Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elképesztő az ex-férjem! Hogyan állíthatnám le? Már annyira elegem van!
8 év házasság után, 5 éve váltunk el. Az ikreink most 10 évesek. A válás könnyedén zajlott, mindenben meg tudtunk egyezni, békében váltunk el. A fiúkat is akkor látogatja, amikor akarja.
Ez rendben ment. Egészen mostanáig.
Az ex-férjemnek midnig hobbija volt a mániákus hazudozás. Legyen szó kicsi, vagy nagy dolgokról. Lényegében ez miatt váltunk el. Próbáltuk rendbe hozni, de nem ment. A legkisebbnek mai napig vizelettartási problémái vannak az apja elköltözése óta, pedig soha nem veszekedtünk előttük.
Még nyáron megígérte a fiúknak, hogy elviszi őket kirándulni Karácsonykor. A fiúk kb. azóta tűkön ülve várták az ünnepeket, hogy végre az apjukkal tölthessék hármasban a Karácsonyt! Össze is pakoltak a nagy indulás előtt, mire egy e-mailben (amit nekem küldött) közölte, hogy nem ér rá mégsem és halaszthatatlan ügyeit kell intéznie...
Az én ünnepi programjaimat is le kellett mondanom, ráadásul lövésem sem volt, hogy mondjam el nekik, hogy az apjuk pofára ejtette őket, és mindezt emailben írja meg...
Szerencsére jó a kommunikáció közöttünk, így hamar megértették a helyzetet a srácok. Én hülye, még próbáltam őt védeni a szemükben "Apunak sok a dolga, bla-bla!". A téli szünet alatt alig ettek valamit, barátaiknál sem voltak, csak a szobájukban gubbasztottak. A szívem szakadt meg!
Két hétre rá ( Újévkor sem mondott semmit a fiúknak) beállított, és újra megígérte nekik a kirándulást január utolsó hétvégéjére.
A fiúk újra felpezsdültek és várták a napot. El is jött értük, elkezdtem szervezni a vidéki utamat ( a szüleimet látogattam volna meg vidéken) mire éjjel fél 12-kor beállított a gyerekekkel, hogy visszahozta őket, mert Máté beteg lett, majd beült a kocsiba és lelépett. A másik fiú, Dávid, annyira ki volt bukva, hogy nem állt szóba senkivel 2 napig.
A hétvége után megbeszéltük a dolgot. A fiúk magukat hibáztatták a válásért, a költözésért, az apjuk hétvégi-buli lemondásáért...
Nehéz volt elmondani nekik, hogy ez miért van, úgy, hogy közbe nem mondhatod el nekik az igazságot, hogy az apjuk egy link alak. Még most fog fejlődni a személyiségük. Nem akarom, hogy apakomplexusuk legyen az atyai szeretet hiánya és az apjuk utálata miatt...
Szóval sikerült megdumálni, majd az egyik fiúnak írt egy sms-t, hogy találkozzanak suli után a suli előtt.
Elvitte őket ebédelni és utána egy játékboltba, ahol akármit választhattak maguknak.
Én kicsit következetesebb vagyok nevelés terén, ő pedig az "ahogy esik úgy puffan!". Pl. csak akkor lesz játékbolt, ha jobb jeggyel jön haza félévkor, vagy ha rendet tesz az asztalán stb....
Nem akarom, hogy elkényeztetettek legyenek.
Amikor hazaértek a nagy délutánról, Máté nem állt velem szóba.
Hiába kérdeztem, nem válaszolt nekem semmilyen kérdésemre sem. Dávid beszélt hozzám ugyan, de csúnyán nézett rám.
Rájuk hagytam, aznapra volt még más dolgom is.
Este, mikor már századjára mondtam el nekik, hogy menjenek fürdeni, csak kibukott belőlük a délutáni szótlanság.
Kiderült, hogy a volt férjem ellenem uszította őket, azt mondta nekik, hogy karácsonykor nem engedtem el őket hozzá, és a hétvégén is azért hozta őket haza az éjszaka közepén, mert én mondtam, és hogy alig várja, hogy titokban találkozhasson velük és kikérje őket napköziből, máskülönben nem engedném, hogy találkozzanak.
Mikor sírva, bömbölve, üvöltve a szomorúságtól, a csalódottságtól mondja el a gyereke ezt, mert ő maga sem hiszi el azt amit az apja neki összehazudott, hát hagy ne mondjam milyen érzés. Vagy hogy milyen érzés az, mikor a gyereknek elmondod, hogy az apja nem ér rá, és rád haragszik! Te csak a hírvivő vagy, de téged gyűlöl érte! Egy kezemen meg tudom számolni hányszor mondtam azt az exférjemnek, hogy most ne jöjjön a gyerekekért.
1. mikor haza kellett utaznom vidékre és inkább vittem magammal őket (már akkor is tudtam milyen megbízható)
2. mikor mindketten lázasan feküdtek itthon
3. mikor iskolai fellépés volt
4. mikor büntibe voltak
Az eset után felhívtam ezt a trógert, mire a válasza "Ugyan már! Csak gyerekek!"
Lövése sincs mit művel ezzel! Hogy a kicsik lelki világát hogy tönkreteszi.
Férfimintát lát, apamintát is, de magukat ostorozzák, hogy az ő apukájuk nem olyan, hogy tényleg foglalkozna is velük! ( a két testvérem, akik fiúk, mindkettőnek van családja és igazán példaértékű mintaapák)
Milyen hanyag példát vennének róla a kicsik?
Én a magam részéről mindent megteszek, amit tudok, de valamihez én is kevés vagyok, bármennyire is szeretném!
Másfelől meg már nagyon kimerít ez az egész!
A minap a volt anyósom üvöltött le telefonba, hogy mi az hogy nem engedem el őket az apjukhoz! Szegény mama nagyon be van telve a fiával, pedig őt is ugyanúgy lesz**rja mint a srácokat, pedig ő még súlyos beteg is mellé...
Szerintetek erre hogy reagálhatnék?
Miképpen tegyek, hogy a fiúk ebből a legkevesebbet érezzék?
Hogyan állítsam le a férjemet, az ellenem való uszításról?
Egyáltalán mit tehetnék?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ne haragudj kérdező, de ezzel, hogy még ezt a tróger link pasast mentegeted, ugyanúgy hitegeted a gyerekeidet mint ő.
Egy 10 éves gyerek nem buta, hogy ne értse meg a helyzetet! Ülj le velük így hármasban, és ŐSZINTÉN mondd el nekik, hogy az apjuk egy hazudozó tróger alak, aki csak becsapja őket, nem törődik velük, és te is ezért váltál el tőle, mert ez téged is nagyon bántott. Ha kell, mutasd meg nekik az e-mailt amit írt, és mondd el nekik, hogy ha te valamit megtiltasz, azt egyenesen a szemükbe mondod, nem a hátuk mögött!
Egy alapos beszélgetés után ők is megértik és rájönnek, hogy te ebben abszolút nem vagy hibás, és nem kell többet hinniük az apjuknak.
Szerintem ejtsd meg ezt a 3-as beszélgetést minél előbb, mielőtt még te is rosszul jössz ki belőle!
Sajnálom ami nálatok történik, főleg a gyerekeket. Egyetértek az előttem szólókkal, hogy nem szabad hazudni a gyerekek előtt. Én viszont inkább akkor beszélnék erről velük, amikor az apjuk is ott van. Ha a háta mögött intézkedsz, azzal alá fogod támasztani, hogy el akarod tiltani tőle a gyerekeket és valójában te vagy az, aki keresztbe tesz.
A beteges hazudozókkal annyit lehet kezdeni, hogy szembesíted őket azzal, hogy tudod az igazat.Újra és újra. Őt nem tudod sajnos kigyógyítani, de el tudod kerülni, hogy te legyél a bűnbak és hogy a gyerekeket tudja hitegetni.
Köszi a válaszokat! Próbálok reagálni néhányra!
"A 10 éves még gyerek, de nem h*lye!!! Miért nem vagy velük őszinte? Miért véded a link exférjedet, aki egyáltalán nem érdemli meg, ráadásul úgy, hogy hálából rád keni az egészet? "
-Eddig úgy hittem, hogy ez ilyen egyszeri alkalom volt, amit megígért nekik, de nem teljesítette. Sajnos naív vagyok és mindenki kap tőlem egy utolsó utáni esélyt. A gyerekek érdekeit tartottam szem előtt, mint fent is írtam, hogy ne sérüljenek. De ráébresztettetek, hogy ezzel nem segítek nekik. Ezután sem fogom őket az apjuk ellen uszítani. Természetesen nem tartom őket hülyéknek. Csak óvni próbáltam őket, de ugyebár már ők is érzik mi az igazság és mi nem az!
"Sajnos a valóságtól nem tudod megkímélni őket. Te legyél nekik erős támasz, ha most nem is, de előbb-utóbb megértik, hogy rád számíthatnak. Egyébként sokat segíthet nekik egy pszichológus is, hogy helyretegyék a dolgokat. "
- Valóban úgy gondoltam, hogy ezzel nem ártok nekik. De rávilágítottatok a lényegre és felnyitottátok a szemem. Köszönöm!!!
"A sszakembereket javasolták, hogy semleges vválasz legyen, tehát a "mocskos apad örökbe akart adni" és "nagyon szeret de nem tud jonni" kizart, helyette a "nem tudom" tökéletes válasz."
- Valamilyen szinten egyetértek a válaszadóval. Ha tereljük a témát egy ideig jónak tűnik, de hamar rájönnek a megpartizott lapokra. Ez az eset kicsit más, mint a tiéd. Itt az apuka ismert, nem akarja magától ellökni a gyerekeket, valóban szereti őket, csupán hülye és félreértések elkerülése végett inkább kibújik a felelősség alól. Az ismeretlen apa kilétéről pedig szerintem leghamarabb 5-6, de legkésőbb 10 éves korban már illik beszélni a gyereknek, akármilyen fájó is. Persze nem úgy, hogy "Nem kellettél neki!", hanem, hogy a biológiai apja elköltözött, elment és nem jön vissza többé, stb. Idősebb korban már lehet vele komolyabban beszélni is.
"Ülj le velük így hármasban, és ŐSZINTÉN mondd el nekik."
- Mint írtam is, kivételesen jó a kapcsolatunk a megfelelő kommunikációnak hála. Bizonygatni nem fogom nekik, hogy az apjuk e-mailben mondta le a karácsonyi vakációt, de nem is kérik. Őszinteségre alapul a kapcsolatunk, mindent elmondanak nekem és én is nekik. Ilyen szavakat, mint "hazug tróger és mocskos önző féreg" soha nem fogok rá mondani. Magamban lehet, meg szűk baráti, családi körben, de a kicsik előtt soha. Rá fogok világítani az apjuk hülyeségére, de nem ilyen formában. Mint írtam, nem fogom uszítani őket ellene.
Köszönök minden választ!
Pozitívan értékeltem az olyan hozzászólásokat is, amikkel csak részben értettem egyet.
Pszichológushoz mai napig járnak. Szerencsére nagyon jó szakemberhez fordultam, akit a kicsik is szeretnek. Van egy párkapcsolatom 3 éve. A srácok még ismerkednek és én sem akarom elsietni, kárt az új kapcsolattal meg főképpen nem akarok okozni.
Köszönöm még egyszer! :)
" Mint írtam is, kivételesen jó a kapcsolatunk a megfelelő kommunikációnak hála. Bizonygatni nem fogom nekik, hogy az apjuk e-mailben mondta le a karácsonyi vakációt, de nem is kérik. Őszinteségre alapul a kapcsolatunk, mindent elmondanak nekem és én is nekik. "
Ha erröl beszélsz velük, akkor azt azért említsd meg, hogy ha akarják, meg tudod mutatniaz emailt, ha akarják.
Ahogy írod, igen valószínü, hogy ezt nem fogják kérni, viszont ezzel azzal, hogy ezt felajánlod, bizonyítod, hogy egész biztos igazat mondasz. (Mert az apa utolsó akciója óta lehet, hogy picit megingott a bizalmuk.)
Most a legfontosabb, hogy megszilárdítsd bennük a hozzád való bizalmat, mert különben nem lesz semmi biztos pont az életükben.
A jó idő örömére szabit vettem ki és őket is kikértem a suliból. A hétvégére lemegyünk vidékre a nagyiékhoz, ahol nincs internet, és még nagyon térerő sem, legalábbis a tanyától 1-2 km-re biztosan nem! :) Ez remek alkalom lesz erre! :)
Köszönöm nektek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!