Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan tudja a gyerekeket kizárni az örökségből?
Kiderült, hogy van 2 féltestvérem apám első házasságából. A gyerekekkel nem tartja a kapcsolatot - a világ másik felén élnek. Ez már nagyon rég volt, azóta hozzáment anyámhoz és lettem én. Szeretné kizárni a 2 gyereket az örökségből, hogyan lehetséges ez?
Köszi
Köszönöm a válaszokat!
Mint írtam ez egy nagyon szomorú történet: külföldön házasodtak össze, sajnos a nő ivott és csalta apámat, aki nem bírta idegileg /19 éves volt csak/. Az anya családja nagyon jómódú volt és elérték, hogy a válás után apám semmit sem kapjon és hogy nem engedték a gyerekek közelébe sem.
Aki azt írta, hogy leszarja a gyerekeit, gondoljon már bele a szituba: több ezer km-re, pénz nélkül, mikor mindenki ellenséges vele, hogyan is láthatta volna a két 1-2 éves gyereket??
Épp elég volt ezt neki átélni, nemhogy még szemétnek tartsam. Nem tehet róla, sajnélja, hogy a gyerekek nélküle kell felnőjenek, de ha az anyjuk lojálisabb lett volna, nem így alakult volna.
Azt meg mondjuk nem szeretné, hogy a 2 gyerek anyámat kipakolja a házából, követleve a részüket...
Megtesszük a szükséges lépéseket. Köszi a válaszokat.
1.
Irassatok mindent anyukád nevére, mert utána csak te örökölsz.
2.
Azzal, ha a te nevedre iratnak mindent, még nincs vége, mert azt is meg lehet támadni és jár utána a köteles rész.
3.
Érdemtelenség címén zárassa ki apukád a végrendeletéből őket.
Egyébként célszerű felkersni egy jogászt, aki körültekintően tud tanácsot adni.
UI:
Aki gusztustalanozik, csak annyit gondoljon végig, hogy az nem lenne gusztustalan, hogy a "másik" két gyerek tojt az apja fejére, viszont az örökség meg kellene?
Szerintem az legalább annyira etikátlan és ők inkább lennének keselyűk az én szememben.
Most olvastam végig mit írtál.
Anyukád özvegyi haszonélvezeti jogot örökölne.
Amíg ő él SENKI sem tudja kitenni a házból!!
De nem tartják a kapcsolatot a két gyerekkel-ergo nemigen tudhatják milyen személyiségek. Lehet, hogy olyanok mint itt egy-két hozzászóló- üvöltve követenék az általuk jogosnak ítélt jussukat. És miért kéne kitenni a kérdezőt és a kérdező édesanyját ennek. Én ezt így tartom helyesnek.
És ha a saját példámat nézem, biztos jól jönne az örökség, de ha pl a szüleim másképp döntenek, (mondjuk életjáradékért eladják a lakásukat) fel sem merülne, hogy én szemétnek nevezzem őket, mert SEMMI közöm az ő vagyonukhoz. Azt csinálnak vele amit akarnak. Van egy telek az én nevemen, jól jönne, ha eladnám, mert építhetnék az árából házat, de fel sem merül,mert jogilag az enyém, de a szüleim dolgoztak meg érte és dolgoznak benne. Inkább törlesztem a banki hitelt.
Egyébként ha lekerül az apa nevéről minden, akkor nincs örökség-ergo nincs mit megtámadni. Egyszer a tévében mondta egy ügyvéd egy hölgynek, akinek a testvérére irattak a szülők mindent. És azt mondta az ügyvéd, még hagyatéki tárgyalásra sem kell mennie, mert nincs hagyaték- és ha nincs a hagyaték akkor abból köteles rész sincs (mert a nullának akárhány %-át nézzük az nulla)
Utolsó
Annyiból nincs igazad, hogy ha a nevén van akkor nincs mit megtámadni, mert sajnos van.
Ha életében a szülő a gyerek nevére iratja a házat, akkor azt életében történő végrendelkezésnek hívják.
Vagyis megtámadható, mert hiába van a nevén pl egy 16 éves gyereknek a ház, a pénzt egyértelműen nem ő szerezte rá.
Én hasonló helyzetben vagyok.
10éves koromban a nevemre vették a szüleim a házat.
Haláluk esetén a testvéreim megtámadhatják és kérhetik a köteles részt. Viszont ez tizenx év után elég elenyésző és még annyi sem lenne, mint amennyibe a pereskedés kerülne.
Jogásztól tudom, mert annó én is voltam "tanácsadáson" a helyzet miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!