Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Válás » Válás, gyerektartás?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Válás, gyerektartás?

Figyelt kérdés

Van egy ismerősöm aki most szeretne elválni. Van 3 gyerekük. A nő vagyis inkább az nőnek apja minimum 150.000/hó-t akar. A srác dolgozik rendesen, eddig is fizetett x összeget. Olyan a munkahelye hogy van egy alap bére, ha van gyártás akkor van plusz pénz, ha nincs akkor az 0 abba a hónapban, és mellette messziről jár be dolgozni is kap x összeget a cégtől ami a bejárás. A kérdésem ezzel kapcsolatban hogy a bíróság az az egész összeget nézi ami a fizetés vagy csak az alapbért? Amivel a cég támogatja bejárásilag az alapból sem elég hozzá így minden hónapban hozzá kell még tennie.

Plusz még egy kérdés, anyuka nem dolgozik, apuka igen. Mennyi az esély arra hogy ha apuka szeretne a gyerekek teljes felügyeletét akkor meg is kapná?

nov. 13. 07:48
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
83%

Mekkorák a gyerekek?

Ha még nagyon kicsik és az Anyuka tudja biztosítani az alapvető szükségleteiket: lakhatás, élelmezés, iskola- akkor az Apuka esélye kb. nulla.

nov. 13. 07:52
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

A bíróság az átlagfizetést veszi figyelembe, illetve azt, hogy mire, mennyi pénzre van szüksége a gyerekeknek. Ételallergia, diabétesz, fejlesztés, különórák, stb. A cél az, hogy a GYEREKEK életszínvonala megmaradjon. Ami többnyire így sem sikerül.

Kár, hogy az apáknak ez sose szempont...

Az a kérdés, hogy az adott pasi mennyit keres. 3 gyereknél simán megítéli a bíróság a fizetés 50%-át.

Az, hogy mennyi esélye van a teljes felügyeletre: attól függ. Például teljesen egyedül meg tudja-e oldani, hogy elviszi és elhozza a gyerekeket, tud-e velük évente többször több hetet táppénzre menni, meg tudja-e oldani a szünetek felében a gyerekek felügyeletét, stb. A legtöbb mellét verő "itt egyedül én tartom el a családot" apuka itt ki is esik, mert helyből veszti el a munkahelyét. Nem véletlenül nem dolgozik a felesége a három gyerek mellett!

Azt hozzá se teszem, hogy olyan apukák szokták ezt követelni, akik nem tudják, hogy hol rendel a gyerekorvos, mikor kell menni velük fogászatra, és hogy hívják az óvónénit és/vagy osztályfőnököt. Csak nem akarnak gyerektartást fizetni.

nov. 13. 08:04
 3/14 anonim ***** válasza:
70%
Én 2003-ban váltam el. Az exem nem ment bele, hogy én fizetek, hanem helyből bírósági végzéssel a munkahely felé érvényesíttette a gyerektartás fizetésből történő levonását. Nyilván ami jár, az jár nem akartam kibújni a fizetési kötelezettség alól. Tisztességesen egy nyikk nélkül fizettem a gyerek után, míg be nem fejezte a tanulmányait. 1 gyermekünk volt ebben az időben 1 gyermek után a nettó fizetés 20%-át vonták és nem 18 éves koráig, hanem míg tanul. 2003-2020-ig vonták a 20%-ot, de mindenből. Fizetés, túlmunka, bónuszpénz, jutalom stb. Minden-minden ami bevétel volt. Nem volt rossz fizetésem, és bizony sokszor előfordult, hogy több gyerektartást vontak le, mint amennyit az új párom nettó keresett. Bírósági végzéssel az történt, hogy a fizetés 20%-a, de minimum x összeg Esetemben 22.000Ft volt. Számszerűsítem: 2012-ben kerestem 180.000 Ft-ot, ebből 36.000 levonásra került gyerektartásként. Igen ám csak amikor beteg lettem és 3 hónapig táppénzen voltam, akkor kaptam 65.000Ft-ot, ennek a 20%-a 13.000 lett volna, de a megállapított minimumot vagyis a 22.000-et vonták le. Szóval bírósági úton kért fizetésből tiltással a nő nagyon jól tud járni. Ekkor történik, hogy a férfiak fű alatt-be nem jelentve szereznek jövedelmet. Most nem tudom mi a jogszabály, amikor ebben a cipőben jártam 1 gyerek után 20%, 2 gyerek után 40%, innentől akár 10 gyerek is lehetett akkor is 40% volt a plafon. Ezt nem tudom jelenleg hogy áll, de nem hinném, hogy 50%-nél törvényesen többet levonhatnának, hisz akkor a másik fél megélhetése ugrik. 3 gyerek után meg már főállású anya, ha jól tudom. Nem kell szja-t fizetni és kap családi pótlékot, ergo valamennyi bevétele munka nélkül is van. Magyarországon, hacsak nincs valami extrém az anyukával, akkor szinte 100%, hogy ő lesz a felügyeletet megkapó személy.
nov. 13. 08:21
 4/14 anonim ***** válasza:
80%
Tudok több olyan példát, hogy a gyerektartás megállapítása után az apa soha többet nem dolgozott legálisan. Semmiféle jövedelme nem keletkezett hivatalosan.
nov. 13. 08:54
 5/14 A kérdező kommentje:

2 óvodás es 1 iskolás gyermek van. Anyuka eddig is támogatva lett, iskola és óvoda kezdésre az apuka vásárolt be, mellette a havi x összeg amit gyerektartásra adott eddig is.

De ott mi bele szólása van az anyuka apjának? Mert szerintem nagyon semmi.

nov. 13. 10:16
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
3 gyereknél a jövedelmed max 50%át vonhatják ha jól tudom.
nov. 13. 10:27
 7/14 anonim ***** válasza:
83%
Miért kell így kiírni a kérdést? Mindenki vágja hogy te vagy az érintett az ügyben, egyébként miért foglalkoznál ennyire vele.. Vagy te lennél a pasi új nője? Xd
nov. 13. 10:42
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
A nő édesapjának elméletileg nem kellene beleszólnia. De valamilyen szinten érthető. A lánya mindig is a kislánya marad és ahogy a lányának, úgy az unokáknak is a legjobbat/legtöbbet akarja. Ilyenkor már nem számít a volt vej sem további élete, sem lelkivilága, semmi. (sajnos) Én megértem-de nem értek vele egyet. Adott 2 felnőtt ember gyerekekkel intézzék egymás között a külvilág ráhatása nélkül. De felteszem nem fog menni, mert úgyis hallgatni fog a lány az apjára. Ez nálam pont így zajlott, csak nem a volt apósom kardoskodott hanem a volt anyós volt a szócső. #3-as voltam, folytattam a gondolatmenetet.
nov. 13. 10:49
 9/14 anonim ***** válasza:
100%

4 most már elvileg le is ültetik, ha nem fizet és/ vagy nem tudják behajtani.

Nálam apukát nem érdekli a gyereke 8 éve (10 éves), van egy nagylánya is, ő nevelte anno. A nagylánya is velem maradt (most 20). Havi 100-at így is utalt és most is 50-et, pedig nem látta 8 éve őket.

Kérdező, nincs beleszólása, ha csak nem ő támogatja (ugye nem dolgizik és azt nem írtad milyen jövedelme van).

nov. 13. 11:20
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
8: nekem gaz lenne, ha apam vagy anyam intezne helyettem ezeket. Elvegre nem kislany, hiszen szult 3 gyereket, felnott ember. O tartozik felelosseggel a sajat gyerekeiert, nem a szulei.
nov. 13. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!