Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért érzem patetikusnak a szerelmet?
Húszon éves lány vagyok, és már volt egy másfél évig tartó párkapcsolatom, ezen kívül randiztam, volt pár rövid kavarásom, mégsem érdekelnek annyira a férfiak. Körülöttem mindenki ismerkedik, tinderen vagy máshol, én pedig már 2 éve egyedülálló vagyok. Hiába hívnak el randira, nem megyek el, mert nem látok esélyt arra, hogy vonzódjak, szerelmes legyek a másikba. Undorom a csóktól is, mert testnedvcserét látok csak benne. Patetikusnak érzem az érzelgést, mivel pusztán csak a hormonok és a nemi vágy irányítja azt a magatartást, amit mi rózsaszín ködös szerelemnek hívunk. Sokszor arra gondolok, hogy mennyire nem számít, hogy kibe vagyunk szerelmesek, ha statisztikailag bárhová elmennénk, mindenhol párt tudnánk rövid időn belül találni. Ha Ausztráliába költöznénk, akkor minden bizonnyal ott élne "életünk szerelme", ha Párizsban, akkor pedig ott. Biológiailag a reprodukcióra vagyunk programozva, ezért nem is értem, hogy miért látnak bele a szerelembe többet az emberek, mint ami. Természetesen jó érzés, de én ezt az érzelmi részét racionálisan felülírom, hogy semmivel sem különb a mi szerelmünk, mint bárki másé.
Pl. egy kisebb városban szinte már mindenki együtt volt mindenkivel, mivel korlátozottak a lehetőségek. De ugyanúgy, ha egy lakatlan szigetre landolna 100 random ember, közöttük nők és férfiak is, akkor ott is kialakulnának a kapcsolatokat és a szerelmek.
Nem érzitek ezt patetikusnak?
Nem, nem vagyok kétségbeesett, aki másokra irigykedik, szó sincs erről, szimplán soha nem értettem ezt a nyalánkságot.
Én úgy gondolom, a szerelemhez hozzá tartozik a döntés is, és ettől lesz több, mint egy fellángolás, ami valóban a hormonok játéka. Rajongva szeretem a férjem minden porcikáját, legyen szó a testéről vagy a lelkéről, de nem mondom, hogy nem találnék szebbet, jobbat, erősebbet, kedvesebbet.
Viszont azt, amit benne megtaláltam, azt, hogy egymás társaivá váltunk egy életre, azt, hogy mik történtek velünk a múltban, hogy hogyan segítettünk egymásnak a nehezebb pillanatokban és hogyan örültünk együtt egyéni és közös sikereknek, hogy látom, milyen gondoskodó és szeretetteljes édesapja a gyermekeinknek… ezeket nem írhatja felül senki és semmi. Mi ketten úgy döntöttünk 28 évvel ezelőtt, hogy egymás társai leszünk amíg élünk, bármi történjen és ehhez tartjuk is magunkat. Véleményem szerint ez a nagybetűs SZERELEM, nem a pár hónapig vagy 1-2 évig tartó kósza fellángolások.
Biztos, hogy a patetikus az, amit írni akartál? Mert így semmi értelme.
Amúgy meg addig rendben, hogy nem létezik az a mesei fordulat, hogy egy életed szerelme van, és őt kell megtalálni. Valóban több ember is van, akivel remek párost alkotnátok.
De... de nagyon kevés! Abból, ahogy írsz, teljesen egyértelmű, hogy te még eggyel sem találkoztál. Te még nem éreztél olyat, hogy egymás szemébe néztek, és "ding". Tudod, hogy ő az. Tudod, hogy nektek dolgotok van egymással. Nehéz leírni, ha még nem élted át, nem tudod elképzelni. Ő az, akivel a csók nem nyálcsere. Aki akkor is minden érzéked belobbantja, ha csak összeér a lábatok, vagy érzed a leheletét a nyakadon. A csókjától pedig jobban beindulsz, mint mással egy óra előjáték után.
És akkor ez még mindig nem a szerelem, csak az a bizonyos "működik a kémia". Ha ezek mellett úgy tudtok beszélgetni, mintha ezer éve ismernéd, rengeteg bennetek a közös, és azt gondolod, hogy ilyen különleges, értékes emberrel eddig nem találkoztál, akkor az már elég egy fellángolásra elég. De még mindig nem az a szerelem, mert ahhoz idő kell. Mikor már ismered a rossz tulajdonságait, láttad kiborulni, túlvagytok az első veszekedésen, már oda-vissza ismered a teste minden centijét, és nem tudod megunni. A szex pedig egyre jobb. Ahogy a beszélgetés is. Amikor ránézel, és azt érzed, hogy ő a másik feled, és egy életen át tudnál csak ülni mellette és hallgatni a csendet. Majd akkor mondhatod, hogy voltál szerelmes.
Ezt az érzést viszont nem tudja megadni bárki. Akkor se, ha elméleti szinten millió és millió ember illik hozzád. Gyakorlatilag meg millió és millió emberrel futsz össze egy élet során, mégis csak pár ember az, akivel egyáltalán annyira klappoltok, hogy kapcsolat legyen, és sokszor azok se jók, mert hosszú távon kiderül, hogy nem illetek össze.
A legtöbb ember csak egyszer él át ilyet, maximum két-háromszor, de sokan egyszer sem. "Csupán" ennyire nehéz megtalálni.
Szerintem kicsit el kellene engedned a Wikipédiát, és egyéb forrásokból tájékozódni a szerelemről, szeretetről, szépségről. A mai, természettudományokat minden elé helyező világban nagyon leegyszerűsített és állatias kép él erről a jelenségről, de azt jó, ha tudod, hogy pl. a szerelemnek nincs elfogadott definíciója. Olvass inkább filozófiát, elsőnek a Lakoma pl. tökéletes, ha a szerelemről akarnál elmélkedni.
Amit te a hormonok játékaként leírsz, az valóban egy létező jelenség, viszont én azt pl. nem tartom szerelemnek. Szerelmet akkor érzek, amikor a férjem, aki évek óta mellettem van és támogat akkor is, amikor nem vagyok a legjobb önmagam, és akinek ismerem már minden kis bosszantó szokását, megsimogatja az arcom, vagy odabújok hozzá. Amikor a kapcsolatunk elején folyamatosan be voltam indulva, az párzási ösztön volt, nagyon méltatlan ezzel keverni egy olyan magasabb rendű dolgot, mint a szerelem.
4: ez egyáltalán nem ritka. Pár milliárd ember ugyanezt érzi, ezt hívják szerelemnek. Igen, ez mind a hormonok játéka, a legtöbb esetben pedig társként vannak jelen az emberek egy párkapcsolatban, erre hivatkoznak úgy, hogy “az igazi”.
Szerinted tényleg annyira kivételes az az ember, ha a lehetőségeidet pl. Magyarországra korlátozod? Akárhol lennénk, mindig kialakulna valakivel valamivel, amire mi úgy hivatkoznánk, hogy “megtaláltam az igazit”.
Éreztem már ilyet, és valóban nem tud ezzel betelni az ember, úgy érzi, hogy minden klappol, ő az egyetlen, közben több millió ilyen “egyetlen” van a világon. Mondhatjuk persze, hogy kit érdekel, de ez a szerelmes magatartás mégis olyan patetikus. Véleményem szerint, aki nem találja meg a párját annak oka van, nem lehet pusztán csak a szerencsétlenségére fogni. Egy nyitott, önbizalommal teli, határozott, integrált személyiség előbb utóbb azokat az személyeket fogja bevonzzani, akikkel megvan a közös hang, amire fel lehet építeni az ún. szerelmet.
Örülök, és a legjobbakat kívánom nektek!
A kérdés viszont ennél filozofikusabb, hiszen pont azt mondom, hogy az patetikus vagy illuzórikus, hogy megtaláltuk az igazit. Akikből többmillió él a földön, és mindegyiket az igazinak éreznénk, akik mellett soha nem fordulna meg a jelenlegi párunk a fejünkben.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!