Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Fizetnem kell-e gyerektartást? 2001-ben a feleségem előző kapcsolatából született gyermekét a nevemre vettem. Most válunk a feleségemmel. Kérhet-e a feleségem tartásdíjat a nevemre vett gyermek után? Köszönettel!
Istenem, miért ezen lovagolsz? Használják azt a kifejezést,h valaki valakit a nevére vesz, az örökbefogadás helyett. És felbontják. Az örökösödésből kizárható.
Bár sajnálom, hogy 12 évnyi nevelés után a kérdező nem érzi sajátjának a gyereket.
Sajnos egy ismerősöm tavaly esett át ezen a procedúrán, elég jó ügyvédje volt. Ők apaságival elintézték, igaz, ott ismert volt a vérszerinti apa.
Kérdező!
Keress egy drága, elismert ügyvédet.
4. § A Csjt. 56. §-a és 57. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„56. § (1) Az örökbefogadást a felek kölcsönös kérelme alapján a gyámhatóság felbonthatja. Ha az örökbefogadott még kiskorú, az örökbefogadás csak a kiskorú érdekében bontható fel.
(2) Kiskorú örökbefogadott esetén a gyámhatóság az örökbefogadott vér szerinti szüleit is meghallgatja. Az eljárás során a gyámhatóság az örökbefogadott vér szerinti szüleit akkor hallgathatja meg, ha a meghallgatásnak nincs elháríthatatlan akadálya.
(3) A felbontás kihat az örökbefogadóra, annak rokonaira, továbbá az örökbefogadottra és annak leszármazóira is. Az örökbefogadás felbontása mindenkivel szemben hatályos. Az örökbefogadás felbontása esetén a vér szerinti szülők szülői felügyeleti joga nem áll vissza.
(4) Az örökbefogadás a felbontás esetében a gyámhatósági határozat jogerőre emelkedésével szűnik meg. Ha azonban bármelyik fél az eljárás folyamán meghal, az örökbefogadás joghatásai - a felbontás engedélyezése esetében - a kérelem beadásának napjára visszamenő hatállyal szűnnek meg.
Figyelj ide, te kedves! Ne engem basztergálj, főleg azért ne, mert beidéztem a törvényt. Mivel nem ismered a kérdező ügyének hátterét, mit tudod, te, hogy milyen kapcsolatrendszer áll a háttérben? Mi a válóok? Ebben milyen szerepe van, vagy nincs a kérdezőnek?
Azért kopiztam ide a törvényt, te nagyon nagyon, mert így nem általánosságban és magabiztosan állít neki bárki felbonthatatlanságot, vagy felbontahatóságot, vagy egyebet.
Teljesen mindegy, hogy mi a valook, az a gyereket nem erinti. A "nevere vette" ergo olyan, mint a sajatja. Ha az orokbefogadast, illetve az apasagi nyilatkozatot csak ugy fel lehetne bontani, az elvalt apukak igen nagy resze elne vele.
Biztosan hiszed, amit irsz, csak az a baj, hogy nem helytallo.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!