Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Válófélben vagyok.2 évvel ezelőtt elmentem kezesnek férjem családjának (20évre) . Most szeretném, ha a kezességem megszűnne, ez tényleg csak úgy lehetséges, ha megvannak a válási papírok? A bank csak úgy veszi le a kezességemet?
A kezességi kötelezettségvállalásból sem válási papírokkal, sem nyilatkozatokkal nem lehet szabadulni. Ráadásul a kérdező 20 éves kezességvállalásról beszél, így valószínűleg ingatlanfedezetes hitelről van szó, közjegyzői okiratban foglalva. Tehát ha a bank még bele is megy, az is csak újabb szerződéssel lehetséges (közjegyzői díj, stb.)
A kezességvállalás az kb. olyan, mint az adós-pozíció. Tehát az nem úgy van, hogy én már "nem akarok kezes lenni". Hiszen ha pl. egy adós elveszíti a munkahelyét, akkor nem mehet csak úgy be, hogy mostmár nem akar adós lenni, mert nincs munkahelye - ahhoz meg kell fizetnie a tartozását.
Mint mondtam, a bank átdolgozhatja a hitelszerződést, tehát "menekülni" lehet a szerződésből, de ez CSAK KÉTOLDALÚ nyilatkozattal, a felek (a bank és az eredeti adósok, kezesek) közös akaratával együtt történhet. Az, hogy te már nem akarsz a volt férjed családjában kezeskedni, az tulajdonképpen jogi értelemben irreleváns. Amikor aláírtál húsz évre vonatkozó kezességvállalást, akkor tudtad, hogy a pakilban benne van az, hogy elválhatsz. A házasság és a kezességed nem koherens.
A bank pedig nem igazán enged el egy kezest. Pláne ha a kezes dolgozik, van ingatlanja, és fedezetként szükség van rá.
Ha a (volt) férjeddel a viszony nem romlott meg nagyon, esetleg mondani lehet nekik, hogy keressenek más kezest, akit a bank befogad helyetted (ez is szerződésmódosítással jár.)
Harmadrészt, mint (készfizető) kezes, a kezességi kötelemből szabadulhatsz, ha az adós helyébe lépve teljesítesz...
De a válási papír ehhez nem igazán lesz elégséges.
A férjed adós/kezes ebben a hitelügyletben? Mert lehet, hogy "szépíteni" lehet a helyzetet, ha a válóper még nem zajlott le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!