Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Oda kell adjam a gyereket?
Sziasztok!
Nem egészen ideillő dolog, de hátha tud valaki segíteni.
Apuka láthatásra viheti a gyereket minden páratlan hétvégén szombat 9-kor. 2 éves a kislány.
A legutóbb autóval jött, gyerekülés nélkül, egyedül. Taxis, azt mondja, hogy a taxiknak nem kötelező tartozéka a gyerekülés, mert ha "csak úgy beül valaki kisgyerekkel" akkor mi van. Én erre azt mondtam, hogy (legjobb tudomásom szerint!) szabálytalan gyerekülés nélkül szállítani gyereket, ergo nem adom oda így, jöjjön érte busszal, vagy hozzon gyerekülést. De erre ő, hogy a taxikban... Azt gondolom, hogy ő munkaidejében kinek a gyerekét veszélyezteti, és hogyan, nem rám tartozik, a saját gyerekét ne tegye ki se baleset-, se életveszélynek.
Ha más nem, hívok rendőrt, vegyen fel jegyzőkönyvet, hiszen ha odaadom a kislányt, akkor én is "asszisztálok" a veszélyeztetéshez, meg nyilván féltem a kisgyereket...
Szerintetek ilyenkor mi a teendőm? Oda kell adjam akkor is, ha nincs babaülése? A jogi oldal érdekel!
Köszönöm előre is.
Így nem. A gyerekülés kötelező, és erre tényleg hívd fel rá a figyelmét. Nem is értem, miért ekkora gond ez, mikor 20ezer körül már lehet jó gyerekülést kapni.
Ráadásul csak akkor vihetné így a gyereket, ha taxi üzemmódban van. Tehát ha a baba fizet az útért.
Másrészt 3 év alatt kérheted a bíróságon, hogy a gyereket ne vihesse el az apa, hanem a gyereket nálad láthassa. Bár ezzel én nem értek egyet, de ha ennyire felelőtlen.
Te aztán igazi hárpia ex vagy, ugye? :) Mindent, csakhogy az apuka ne láthassa a gyereket.
Sajnálattal közlöm, hogy a kresz szerint az autó hátsó ülésén nem köteles a taxi gyereküléssel szállítani a gyermeket, így kénytelen vagy odaadni.
Hívhatsz rendőrt, majd jól kiröhög, mert a törvény szerint:
"A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni:
ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;"
Taxiban valóban utazhat gyerekülés nélkül (nem mondom, hogy ezzel egyet értek, de ez a szabály), de nyilván felügyelettel. Az úgy nem működik, hogy a 2 éves gyerek mellett nem ül senki. A sofőr meg nem tud rá vigyázni.
A jogi része viszont az, hogy oda kell adnod neki a gyereket. Nem önkényeskedhetsz, hogy szerinted veszélyezteti. Fel kell jelentened, szerintem először a gyámhatóságon, bár ebben nem vagyok biztos.
Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél. (Amúgy én nem adnám oda a helyedben)
Taxival utazhat.
De hadd kérdezzem meg, buszon mennyivel biztonságosabb egy 2 évessel (beleszámítva a lehetőséget, hogy talán ülőhelyet sem kapnak)?
Ha nem tűnt fel volna kedves előttem szólók, akkor nem azzal van a gond, hogy apuka elviszi a gyereket, hanem az, hogy a taxi gyerekülés nélkül érkezik. Bármilyen fura valóban nem kötelező a gyerekülés a taxiban, ami ugye ellentmondásos a tekintetben, hogy minden egyes esetben kötelező pont a biztonságos utazásra hivatkozva. Jogilag sajnos ez ellen tenni nem lehet, viszont szerintem apukával kellene megbeszélni, hogy legközelebb gyereküléses taxival érkezzen. A taxistársaságnál ez kérhető!
Aki megkérdőjelezi az anyuka aggodalmát, annak vagy nincsen gyereke, vagy pont azok a szülők, akik hátul fogják az ölükben a gyereket, gondolván, hogy fékezés esetén meg tudja fogni. Jelzem, hogy vészfékezéskor 30-nál sem fogja meg.
Nem taxi üzemmódban van ilyenkor.
Taxiban egyedül nem utazik 2 éves.
Én se adnám oda,simán kihivnám a rendőrséget,büntessék meg szépen,ha sajnál 5ezret egy gyerekülésre.
Kedves #6 nem kell túlbonyolítani:
Kérdező: "A jogi oldal érdekel!"
Te: "Jogilag sajnos ez ellen tenni nem lehet"
Igen, a törvény szerint szépen elüldögélhet magában hátul :) Milyen felelőtlen is a törvény, ugye ? :)
Egyébként a buszon miért lenne biztonságosabb?! Te jó ég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!