Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan tudja a gyerekeket kizárni az örökségből?
Kiderült, hogy van 2 féltestvérem apám első házasságából. A gyerekekkel nem tartja a kapcsolatot - a világ másik felén élnek. Ez már nagyon rég volt, azóta hozzáment anyámhoz és lettem én. Szeretné kizárni a 2 gyereket az örökségből, hogyan lehetséges ez?
Köszi
Kössél vele tartási vagy öröklési szerződést.
Tartási szerződés esetében a vagyon (ingatlan) még az elhalálozást megelőzően átszáll, öröklési szerződéssel (persze csak, ha érvényes) a tulajdonjog a halál után száll át, ez visszterhes végintézkedésnek számít, így ez esetben nem járna kötelesrész a többi gyereknek. Ellentétben a végrendeletettel. (Amúgy a magyar öröklési rendszerben végintézkedés hiányában első körben a leszármazók örökölnek fejenként egyenlő arányban függetlenül attól, hogy tartja-e a kapcsolatot a leszármazókkal.)
2-es vagyok. 1-nek:
A végrendelet nem jó, mert még ha ki is zárja az apa a többi gyereket a végrendelettel az öröklésből, azok jogosultak lesznek kötelesrészre. A kötelesrészből maximum kitagadhatja őket, de a kitagadásnak szigorú feltételei vannak pl. szándékosan az apa életére törtek (meg hasonlók), azért ez (hál'istennek) ritkán valósul meg. Ezért is célravezetőbb visszterhes szerződést kötni (tartási/öröklési szerződés).
Az öröklési szerződéshez már most hozzá kellene járulniuk a féltestvéreknek. A tartási szerződést pedig meg lehet támadni.
Én ajándékozásban vagy eladásban gondolkoznék, azt nagyon nehéz megtámadni, ha már bejegyzett tulajdonos vagy.
2-es vagyok.
Az örökési szerződést az örökhagyó és egy másik személy köti meg, nem kell a féltestvéreknek hozzájárulniuk. De amúgy minden szerződés megtámadható (az adásvételi és az ajándékozási éppúgy, mint a tartási és öröklési szerződés), csak pl. az öröklési szerződésnek (úgy, mint a végrendeletnek) szigorúbbak az alaki követelményei. (Érdemes közjegyzőt vagy ügyvédet megkérdezni. Ha ingatlan van, úgyis náluk kell kötni, bármelyik verziót választod is.)
Illetéket fizetni manapság szinte minden után kell, van öröklési/ajándékozási/visszterhes vagyonátruházási illeték. Viszont jelen szabályok szerint bizonyos körnek (gyermek, házastárs) 20 millió Ft alatt illetékmentes az öröklés.
Igen, tartási szerződés a megoldás. Mi is azt kötöttünk.
Anyukám keresi meg a vagyont, nevelőapámnak pedig van egy gyereke, akihez sose engedték és a gyerek se kereste, csak mikor bajba került (börtön).
Úgyhogy annak érdekében, hogy a halála esetén anyukámnak ne kelljen semmijét eladnia, hogy kifizesse a gyereket, ezért kötött velünk nevelőapám tartási szerződést. Így a kötelesrészt sem kell majd kifizetni, semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!