Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ilyenkor mi van?
Barátom itt hagyott 22 évesen,pocakosan. Most 4 hónapos a kisfiunk és ma felbukkant,hogy akar engem és a gyereket.
Én már nem megyek vissza hozzá,de,ha nem engedem,hogy lássa a kisfiunkat akkor bíróságra megy. Fog neki a bíróság láthatási jogot adni?
Az csak a filmekben olyan egyszerű, mármint az apasági vizsgálat!
A magyar jog szerint akkor apa, ha a fogantatáskor a nő férje volt, vagy ezt a terhesség 4 hónapja körül írásban kijelenti. A többi csak üres szöveg.
ÉN is bejelenthetném, hogy ÉN vagyok annak a kicsinek az apja! Mi gátol meg ebben?
És akkor az anyuka egész életében (méregdrága) vizsgálatokra fog járni, na nehogy!
"ÉN is bejelenthetném, hogy ÉN vagyok annak a kicsinek az apja! Mi gátol meg ebben?
És akkor az anyuka egész életében (méregdrága) vizsgálatokra fog járni, na nehogy!"
Dehogyis: ha TE bejelented, hogy TE vagy az apa, akkor EGY vizsgálatot csinálnak - szóval szó sincs arról, hogy élete végéig vizsgáltokra kellene járnia - és ha kiderül, hogy NEM TE vagy, de TE inditottd a vuszgálatot, akkor NEKED kell kifizetni.
De van még 3 000 000 000 pasi!
Anyuka azt mondja, hogy le se feküdt azzal az alakkal, hát mi a tökre föl kötelezné őt bármi bíróság bármire?
Nem kérdezik meg, 15-ös! Az az amerikai filmekben látható.
A bíróság azt keresi,miféle tényállásban miféle szabályt alkalmazzon, hogy mielőbb lezárja az ügyet.
(Mellesleg, akkor azt mondja at anyuka, hogy a tavaly meghót Józsival, - na, vele csinálj géntesztet. Vagy egy futó viszony volt, a nevét se tudja)
De hát miféle bíróság?
Olyan keresetet nem lehet ma Magyarországon beadni, hogy azt sejtem ennek a gyereknek én vagyok az apja, kérem tisztázza az ügyet!
A pasit semmiféle paragrafusban leírt jogsérelem nem érte, max. az öntudatát.
Csjt. 36. § Ha az anya a fogamzási idő kezdetétől a gyermek születéséig eltelt idő vagy annak egy része alatt nem állott házassági kötelékben, a gyermek apjának kell tekinteni
a) azt a férfit, aki a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerte el, vagy
b) azt, akit a bíróság jogerős ítélettel a gyermek apjának nyilvánított, vagy
c) a jelen törvényben meghatározott feltételek esetén azt, aki a gyermek születése után az anyával házasságot kötött, vagy
d) azt a férfit, aki az anyával külön törvény rendelkezései szerint lefolytatott emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban (a továbbiakban: reprodukciós eljárás) vett részt és a származás a reprodukciós eljárás következménye.
Csjt. 37. § (1) A teljes hatályú elismerő nyilatkozat az apaságot egymagában megállapítja.
(2) Az a férfi, akitől a gyermek származik, a fogamzási idő kezdetétől fogva a gyermeket teljes hatályú nyilatkozattal a magáénak ismerheti el, ha
a) a törvény értelmében nem kell más férfit a gyermek apjának tekinteni és
b) a gyermek legalább tizenhat évvel fiatalabb mint a nyilatkozó.
Csjt. 38. § (1) Ha a gyermek apja sem az anya házassági köteléke vagy utólagos házassága, sem teljes hatályú apai elismerés, sem pedig reprodukciós eljárás alapján nem állapítható meg, az apaságot bírósági úton lehet megállapítani. Ha a származás reprodukciós eljárás következménye, nincs helye az apaság bírósági úton történő megállapításának azzal a férfival szemben, aki az eljárás lefolytatásához ivarsejtet vagy embriót adományozott.
(2) A bíróság a gyermek apjának nyilvánítja azt a férfit, aki az anyával a fogamzási időben nemileg érintkezett, és az összes körülmény gondos mérlegelése alapján alaposan következtethető, hogy a gyermek ebből az érintkezésből származik.
(3)
(4) Az apaság bírósági megállapítását maga az apa, a gyermek, a gyermek halála után leszármazója kérheti.
Tisztelt kérdező!Fú de sok válasz érkezett.
Tisztelt válaszadók,az hogyha apuka nem írta alá az apasági elismerő nyilatkozatot,az utána nem úgy megy hogy ő csak azt mondja de én vagyok az apa,és akkor a bíróság kirendeli a genetikai vizsgálatot.Ez manapság 100000-150000 forint körül mozog,és mindig az a fél fizeti,akinek érdekében áll kideríteni hogy kié is a gyerek.EZ NEM IGYEN VAN!Gondolom exed nem egy milliomos bár lehet,de hát akkor is mind1.
A lényeg,hogy először is menj el egy ügyvédhez,ha kicsit utánajársz egy családjogi szervnél,biztosan találsz magadnak egy olcsón,vagy akár ingyen felbérelhető ügyvédet,arra hogy tanácsot kérjél.Nem kell ügyvédet fogadni,csak kérdezd ki,hogy milyen lehetőségeid vannak.Ennek mindenképpen járjál utána mielőtt bármilyen hajcihőbe belekezdesz.
A gyermekhez csak akkor van láthatási joga ha a bíróság ezt kimondta,ha nem írta alá az apasági nyilatkozatot,akkor semmilyen joga sincs ahhoz hogy láthatassa a gyereket.Úgyhogy tissztelt válaszadók,amíg hivatalosan nem az apja a gyereknek 0% joga van hozzá.Ezáltal,ha zaklat téged te nyugodtan fel is jelentheted a bíróságon.Az apasági nyilatkozat a gyámügynél kell neki letenni,ha ez megvan akkor mehettek a bíróságra.Javaslom mindenképpen hivatalosan intézzétek,ne egymás közt mert abból nem sok jó szokott kisülni.Csak huza-vona veszekedés,marakodás,esetleg durvább dolgok.Menjetek el együtt a bíróságra,és hivatkozzatok a közös megegyezés álláspontról,akkor kicsit simábban mennek a dolgok.Mindenképpen kell tartásdíjat fizetni,amit a babóca születésétől visszamenüleg ki kell fizetnie,ha ezt rendezte,és folyamatosan megy a tartás díj,akkor van joga a láthatáshoz is.Ha nem fizet,illetve rendszertelenül fizet,elveszti ezt a jogát.A tartásdíj összegét a bíróság fogja megszabni,minimum 10000 forinttól ami bármennyi lehet.Ebben is előnyösebb ha előzőleg megállapodtok egy bizonyos összegben.
A láthatási jog idejét és mennyiségét is a bíróság fogja meghatározni.
Tisztelt kérdező,mielőtt bármi oknál fogva attól kezdenél el aggódni,hogy esetleg exed elperli a gyerekedet,biztosra állíthatom,ilyentől nem kell tartanod.Ahhoz hogy egy édesanyától elvegye a bíróság a gyerekeét,olyan embertelen körülmények között kéne élni,hogy olyan nincs is.Ha nem vagy alkoholista,vagy drogo,vagy esetleg elmeháborodott,akkor semmi félni valód nincs,még akkor sem ha éppen nincsen munkád vagy bejövő fizetésed.Ezt a bíróság nem igazán veszi figyelembe az édesanyánál,csak az apánál.Az anyánál csak akkor nézik,mint amit mondtam embertelen körülmények,alkoholizmus,drogfüggőség,vagy egyéb szélsősége körülmények.
95 % esélyed van,hogy a gyereket neked ítélik.Ezt csak azért mondom,mert a bíróságra menénél sokan megijednek,hogy úristen most elperlik tőlem a gyereket.A gyámügy elsőkézben az anyát tekinti főrendű szülőnek,aki biztosít a gyereknek olyan lelki hátteret ami az ő normális fejlődéséhez elengedhetetlen.Ettől nem kell tartanod.
Viszont ha elfogadsz egy tanácsot,ne fogadd vissza,mert ha esetleg pár hónap múlva,vagy akár egy-két év múlva szétmentek,és bíróságon köttök ki a bíróság felelősségre fog vonni,hogy miért nem igényeltél tartásdíjat a külön élt hónapok alatt és miért csak ennyi és ennyi idő után adod be hivatalos kérelmedet.Ezt nem nézik jó szemmel,hidd el én ebbe beleestem.
A legegyszerűbb ügyvédet kikérdezni,bíróságra menni,és mindent hivatalosítani.Ennyi.Amúgy meg ha exednek nincs hivatalosan bejegyzett állandó lakcíme,nem is kérhet láthatási jogot,illetve kérhet pár órára,a te felügyeleteddel.Ennyit tudok.
Remélem segítettem valamit.Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!