Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha kaptam egy rakás készpénzt ajándékba, de nincs semmilyen nyoma, sem ajándékozási szerződés, akkor visszakövetelheti az ajándékozó évek múltán?
Az ajándékozó a gyermekem apja. Szülés előtt elköltöztem tőle. Nem voltunk házasok, csak apasági nyilatkozat volt, és sosem történt gyerekelhelyezés. A láthatás és gyerektartás sem lett lepapírozva. Elvileg máig azonos jogokkal rendelkezünk.
Szóval elköltöztem tőle szülés előtt. Azért még reméltük, hogy helyrehozható a kapcsolat. Szülés után sok pénzt kaptam tőle. Készpénzben a kezembe. Hogy normális életünk és otthonunk legyen a gyerekkel. Így soha nem követeltem tőle gyerektartást. Akkor sem, amikor az a pénz már elfogyott. Nem is támogatott semmivel azóta, pedig a gyerek már 4 éves. Amúgy nagyrészt a lakásom felújítására kellett költenem a pénzt, mert nem gyereknek való állapotok uralkodtak. Közben a kapcsolatunk véglegesen megromlott. Az újbóli összeköltözés már nem volt realitás. Randizgatni kezdtem. Ő pedig erre kitalálta, hogy visszakéri azt a sok pénz, amit a kezdetekkor adott. Mert ő abban reménykedett, hogy a felújított lakásomban majd együtt élünk, ezért adta a pénzt. De hogy nem így történt, kér vissza mindent. Van rá jogalapja? Pláne ha sosem papíroztuk le, hogy ő adott nekem bármennyit is, és gyerektartást sem kaptam tőle soha? Ha bíróság elé kerülne a dolog mire számíthatok? Nagyon megvisel lelkileg már maga a szóbeli követelése is. Eléggé szerényen élünk így is.
Szerintem ha ő arra hivatkozik, hogy az együttélés reményében adott ajándékot, te is mondhatod, hogy ő meg azt ígérte, hogy elválik és nem tette...
De innentől szerintem ügyvéddel konzultálj, már ha tényleg perre viszi...
# 31: Ez nem jófejség, és ilyet ne javasolj! Az apuka hoz egy bankszámlakivonatot, hogy ennyit és ennyit kivett a számlájáról, és hopp, anyuka rövid időn belül annyit költött a lakásra... ez könnyen bizonyítható!
Aztán meg a kérdezőt szépen előveszik hamis tanúzásért...
Olvasom a válaszokat és meg vagyok döbbenve! :)
Lassan már az apukát védjük, aki papíron házas, született egy gyereke, mert hitegette az anyukáját, majd most, mikor a "játékai" végére pontot tett az anyuka, még ő lesz beperelve ? :) Ha játszik a pénzzel, ahogy azt írtad is, úgysem hagyja , hogy ide fajuljon a dolog! Ebbe biztos vagyok! Jobban megüthetné a bokáját, mint te magad a pénz kérésével.
És a gyerekről már mindenki elfelejtkezett? Milyen ajándékozás? Aki megcsinálta a gyerekét, az gondoskodjon is róla! A lakásfelújítás a pici érdeke ugyanúgy! Miről beszélnek itt egyes emberek? És akkor most le lehet pontozni..
# 34: Értsd már meg, hogy a jogi oldalt nézzük, nem az érzelmit! Az anyának volt lehetősége kérni gyerektartást, nem tette... az a picinek JÁRT volna.
De az, hogy anyuka kapott ajándékot, és azt a saját lakására fordította, az a bíróság szemében egy értéknövelő beruházás lesz.
Nem véd itt senki senkit, próbálunk segíteni a kérdezőnek, hogy ne naivan menjen egy esetleges tárgyalásra, abban a tudatban, hogy az erkölcs mellette áll... az erkölcs lehet, de a jogszabályok nem feltétlenül!
Ja, és egyébként attól, mert a tök szokásos történt, vagyis Te kiírtál egy problémát és a nőtársaid elkezdték alád adni a lovat, a férfi ebben a szituban - hacsak nem abszolút jóindulatú vagy fogalmatlan a joghoz - sokkal jobb helyzetben van, mint te. Én pl. az ő helyében a vita ezen pontján odamennék, és elvinném a gyereket tőled ... teljes joggal, hisz közös a felügyeleti jogotok, kvázi azonosak a gyerekkel kapcsolatos jogaitok - ahogy magad is írtad a kérdésben, igen helyesen. És utána mondjuk én adnám be a gyerekelhelyezésit, és én küldeném rád a vagyonosodásit, de szigorúan csak akkor, amikor már kijelentetted, hogy a pénzt nem tőlem kaptad, az én kezem ugyanis ezzel tisztára mostad. Te meg ottan ülnél a kakiban egy halom igazolhatatlan eredetű pénzzel, és vívhatnál egyidejűleg gyerekedért és az adóhivatal ellen.
Na, ezt csak azért írtam le, hogy megértsd, ebben a helyzetben nem feltétlenül célszerű magatartás részedről a "kard ki kard" akármennyire is tüzel az asszonynép:) Kis lépésekben, kompromisszumokat kötve kell haladnod, először elintézve a gyerekelhelyezés és gyerektartás kérdését...
nem füllik a fogam a letagadáshoz, de azt azért elismételném, hogy NINCS bankszámlakivonat, mivel készpénzt kaptam.
a tervem, hogy mielőtt bíróságra kerülne a dolog, megpróbálok megegyezni az apával. a megegyezés tartalmazná, hogy nincs semmilyen anyagi követelésünk egymás felé, a felügyeleti jog az enyém, a láthatás pedig megbeszélés alapján bármikor lehetséges. persze önként és dalolva nem írná alá, ezért nyomatékosítanám a kérésem azzal, hogy felvázolom, milyen hátrányai lennének a pereskedésnek ránézve: a vagyonosodási vizsgálat során nagyon megütheti a bokáját és a vállalkozására is ráküldeném az adóhatóságot, úgyhogy azon felül hogy büntetések tömkelegét fizeti, fizethetné nekem az össz. jövedelme 20%-át is havonta, és mindennek tetejében a gyereket is csak a szabályozott időpontokban láthatja, mert a jóindulatomra többé nem számíthat. Vajon ez elég érv lenne egy fentebb vázolt megállapodás aláírásához?
És hogy bizonyítják, hogy rövid időn belül anyuka annyit költött a lakásra? Apuka bemondja? Átkutatják a lakást a festékes vödrök után? Elmennek a praktikerbe megkérdezni, hogy Mariska vett itt habarcsot készpénzen?
Most komolyan, itt vagyok egy lakás felújítás után, de a jó isten se tudná bebizonyítani, hogy én erre fél éve költöttem x száz ezer forintot, és nem 5 éve van ez a festés, meg ez a kád, vagy nem öt év alatt havonta költöttem 10 ezret a lakásra.
Ahhoz, hogy ilyesmit bizonyítsanak számlák kellenének minimum, az meg biztos nincs.
Meg vagyonosodás stb. Ugyan már nyilván nem kacsalábon forgó palotát építtetett egy putriból, honnan tudod, mennyi volt az a "csomó" pénz? Vagy kimegy egy szakértő, hogy és megállapítja, hogy itt bizony négy éve tapétázás történt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!