Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Szakítás » Képes az exem kikövetelni...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Képes az exem kikövetelni pénzt tőlem szakítás után?

Figyelt kérdés

Helyzet a következő:

Exemmel tavaly október végén váltunk el, egy 2 éves kapcsolatnak lett vége. Együtt éltünk, volt kutyánk, közös költségeink (lakbér, számlák, kaja és miegymás). Nem voltunk házasok! Tehát semmilyen papír nincs a blokkokon kívül. 2022 végén jöttünk össze, és sajnos abban az időszakban is lettem munkanélküli. Ez azért fontos, mert 2022 végén és 2023 végén kmoly mennyiségű összeget költött rám (kajára vagy éppen utalással), úgy hogy többször is mondtam neki és kértem is őt, hogy ne adjon nekem, mert nem vagyok benne biztos, hogy vissza tudom neki fizetni. Neki erre az volt a válasza, hogy majd közös gyerek nevelésnél én leszek, aki majd eltartja a családot. Ezt annak vettem, hogy szeretetből adja, és tényleg ilyen módon adnám vissza neki.

Most 2024 végével szétmentünk, és be akarja hajtani rajtam úgy, hogy még ennek a hónapnak a végén adjam vissza neki (1.5mil). Erre azt mondtam neki, hogy vissza fogom neki utalni, de most kezdtem új helyen, és kértem tőle időt 2026 elejéig, hogy addigra tudnám összegyűjteni. Jogi perrel fenyegetőzik.

Képes bíróságra vinni az ügyet így előre aláírt megegyezési papír nélkül?

Chaten beszéltek, akit érdekel - pusztán kontextusnak:

Ő: Meg szeretnélek kérni, hogy legkésőbb két hét múlva gyere el a dolgaidért és hozd magaddal a tartozásod is!

Sajnos mivel nem éreztem részedről együttműködést a témában, határozottabban szeretnék meghúzni egy határt és elválni tőled, tekintve, hogy egymás exei vagyunk.

Január 26-ig bezárólag kérlek írd meg a napokat, amikor a maradék cuccodat és a bútorokat el tudod vinni és előtte tudok csomagolni kicsit, hogy segítsek.

Fontos tudnod viszont, hogy ha legalább a befektetésekkel való tartozást (1,5 millió ft) szeretném, hogy nálad legyen, másképp nem szeretném, ha bármit is elvinnél.

Én:

Beszéltem Bátyámékkal, és úgy egyeztem meg velük, hogy a bútorokat, amiket vettem és hoztam, nagy része hozzájuk fognak kerülni, amikor költöznek tavasszal. A kisebb dolgokat el fogom tudni vinni, amennyiben feltétlenül szeretnéd, hogy kikerüljenek onnan. A pénz kapcsán továbbra is tartom magam, hogy nem azonnal fogom kifizetni neked. Várhatóan 2026 januárjáig leszek képes összegyűjteni neked. Kérdésem a következő lenne, hogy szeretnéd, ha az ágyat és a komódott ott hagyjam neked, amiket vettem 23 decemberében?

Ő: Az eddigi hozzáállásod alapján világossá vált, hogy nem voltál együttműködő, ezért jogomban áll meggondolni magam azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen feltételekkel viheted el a bútorokat.

Az ágy és a komód, amit nekem vettél, azért marad nálam, mert az a támogatás, amit korábban adtam neked – amiből saját magam számára vehettem volna meg ezeket a dolgokat – az eltartásodra ment el. Ezért egyértelmű számomra, hogy ezek a bútorok az én tulajdonomat képezik.

Nem fogadom el, hogy a tartozásodat 2026 januárjáig fizeted vissza. Oldd meg, hogy a pénz mihamarabb visszakerüljön hozzám. Ha szükséges, kérj kölcsön, vegyél fel hitelt, vagy találj más megoldást. Felnőtt férfiként elvárom, hogy rendezd a helyzetet és lépj ki végleg az életemből. Amennyiben ez nem történik meg, kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet.

Én: (itt már érzelemből írtam)

Az az alapérved, hogy ebben az évben csak engem kellett eltartani 100%-ig, és semmit nem működtem közre, téves. Igenis ebben az évben több hónapban október 27.-éig, ameddig ott voltam ki vettem pénzügyileg a részem. Márciusban a munkanélküli segélyből jövő fizetést költöttem, míg június, július, augusztus, szeptemberben, és továbbá amit Aputól kaptam segítséget még októberben is én álltam a számlákat és a lakbért. Ezt, ahogy nézem az eltöltött párkapcsolati életünkben hosszútávú munkanélküli idpszakom alatt is próbáltam a magam módján tartani a részem. Januárban is tudtam volna a karácsonyi pénzből fizetni, amit a családomtól kaptam, de helyette rád költöttem, gondolván, hogy ez kiválltja. Továbbá az évben a hobbymban lévő seregeim 80%-át eladtam, annak érdekében, hogy a kutyánk képzésére költsek kb. 500 ezret remélve, hogy számítani fog valamit a szemedben.

Természetesen tisztában vagyok a frusztrációddal, és meg is értem. A jelenlegi helyzetben, én csak időt kértem, hogy elvégezhessem a feladatom, mert nem áll lehetőségem és módom, hogy adósságspirálba kerüljek, költsön kérjek és tartalékom sincs, amiből ezt az 1.5 milliót kifizessem neked. Most kezdtem a munkahelyemen, és fizetés csak a következő hónapokban fognak érkezni. A lehetőleg legjobb tudásom szerint próbálok együtt működni veled: ergo időt kérnék a cuccaim elhozására, mert már van helye hova mehet, de jelenleg a bátyámék csak tavasszal költöznek, így nincs helyem elpakolni, és nem akarnék megvállni tőlük.

Továbbá az 1.5 milliós követelésed kapcsán annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy azt az összeget te adtad nekem, amikor frissen egy pár lettünk, amikor elbocsátottak engem a munkahelyemről, és csak következő év márciusában lett fizetésem. Többször is kértelek/mondtam neked, hogy ne add oda, mert a jövőben nem biztos, hogy vissza fogom tudni neked adni. Ezen felül, akkor fel is vetettem, hogy hagyj el, mert csak el fogom nyerni az erőforrásaid és rendbe akarom magam tenni. Ezeket te figyelmen kívűl hagytad (csirkét vettél nekem, utaltál) vagy azt mondtad nekem, hogy majd vissza fizetem neked azzal, hogy a gyerekeink vállalása alatt én leszek a kenyérkereső, és azzal vissza adom. Ezen kívűl év közben is nyáron, mikor nem sikerült huzamosabb ideig állást találjak, felajánlottam, hogy szakítsunk azzal az érdekkel, hogy nem akarlak tovább magammal húzni. Erre is az volt a válaszod, hogy kitartunk együtt. Ezeknek a szavaknak és tetteidnek, mind hittem és ennek tudatában cselekedtem; a lehető legtöbbet próbáltam én is bele adni a saját részem (lásd felül, és szeretném megemlíteni az Orc armyt és az airsoftos felszerelésed (vss szintén 2022 karácsonyi családi pénzből volt), amit csak és kizárólag azért vettem, mert bűntudatom volt, hogy rám költötted 2023 elején. És ne is beszéljünk a temérdek randikról és ajándékokról, amit egymásnak vettünk, de remélem azt nem kell felhánytorgatnunk egymásnak, hogy sértettebbek legyünk. Így stabilan gondolom azt, hogy nincs jogi követelésed az 1.5 millióra. Nem írtunk alá semmilyen papírt, amiben megegyezünk, hogy ezt azzal a céllal adod, hogy esetleges szakításunk (ami megtörtént) bejövetelével vissza fizessem. Csak szóbeli megeggyezés volt ebben az évben, hogy pénzben fizetem vissza!

Az egyetlen ok, ami miatt szóban bele egyeztem, hogy vissza fizetem neked a korábban félre rakott pénzed, amit rám költöttél; hogy ne erre emlékezzek a későbbiekben, amikor rád gondolok. Ne erre a borzalmas gyomortépően fájdalmas emlékekre, hogy az egykori szeretetünk bemocskolódik a másik elharapódzodó gyűlöletével. Ezt akarom megállítani, még akkor is, ha ezen az úton haladunk. Nem a konfliktuskerülés vagy a megadásom miatt lennék hajlandó kifizetni, hanem azért, hogy megőrizzem a rólad alkotott emléket, akibe bele szerettem 2022 és nőként szerettem 2023-ban, ahogy életem legjobb éveit éltem a szerelmemmel. Viszont, ha jogi útra akarod vinni, mert nem vagyok képes a te túlzott elvárásaidnak eleget tenni, akkor meg fogom védeni magam. De, mint említettem nem írtunk alá semmilyen beleegyezési papírt.

Végezetül annyit mondanék, hogy borzasztóan fáj, hogy vissza kéred a pénzt, főleg ilyen formában. Én azt hittem azért adod, mert szeretetből szerettél volna jót nekem, hogy kijöjjek abból a nehéz szituációból és közösen építünk fel egy örökké tartó boldog életet. De ezzel azt mondod, hogy bánod, hogy oda adtad nekem, és teljesen felesleges volt számodra ez a két év sőt, még meg is bántad!

Ő: Meglepően sok érzelmi zsarolást vélek felfedezni, valamint sok téves emléket is.

Többször megállapodtunk, hogy azt te visszafizeted és úgy érzem ezt arra hasznalod most, hogy valami kis kapcsolatos legyen velem.

Én ennek véget akarok vetni.

Több ember is van, akitől kérhetnél és az életedben maradnak. Ne én legyek az, akinek tartozol.

Az meg, hogy ajándékokat rósz fel.. hagyjuk is.

Bízom benne, hogy ezt azért képes vagy felnőttként kezelni, felelősséget vállalni az ígeretedért. Nyilván nem baszogatnálak vele, ha tudnál konkrétumokat mondani, de most úgy tűnik, hogy békés kereteken belül egy forintot sem fogok látni az adott összegből. Ami elszomorít, mert nagyon türelmes voltam és nyíltam kommunikáltambezzel kapcsolatban.

tegnap 23:40
1 2 3 4
 11/39 A kérdező kommentje:
#9 az a baj sajnos nem ismered mindennek a teljes hátterét. Itt inkább az a fontos, hogy jogilag mi lesz
ma 00:04
 12/39 A kérdező kommentje:
#10 Nem teljesen. Inkább, amiatt mert meginogott benne a felém táplált bizalma, hogy lesz még belőlem valaki, és nem tenné fel erre már a jövőjét. (28,mind2en. Én jelenleg most kezdek valamit építeni)
ma 00:09
 13/39 anonim ***** válasza:
100%

Terelheti jogi útra, de senkit nem fog érdekelni, csak költhet még a perköltségre is. A helyedben egyszer elmondanám neki, hogyha jót akar magának elfogadja az általad megjelölt időintervallumot, ellenkező esetben, csak rosszabbul jár, mert annyit fogsz fizetni, amennyit a bíróság megítél, ami semmi+ még a perköltség is őt terheli. Aztán tegyen belátása szerint.

Egyébként ez sose volt kapcsolat, nem tudom, mit sajnálsz rajta. A beszélgetés... könyvelők egymás közt. Ember! Ébresztő! 2025 van. Régen rossz, ha még emlékszem, mennyit költöttem a szerelmemre 2022-ben.

ma 00:35
 14/39 anonim ***** válasza:
82%
Égne a képemen a bőr, ha a csajomon kéne élősködnöm.
ma 00:38
 15/39 anonim ***** válasza:
61%

#14 vigyázz, mert nem lehet tudni, hogy te is mit élsz meg.

A kérdező nem akart a csaján élősködni. A csaj akarta. Emberek vagyunk, hibázhatunk. Lényeg, hogy mostmár felébredt a kérdező, és elkezdett valamit.

ma 00:45
 16/39 anonim ***** válasza:
69%

Barátaim ha nem tanultatok jogot akkor egy kis segítség a hasonló esetekre:

- Az hogy valaki úgymond "eltart", közös életvitelben fedezi a kiadások nagy részét jogilag AJÁNDÉKNAK minősül. Feltéve, hogy beszámítható és nem jelent az életvitelére jelentős hatással bíró hátrányt. Esetetekben ez igaz lenne, ha...

- Mindaddig amíg el nem ismered tartozásnak. A csaj jól palira vett, az üzeneteiből látszik, hogy beszélt ügyvéddel. Azt írta "tartozás" meg "befektetés" te meg benyelted a cuclit, nem vitattad hogy ez NEM az. Sőt amit válaszoltál neki azzal kvázi elismerted, hogy bizony vissza akarod fizetni. Na innentől kezdve a bíróságon azt fogja mondani szóbeli megállapodás jött köztetek létre hogy ez bizony nem ajándék, hanem KÖLCSÖN amit visszaperkálsz. Bizonyítékként meg be fogja nyújtani a fenti bájos kis csevegésetek, amit az eset összes körülményei alapján a bíróság el is fog fogadni bizonyítékként.

Gyerekek tessék olvasni Ptk-t, szerződés szóbeli megállapodás útján is létrejöhet a felek között! Bizonyíték: ami éppen van (átutalási megbízás, számlák, vagy éppen egy ilyen kis bájcsevegés elektronikus eszközön).

ma 00:52
 17/39 A kérdező kommentje:

Mit tudok tenni most ilyen helyzetben?

ma 01:09
 18/39 anonim ***** válasza:
78%
#17 beszélj ügyvéddel... Az a bibi, hogy te szépen leírtad szóbeli megegyezés volt arról, hogy visszafizeted. Szóval elismerted a követelésedet, aminek bizonyítékaként ott vannak az elektronikus üzenetek. Itt legfeljebb már a tartozás összegszerűségét vagy lejáratát lehet vitatni, de ha keresetet indít akkor azt meg is fogja nyerni (+rádveri a perköltséget is) szóval ezt már buktat, csengetni fogsz :(
ma 01:14
 19/39 A kérdező kommentje:
A kifizetéssel nincs bajom. Tiszta lelkiismerettel amúgy ki akartam fizetni. A baj ott van, hogy nem tudom ilyen rövid időn belül megtenni
ma 01:19
 20/39 anonim ***** válasza:
100%

#19 nem is kell. Ha be is nyújt keresetet, mire egyáltalán az első tárgyalási napot megtartanák - az adott bíróság leterheltségének függvényében - már a határidő közelében leszel. A bíró szépen el fogja húzni az ügyet amíg okafogyottá válik a per. Nem akarja a bírós sem tyúkperekre pazarolni az idejét. Eleve vitás helyzet áll fenn, bizonyítási eljárás - indítvány - elnapolás - ítélet - jogerő - fizetési meghagyás - máris ott vagy a határidőnél.

A kis chates/emiles mókája csak arra kellett, hogy legyen bizonyítéka a tartozás elismeréséről ha később mégsem fizetsz.

ma 01:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!