Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek méltányos, ha azt kérem a férjemtől, szálljon be az albérletem árába?
Könnyen írják itt egyesek a vagyonmegosztást. Az egy több éves ügy is lehet, mire abból konkrét pénz lesz. Lakbért kérhetsz a férjedtől, hiszen a te házrészed is használja, ez teljesen jogos. Azt nem kérheted, hogy a te albérletedet ő fizesse, semmi köze hozzá. Annyit tehetsz, hogy amit azért kérsz, mert egyedül lakik a közös tulajdonú házban, az albérletre fordítod, bár ez nem szokott valami nagy összeg lenni, de a semminél több.
Kérheted a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon. Ilyenkor a férjednek elővásárlási joga van, mint tulajdonostársnak, kifizetheti neked a ház másik felét. Ha ezt nem teszi meg, akkor a bíróság felbecsülteti a házat és ha egy ilyen vagy magasabb ajánlat érkezik rá, akkor kötelezi mindkét felet az eladásra, annak a pénznek a fele pedig a tiéd, másik az övé és mindenki mehet, ahová akar. Ez eltarthat évekig is.
gyerekes a párod.
maradj te is, ne menj el, majd ellátja magát
de menj ügyvédhez és intézkedj
#12, a közös tulajdon megszüntetése = a vagyonmegosztással:))) (és persze, azt lehet kérni a válóper keretén belüül, meg azon kívül is, de hát a Kérdezőék között a válásban nincs vita, tehát tök felesleges külön, nem az a "házasságukat felbontom" mondat fog időt húzni...)
És persze, azután, ha már megvan a vagyonmegosztás, és a kérdezőnek van RÉSZE, akkor jog szerint is kérhet majd az ő része használatáért pénzt.
(kérni kérhet előbb is, aztán vagy megegyeznek, vagy nem)
Már elnézést, de 3 dolgot nem értek:
- miért is kellene a férjednek elköltöznie a saját házából?
- miért is kellene a férjednek lakáshasználati díjat fizetnie, ha neked úri kedved úgy kívánja, hogy önként elhagyd az ingatlant?
- az meg, hogy miért kellene a férjednek az albérletedet fizetnie, végképp érthetetlen számomra
Ha el akarsz költözni, hát költözz, oldd meg a saját magad emberségéből, de ne akarj lehúzni másokat.
Azért , mert el akar válni. Ő is, nemcsak én. és szerintem azért kell valakinek elköltöznie, hogy meg tudjunk maradni emberségben, normális kapcsolatban.
Ez az én házam is, nemcsak az övé. A gyerekek velem maradnak, így ha én megyek, akkor 2 gyerekkel, míg ő itt marad a 150 nm-es házban egyedül.
16:"- miért is kellene a férjednek elköltöznie a saját házából?"
Jogos a felvetés, a másik fél ugyanúgy ragaszkodhat a házhoz.
"- miért is kellene a férjednek lakáshasználati díjat fizetnie, ha neked úri kedved úgy kívánja, hogy önként elhagyd az ingatlant?"
Miért is hagyna ott egy fél házat csak úgy ajándékba?
Ha a férj lépne le, akkor a feleségnek kellene kifizetnie. Aki marad, annak kötelezettségei vannak a másik felé.
"- az meg, hogy miért kellene a férjednek az albérletedet fizetnie, végképp érthetetlen számomra "
Szerintem sem kellene kifizetnie az albérletet, hanem a közös ház ráeső részét kellene rendeznie.
Kérdező (#17) ha jól értem, a gyerekek már nagykorúak - ergo a kérdés szempontjából indifferensek, nem lesznek elhelyezve egyikőtöknél se, ott tartózkodnak, ahol épp akarnak.... tehát az "én megyek a két gyerekkel" nem játszik. (még ha a gyakorlatban igy is néz ki az adott felnőtt emberek szabad akaratából)
Le kell folytatni a vagyonmegosztást, és UTÁNA, aki a házban marad, attól a másik fél jogosan kérhet lakáshasználati díjat a saját fél tulajdona után. Ennek ez a rendje. Végső soron lehet kérni egy idő után a bíróság általi kényszer-értékesítését is az ingatlannak, de arra a mai lakáspiac mellett csak ráfaragni lehet, az a "hogy szúrjunk ki önmagunkkal alaposan" c. eset.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!