Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Elképesztő az ex-férjem! Hogyan állíthatnám le? Már annyira elegem van!
8 év házasság után, 5 éve váltunk el. Az ikreink most 10 évesek. A válás könnyedén zajlott, mindenben meg tudtunk egyezni, békében váltunk el. A fiúkat is akkor látogatja, amikor akarja.
Ez rendben ment. Egészen mostanáig.
Az ex-férjemnek midnig hobbija volt a mániákus hazudozás. Legyen szó kicsi, vagy nagy dolgokról. Lényegében ez miatt váltunk el. Próbáltuk rendbe hozni, de nem ment. A legkisebbnek mai napig vizelettartási problémái vannak az apja elköltözése óta, pedig soha nem veszekedtünk előttük.
Még nyáron megígérte a fiúknak, hogy elviszi őket kirándulni Karácsonykor. A fiúk kb. azóta tűkön ülve várták az ünnepeket, hogy végre az apjukkal tölthessék hármasban a Karácsonyt! Össze is pakoltak a nagy indulás előtt, mire egy e-mailben (amit nekem küldött) közölte, hogy nem ér rá mégsem és halaszthatatlan ügyeit kell intéznie...
Az én ünnepi programjaimat is le kellett mondanom, ráadásul lövésem sem volt, hogy mondjam el nekik, hogy az apjuk pofára ejtette őket, és mindezt emailben írja meg...
Szerencsére jó a kommunikáció közöttünk, így hamar megértették a helyzetet a srácok. Én hülye, még próbáltam őt védeni a szemükben "Apunak sok a dolga, bla-bla!". A téli szünet alatt alig ettek valamit, barátaiknál sem voltak, csak a szobájukban gubbasztottak. A szívem szakadt meg!
Két hétre rá ( Újévkor sem mondott semmit a fiúknak) beállított, és újra megígérte nekik a kirándulást január utolsó hétvégéjére.
A fiúk újra felpezsdültek és várták a napot. El is jött értük, elkezdtem szervezni a vidéki utamat ( a szüleimet látogattam volna meg vidéken) mire éjjel fél 12-kor beállított a gyerekekkel, hogy visszahozta őket, mert Máté beteg lett, majd beült a kocsiba és lelépett. A másik fiú, Dávid, annyira ki volt bukva, hogy nem állt szóba senkivel 2 napig.
A hétvége után megbeszéltük a dolgot. A fiúk magukat hibáztatták a válásért, a költözésért, az apjuk hétvégi-buli lemondásáért...
Nehéz volt elmondani nekik, hogy ez miért van, úgy, hogy közbe nem mondhatod el nekik az igazságot, hogy az apjuk egy link alak. Még most fog fejlődni a személyiségük. Nem akarom, hogy apakomplexusuk legyen az atyai szeretet hiánya és az apjuk utálata miatt...
Szóval sikerült megdumálni, majd az egyik fiúnak írt egy sms-t, hogy találkozzanak suli után a suli előtt.
Elvitte őket ebédelni és utána egy játékboltba, ahol akármit választhattak maguknak.
Én kicsit következetesebb vagyok nevelés terén, ő pedig az "ahogy esik úgy puffan!". Pl. csak akkor lesz játékbolt, ha jobb jeggyel jön haza félévkor, vagy ha rendet tesz az asztalán stb....
Nem akarom, hogy elkényeztetettek legyenek.
Amikor hazaértek a nagy délutánról, Máté nem állt velem szóba.
Hiába kérdeztem, nem válaszolt nekem semmilyen kérdésemre sem. Dávid beszélt hozzám ugyan, de csúnyán nézett rám.
Rájuk hagytam, aznapra volt még más dolgom is.
Este, mikor már századjára mondtam el nekik, hogy menjenek fürdeni, csak kibukott belőlük a délutáni szótlanság.
Kiderült, hogy a volt férjem ellenem uszította őket, azt mondta nekik, hogy karácsonykor nem engedtem el őket hozzá, és a hétvégén is azért hozta őket haza az éjszaka közepén, mert én mondtam, és hogy alig várja, hogy titokban találkozhasson velük és kikérje őket napköziből, máskülönben nem engedném, hogy találkozzanak.
Mikor sírva, bömbölve, üvöltve a szomorúságtól, a csalódottságtól mondja el a gyereke ezt, mert ő maga sem hiszi el azt amit az apja neki összehazudott, hát hagy ne mondjam milyen érzés. Vagy hogy milyen érzés az, mikor a gyereknek elmondod, hogy az apja nem ér rá, és rád haragszik! Te csak a hírvivő vagy, de téged gyűlöl érte! Egy kezemen meg tudom számolni hányszor mondtam azt az exférjemnek, hogy most ne jöjjön a gyerekekért.
1. mikor haza kellett utaznom vidékre és inkább vittem magammal őket (már akkor is tudtam milyen megbízható)
2. mikor mindketten lázasan feküdtek itthon
3. mikor iskolai fellépés volt
4. mikor büntibe voltak
Az eset után felhívtam ezt a trógert, mire a válasza "Ugyan már! Csak gyerekek!"
Lövése sincs mit művel ezzel! Hogy a kicsik lelki világát hogy tönkreteszi.
Férfimintát lát, apamintát is, de magukat ostorozzák, hogy az ő apukájuk nem olyan, hogy tényleg foglalkozna is velük! ( a két testvérem, akik fiúk, mindkettőnek van családja és igazán példaértékű mintaapák)
Milyen hanyag példát vennének róla a kicsik?
Én a magam részéről mindent megteszek, amit tudok, de valamihez én is kevés vagyok, bármennyire is szeretném!
Másfelől meg már nagyon kimerít ez az egész!
A minap a volt anyósom üvöltött le telefonba, hogy mi az hogy nem engedem el őket az apjukhoz! Szegény mama nagyon be van telve a fiával, pedig őt is ugyanúgy lesz**rja mint a srácokat, pedig ő még súlyos beteg is mellé...
Szerintetek erre hogy reagálhatnék?
Miképpen tegyek, hogy a fiúk ebből a legkevesebbet érezzék?
Hogyan állítsam le a férjemet, az ellenem való uszításról?
Egyáltalán mit tehetnék?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Ha nem mondod el öszintén a gyerekeknek (bizonyítékkokal - email, sms), hogy milyen az apjuk, akkor sokkal nagyobb törést okozol nekik, mintha reálisan látnak benneteket.
Amit az egyik válaszoló írt, hogy nem szabad a másik szülöröl rosszat mondani, az csak részben igaz, igazságtalan vádakkal nem szabad illetni, de az igazásgot el szabad és el is KELL mondani, föként, ha az ex ezzel akarja a gyerekeket manipulálni.
A gyereknek nem attól lesz apakomplexusa, ha nincs kellö kontanktusa az apával, hanem sokkal inkább, ha az apa átveri öket (meg téged is) és egy negatív képet kapnak róla.
"Nem kell hamis képet festeni. Apa z mondta nem engedtelek el - ahelyett, hogy el hordja mindennek apukát, simán lehet azt mondani, hogy "nem emlékszem már pontosan drágám, de mintha apa azt mondta volna hogy dolgoznia kell, de lehet, hogy félre értettem."
Ez a lehetl elgnagyobb hülyeség lenne.
1. "Nem kell hamis képet festeni." Akkor szerinted az mi, amit javasolsz!?!?!? Mert szerintem az lenne a hamis képet festés, ha az anya hazudna az apa kimentésére
2. Az apa egyértelmüen azt állítja, hogy az anya lefújta a közös karácsonyt az apával - erre nem lehet azt válaszolni, hogy "nem emlékszem már pontosan", mert egyrészt hazugság, másrészt egyetlen 10 éves sem hiszi el, hogy éppen a karácsonyi témára ne emlékezne az anya.
3. Ha megint megpróbálja elkenni az apa hazugságait az anya, azzal csak maga alatt vágja a fát, mert ebböl a gyerekek arra a következtetésre jutnak, hogy az anya hazudik és az apa mond igazat.
A kérdezö akkor teszi a gyerekeknek a legjobbat, ha az igazságot mondja el, bizonyítékokkal együtt. Minden más esetben neki lesz rossz a helyzete a gyerekkel szemben, emellett a gyerekeket is tönkreteszi azzal, ha védi az apát.
jómagam is az őszinteségre tenném a voksot. Egész nagyok már a fiúk, finoman meg kell velük próbálni megértetni az ő szintjükön h az apjuk megbízhatatlan hantamen.
Már csak azért is mert ez jó eséllyel soha nem fog változni és a fiúknak is tudniuk kell, h nem igazán bízhatnak meg benne minden téren. Attól még szerethetik... Plusz nemsokára kamaszodni fognak, ami még ideális körülmények közt is egy hadszíntér, ne csessz ki magaddal, h még hátrábbról startoltatod magad neki ennek.
Az apa egy link alak - nyilván feltéve, hogy mind így van, ahogy a Kérdező leírta (de hát miért másért írná?)
Vitatja ezt valaki?
Tehát nem "vádaskodás", meg "rossz színben feltüntetés" ezt a tényt közölni.
Ahogy előttem is írták, őszinteség!
Nem lesz könnyű, a gyerekek sérülnek úgy is, de így még jobban, hogy nem tudják hova tenni a dolgokat. Sajnos a valóságtól nem tudod megkímélni őket. Te legyél nekik erős támasz, ha most nem is, de előbb-utóbb megértik, hogy rád számíthatnak. Egyébként sokat segíthet nekik egy pszichológus is, hogy helyretegyék a dolgokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!