Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha kaptam egy rakás készpénzt ajándékba, de nincs semmilyen nyoma, sem ajándékozási szerződés, akkor visszakövetelheti az ajándékozó évek múltán?
Az ajándékozó a gyermekem apja. Szülés előtt elköltöztem tőle. Nem voltunk házasok, csak apasági nyilatkozat volt, és sosem történt gyerekelhelyezés. A láthatás és gyerektartás sem lett lepapírozva. Elvileg máig azonos jogokkal rendelkezünk.
Szóval elköltöztem tőle szülés előtt. Azért még reméltük, hogy helyrehozható a kapcsolat. Szülés után sok pénzt kaptam tőle. Készpénzben a kezembe. Hogy normális életünk és otthonunk legyen a gyerekkel. Így soha nem követeltem tőle gyerektartást. Akkor sem, amikor az a pénz már elfogyott. Nem is támogatott semmivel azóta, pedig a gyerek már 4 éves. Amúgy nagyrészt a lakásom felújítására kellett költenem a pénzt, mert nem gyereknek való állapotok uralkodtak. Közben a kapcsolatunk véglegesen megromlott. Az újbóli összeköltözés már nem volt realitás. Randizgatni kezdtem. Ő pedig erre kitalálta, hogy visszakéri azt a sok pénz, amit a kezdetekkor adott. Mert ő abban reménykedett, hogy a felújított lakásomban majd együtt élünk, ezért adta a pénzt. De hogy nem így történt, kér vissza mindent. Van rá jogalapja? Pláne ha sosem papíroztuk le, hogy ő adott nekem bármennyit is, és gyerektartást sem kaptam tőle soha? Ha bíróság elé kerülne a dolog mire számíthatok? Nagyon megvisel lelkileg már maga a szóbeli követelése is. Eléggé szerényen élünk így is.
Pedig nézz utána, a bírói gyakorlat ez!
Igaz, házastársak esetén járnak így el, de mivel gyerek van, és a gyerek apja a közös élet reményében adta a pénzt, valószínűleg itt is ez lenne mérvadó.
Váláskor tényleg nem számít, kin múlik a kapcsolat megromlása, de ajándékozás esetében igen. Ugyanis van olyan, hogy az ajándék visszakövetelhető, ha valaminek a reményében adta (főleg ha tanúkkal bizonyítja).
Arra fog hivatkozni ugye, hogy ő a közös élet reményében adta. És akkor is nagyon is fog számítani, hogy kin múlt, hogy nem lett közös életetek...
Ajándékot csak akkor lehet vissza követelni, ha az ajándékozó rendkívül rossz helyzetbe kerül.
Azt viszont bizonyítania kell.
Azt is, hogy adott pénzt.
De az meg elment gyerektartásra.
Úgy hogy nyugi.
3 esetben kérheti vissza...
A gyerektartás meg külön kérdés, azt lehetett (kellett) volna kérni már réges-régen.
A bíróság azt fogja nézni, hogy a kérdező a saját ingatlanának értéknövelésére fordította a pénzt - tehát nem a gyerekre, megélhetésre költötte.
Még akár jogos is lehet a követelés.
Kedves 15. válaszoló! AKár jogos is lehet? Mért? A gyereknek nem érdeke a körülmény és a lakás, ahol felnő? És hogy kérnie kellett volna a gyerektartást? Igen, de benne van gerinc, nem úgy, mint az általad védett férfiben!!!
Kedves Kérdező! Ne hagyd magad elbizonytalanítani! Nincs mitől tartanod!
Sok sikert és kitartást kívánok!
Szerintem cseppet sem nyugi a kérdezőnek.
A gyermektartás és az ajándék két különböző fogalom. A bíróság amúgy sem igen fogadja el az egyösszegű gyermektartás-megváltást...
Itt az anya került igen rossz helyzetbe, mert ha az ex végigviszi az ajándék visszakövetelését, amelyet neadjúristen meg is nyer, akkor az anya visszafizetheti. Míg az anya csak hat hónapra visszamenőleg követelheti az elmaradt tartásdíjat.
Az összeget úgy gondolom, nem lesz nehéz igazolni az apának. Az apánál volt egy nagy összegű kiadás, az anyánál pedig egy semmiből jövő lakásfelújítás. Egy vagyonosodási pillanatok alatt helyretenné a dolgokat.
Szóval ha az ajándék visszakövetelésének feltételei fennállnak, akkor az apa vissza tudja követelni:
Azaz az ajándékozó az általános elévülési időn belül visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha az a lényeges körülményre vonatkozó feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor;"
Esetedben vizsgálni kell, hogy visszakövetelhető-e az ajándék. Mert nem, ha az ajándékozás alapjául szolgáló feltevés meghiúsulását az ajándékozó felróható magatartása okozta.
Esetleg még érdemes vizsgálni a megbocsátást, de itt kérdés, hogy mikor derült ki az, hogy "mással randizgatsz". Mert nincs szó megbocsátásról, ha az információ tudomásra jutásától számított rövid időn belül jelezte a visszakövetelési szándékát.
Ez a kinek felróható dolog a gumi ebben az ügyben, ezt lehet csűrni-csavarni. Kérdés, hogy kinek van több pénze jogi segítségre, mert ez az ügyvédi közjátékon fog elbukni. Akinek gyengébb a védelme, jó eséllyel az fogja bukni ezt a pert.
Az is fontos, hogy pénzben adott ajándék esetén a vásárolt dolog követelhető vissza, ez esetedben akár ingatlan-tulajdonrészt is jelenthet...
# 17: A bíróság viszont nem érzelmi alapon dönt.
Nem védtem a férfit, magam is nő vagyok, válófélben. Csak racionálisan igyekeztem gondolkodni, nem érzelmileg...
Úgy az anyával értenék egyet, de nem biztos, hogy a bíróság is vele fog... ezért írtam, hogy készüljön fel a legrosszabbra is.
akkoriban azért adta elmondása szerint, hogy nekünk jó legyen. ha ahhoz a feltételhez köti, hogy vele maradok, akkor azt nem kellett volna előre közölnie? mert akkor el sem fogadom.
és mivel ez a pénz NEM gyerektartás, ezért nem lehetne rá kötelezni, hogy kizárólag a gyerekre költsem, nem? Amúgy meg az nem a gyerek érdeke, hogy normális fedél legyen a feje felett? ó, tök etikátlannak érzem ezt az egészet. valami hiba lehet a jogrendszerben, ha van bíró, ami megítéli neki a követelését... ilyen alapon én is mondhatnám, hogy a vissza nem követelés reményében nem kértem gyerektartást. csakhogy én visszamenőleg nem tudok négy évnyi gyerektartást követelni, csak félévnyit, de neki bezzeg az egész összeget fizessem vissza? valami nem oké a világban, ha ez jogilag lehetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!