 2nap alatt keresem meg a gyerektartas osszeget, amit egy honapra ad ugye. Oszi teli honapokban 2nap bebiszitterre eleg h a munkahelyem ne ruhjon ki ha beteg vmelyik gyerek. Ebben nincs benne sem a gyogyszer sem az ejszakai apolas v az ejszakai ugyelet. Es altalaban nem gyogyulnak meg 2nap alatt. (Nagymama nincs,fizetnem kell egy nonek napkozbenre)
Sot tovabbmegyek a birosag szoban kikototte h most (5eve) ennyi, de azert majd figyeljunk az inflaciora 18ev mulva legyen magasabb az osszeg. 1000% h ugyanennyit fog beleadni 13ev mulva is, szerencsere mar nem szamit.
Soha nem tukrozi az atlag gyerektartas azt az extra erofeszitest amit az anya beletesz a gyereknevelesbe miutan az apa lelep.
Tisztelet a kivetelnek es emelem kalapom azok elott az elvalt apak elott akik valas utan is normalis es rendszeres kapcsolatot apolnak a gyermekeikkel es foleg erzelmileg tamogatjak oket. Es azoknak az anyaknak akik ha elhagytak oket akaratukon kivul, akkor a gyerekeik erdekeit nezik es normalis es rendszeres kapcsolattartast engednek a gyerekeiknek az apaval.
Soha senki nem fogja tudni megfizetni a kozosen eltoltott ido kieseset.
Tok mindegy h hany %a az apa jovedelmenek.
Rengeteg pasi nyugodtan lelép mert tudja, hogy jó az anya és majd megoldja.
Kérdező nyugodj meg, vallásnál mókás ezt hallani.
Amit a felek beadnak meg amit a bíró dönt azért két külön dolog.
Beszélj egy ügyvéddel.
Úgy tudom, hogy nincs maximalizálva. Kissé ellentmondásos a törvény sztem: egyfelől kimondja, hogy a saját tartásod kárára is köteles vagy a gyermekeket eltartani (vagyis önmagában az nem áll meg egy bíróság előtt sem, ha azzal érvelsz, hogy neked csak 100 kiló marad gyt levonás után). Másfelől azt is kimondja, hogy maximum a fizetésed felét lehet gyt jogcímen levonni.
Ha belementek a perbe, akkor anyunak igazolnia kell, hogy 100 kilót költött eddig is a gyermekekre, és a jövőben is 100k a szükséges tartásdíj. Ételallergia, tartós betegség, speciális étrend esetén esélyes, hogy jóvá is hagyja a tisztelt bíróság.
Az új ptk hatálybalépése óta már nincs százalékos meghatározás, fix összegben fogják megjelölni a gyt összegét, ha nem állapodtok meg. Ugyanakkor, az ítélkezési gyakorlat továbbra is azt mutatja, hogy (milyen véletlen) a fix összeget pont úgy sikerül meghatározni, hogy a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-a közé esik, gyermekenként (biztos véletlen egybeesés ;)).
A gyt összegének meghatározásakor, papíron a gyermek érdekeit nézik, hogy ne érje hátrányosan a válás. Ha eddig olaszba jártatok nyaralni, télen meg Svájcba mentetek síelni, akkor valszeg az lesz a bíróság álláspontja, h ha eddig megengedhettétek magatoknak, akkor ez nem eredményezhet drasztikus életszínvonalbeli változást a gyermekek életében, vagyis fizesd csak szépen a 100-100k-t.
Nem tudom, hogy érvényes-e még, de van egy olyan bírósági határozat, miszerint: "A kiugróan magas jövedelemmel rendelkező kötelezett esetében a jövedelme 5%-
ának megfelelő mértékű gyermektartásdíj fizetésre kötelezése is megfelelő lehet,
amennyiben a kiskorú gyermek indokolt szükségleteit az így megállapított összeg
megfelelően biztosítja."
Leginkább azt javasolnám, hogy egyezzetek meg per nélkül / béküljetek ki. :)
(off: egyébként érdekes ez a 100 ezer / gyermek "becsípődés" - ha elhinném az összeesküvés-elméleteket, akkor arra gondolnék, hogy ezt így oktatják valahol...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!