Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A kisfiam tart vissza. Mit lehet ilyenkor tenni?
Nem könnyű a gyerekek miatt én ezt totál megértem. De szerintem te is tudod mélyen, hogy neked is ez az egy életed van és ne úgy teljen már, hogy "nyomorognod" kelljen egy olyan ember mellett, akit nem szeretsz.
Meg kéne lépned a válást és koncentrálnod kéne egy jó kapcsolat felépítésére a gyerekekkel. Igen, ez így leírva kegyetlen meg "mi lesz az ő lelkivilágukkal?", de ők is megérzik, hogy nem jó köztetek a légkör és ők sem értik, hogy apa és anya miért haragszanak egymásra...
Nekem ami nem jó, az bizony szar.
Nem kellett volna belekényszerítenie, ha megelőzésre volt lehetőség.És bizony volt kérdező...az más kérdés, hogy nem az eszed használtad, hanem a farkad.Mindennek megvan a következménye, ennek is meglett.Már késő ezen keseregned, nem megváltoztatható.Most viszont össze kellene szedned a tököd és nem kéne hagyni magad zsarolni, de ez ami nem megy.Ha menne, már elváltál volna.
A gyerekeknek meg nem az a legjobb, ha szüleik gyűlölettel teli élnek egymással.Na ezzel bünteted őket igazán.Pozitív példa leszel előttük...Nincs késő újra kezdened most sem, de amíg ott maradsz, addig felesleges időt veszítesz a semmiért.
Egyébként az első esély elbaszá..sa után kellett volna lelépned, igy naiv punciként viselkedtél és nem férfiként.Aki az első esélyt elcseszi, az nem érdemel többet.Remélem egy életre rájöttél erre.
Hát igen.....mint korábban is írtam a sértettség kihozza a nők igazi énjét, zsarolnak, fenyegetőznek, feljelentenek és akkor még nem is voltak igazán mérgesek.
Ő pontosan tudja mire számíthat, gondolom már beszélt is ügyvéddel....neki sem lesz jobb, de hogy neked rosszabb lesz arra számíthatsz.
Az én nejem pont akkor vált amikor kifizettük(80% kifizettem)a lakáshitelt és esze ágában sem volt megegyezni. Vitte a 2 gyereket, a 12 milliót és a havi 70000 GYT. Nekem utazással, programokkal, ajándékokkal havi 100000 van a 2 gyerek és majd 120000 fizetek a régi lakásomért amit már egyszer kifizettem. Ezt sem árt végiggondolni mielőtt lépsz,mert pillanatok alatt más élethelyzetbe fogsz kerülni és hozzáteszem, hogy én még szerencsés voltam, hogy kaptam hitelt, mert GYT mellett nemigen kapsz csak ha nagyon magas bejelentett jövedelmed van.
"17" reagálva
Ne magadból induljál ki. Vannak olyan nők is akik egyedül nevelik fel a gyereküket és saját lából állnak, de nagyon sok ellenpélda is van. Azok a nők akik az életben nem dolgoztak, fiatalon szültek, nagyon anyagiasak tudnak lenni, mert hozzászoktak egy életminőséghez, de nincs saját egzisztenciájuk és nem akarják lejjebb adni a szintet. Neked jó tapasztalataid vannak az ismerősök között, nekem pedig felettébb rossz.
Ha az apa nem akar foglalkozni a saját gyerekével, akkor marad az anya, ha ő sem vállalja, akkor kerül állami otthonba vagy nevelő szülőkhöz. De ha az apa ragaszkodik a gyerekéhez és nem akar a kizárólagos felügyeletbe belemenni, akkor sincs semmi esélye, nagyon sok ilyen eset is van. Azt is viccesnek tartom, hogy a testvéreket nem lehet különválasztani egymástól, még akkor sem ha 10-15 év korkülönbség van közöttük.
A nők tisztában vannak azzal, hogy a férjnek csak akkor van esélye a tárgyaláson, ha a nő orvosi kezelés alatt áll(t) vagy büntetett előéletű, még az sem kizáró ok ha az életében nem volt semmi jövedelme és nincs hol laknia.
Ha nem ilyen megkérdőjelezhető lenne a bírósági gyakorlat mint hazánkban, akkor a nők sokkal jobban meggondolnák, hogy feldobják a kapcsolataikat, sokkal több veszítenivalójuk lenne. Érdemes kicsit utánaolvasni mi a gyakorlat például Ausztriában, nem véletlenül nincs annyi válás mint hazánkban.
26-os válaszolónak, a 17-es vagyok (elvált 40N).
Ha már megszólítottál ismét, gondoltam reagálok, de úgy, hogy az talán a kérdezőnek is hasznára válik és előbbre viszi, mert az egyedi negatív példák nem feltétlenül.
Mindenkit minősítenek a kapcsolatai, környezete, lehet hőbörögni, de ha körülöttem csak zűrös meg lehúzós, cirkuszolós válások lennének és én magam is 3 (!!!) évig váltam volna (magyarul nem tudtam volna korrektül, a törvény erejének hadrendbe állítása nélkül válni attól a partnertől, akivel pár éve még boldogan szeretkeztem, közös asztalnál étkeztem és gyerekeket neveltünk hasonló szellemben stb.), akkor azért én legalábbis elgondolkodnék azon, hogy tényleg mindenki a h...lye és én vagyok helikopter vagy azért magam sem vagyok a tökéletesség mintapéldánya.
..egyébként tévedésben vagy, vagy még a régi ptk hatálya alatt váltál, elment a "naprakész" tudásod felett kicsit az idő. Nincs ezzel sem baj, csak a kérdező feltett egy kérdést, segítséget, korrekt információkat vár, ami SEGÍT neki a JELENLEGI helyzetében: akár érzelmileg, akár jogilag.
Azóta azért volt egy jelentős változás, a kérdező pedig már az új rendszerben fog válni, tehát nem segíted őt azzal, ha meggyőzöd, hogy NEM LEHET pl. nagyobb korkülönbséggel gyerekeket a szülőknek külön-külön nevelni, mert ez egyszerűen nem fedi a valóságot.
(azzal együtt sem, hogy ennek pszichés hatásával nem értek egyet, de nem ez számít)
Kérdező: a korábban évekig váló, bizonyításos eljárásban küszködő elváltak vélt vagy valós igazával ellentétben lényegében annyit változott a ptk és a családjog, hogy ma már lényegesen szabadabban tudtok megegyezni (igen, sajnos ki kell emelnem, hogy megegyezni, ami feltételezi a kölcsönösséget, tárgyalást) és a bíróság ma már inkább a döntést "ratifikáló", helyben hagyó szerepbe csúszott át (amennyiben azért nyilván nem törvénysértő egy megállapodás a felek között vagy nem ordít róla, hogy az egyik félnek fogalma nincs vagy kihasználják stb.- de most NE a kivételágra koncentráljunk).
Kérdező a későbbi hozzászólásodat is figyelembe véve (hogy a feleséged fenyegetőzik, "hisztizik") a helyedben én azt tenném, hogy az itteni véleménykérést is azért óvatosan kezelném, de:
- neten elérhető az ingyenes hatályos magyar joganyag (netjogtár) keress rá a válásra, olvasd el a jogszabályt, jogi fórumokat, légy képben a rád váró procedúrával, lehetőségekkel
- ne sajnáld azt a lehetőség szerint egyszeri konzultációs díjat (NEM százezres tétel, de mindjárt jönnek a kisemmizettek, hogy de, rajtad fog a jogásszakma meggazdagodni :), hogy a konkrét élethelyzeteddel elmész egy családjogban járatos ügyvédhez (akár más városban, más megyében stb.) és a véleményét kéred. Ez a munkája, ő a szakértőü, pontos választ fog neked adni. Egy konzultáció egyrészt áll egy tényvázlatból (elmondod a helyzeted, kérdéseid, összefoglaljátok a tényeket) ő pedig a jogszabályok figyelembevételével elmondja a mozgástered, választani, dönteni neked kell.
Későbbiekben esetleg keresetlevél megírásában, pedképviseletben is segítségedre lehet, de tudd: NEM kötelező ügyvéd által írt keresetlevél, nem kötelező jogi képviselő. Jó lenne azért ezeket elkerülni, mert jócskán megdobják a költségeket. (a válás illetéke pár tízezer forint és ha ragaszkodsz hozzá, kérheted a keresetben ennek felezését is, mert ez - a fröcsögő hozzászólókkal ellentétben NEM VÉTKESSÉGI ELVŰ eljárás, tehát lehet osztani a költségeket!)
Tudd, a bíróságot nem érdekli, ki a hibás és miért.
El fognak benneteket választani akkor is, ha csak te akarsz válni, nem KELL megegyeznetek (bár gyorsabb és célszerű kétségtelenül).
Teljesen függetlenül is lehet kezelni a válást, a vagyonmegosztást is és lehet, hogy esetetekben célravezető is lenne legalább azokat a részleteit lezárni a közös életeteknek, amiben lehet minimális megegyezés vagy ami nem fenyeget hosszas procedúrával és a végére hagyni azokat a témákat (pl. gyermekelhelyezés vagy vagyonmegosztás) ami várhatóan feszültséggel teli.
- ha válni akarsz, akkor erre kezdj el felkészülni fokozatosan: legyen terved arra, hogy hogyan vitelezed ezt ki (pl. ki költözik, hova, miből, gyerekekkel hogy tervezed stb.)- nem vagyok a titkolózás híve, de ha a gyerekeket nem szeretnéd kitenni annak az alacsony szintnek, ami a zsarolást, cirkuszolást jelenti, akkor én lehet, hogy már csak akkor állnék a feleségem elé, amikor már a keresetlevél is kész és beadtam a bíróságra. Magyarul kell:
- szilárd elhatározás, hogy válni akarsz (vagyis már nem akarod megjavítani, így a párkapcsolati terápia, mediáció nem játszik... ha erre látsz halvány esélyt, akkor azért szerintem lépd meg)
- pontos ütemterv a folyamatra, akár a feleséged elé letéve pontokba szedve (de fejben mindenképpen legyen meg MINDEN kérdésre a válasz: jellemzően: válás időpontja, lesz-e közös megegyezés vagy nem, gyerekek kinél madarnak, másik fél pontosan milyen gyakorisággal, hogyan vesz részt az életükben, ki hol fog tovább élni, közös vagyon pontos megosztása, gyermektartásdíj kérdése, esetleges közös kötelezettségekről - hitel, ha van- se feledkezzetek meg. Fogalmazd meg, miben tudsz te a másiknak mozgásteret adni, legyél nagylelkű, amiben tudsz, de ne címeres ökör. Gondold végig a jelenlegi anyagi helyzeted, jövedelmi és vagyoni viszonyaidat a válást követően és erre is legyen terved, ennek függvényében tegyél ajánlatot pl. a gyermektartásdíjra és a vagyonmegosztásra.
- mindenben legyenek alternatívák. Intelligens emberek számára evidencia, hogy az életben nagyon kevés olyan helyzet van, amiben egyetlen jó megoldás létezik. Neked is legyenek felkínálható megoldásaid. Pl. te szeretnél minden hétvégét a gyerekekkel töldeni, de hajlandó vagy kompromisszumra, hogy pl. péntektől keddig. Vagy: eddig a házasságban te használtad a nagyobb, kombi piros autót, ezt szeretnéd, de ha a feleséged a gyerekek szállítására hivatkozva kérné, akkor hajlandó vagy a kisebb városi szürkét vinni, ha ő meg beleegyezik abba, hogy a motort is viheted. Ilxesmikre gondolok.
Most higgadt fejre, józan észre van szükség és továbbra se azokra hallgass, akik a google világában arra hivatkoznak, hogy Ausztriában kevesebb a válás (ja, a népesség is kevesebb, ellenben az egyházi, római katolikus házasságkötések száma meg több, szóval nem léehet egy dimenzió mentél odalökni valamit "bizonyítéknak", nem is ugyanaz a korfa, a házasulandók átlagos életkora és végzettsége, társadalmi státusza stb.)
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy minden eset egyedi, a tiéd is.
Javaslom- a helyzetedben esetleg a feleségeddel való egyeztetés ELŐTT- az ügyvéd és a feleséged esetleges túlzó reakcióinak helyes kezelése érdekében pszichológus szakember segítségének igénybevételét.
Hidd el, jobban jársz ezzel, mint ha a megkeseredett emberek mertbezzegezésére hallgatsz.
Egy ilyen horderejű kérdésben nem szégyen, sőt hasznos az érzelmileg is független, külső szakértői segítség igénybevétele.
Ma pártízezer forint, holnap esetleg korrekt tudás, nagyobb nyugalom, higgadtabb válási procedúra.
Mérlegeld, hogy neked megéri-e ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!