Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Féltékenység az exre, mit...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Féltékenység az exre, mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés

Elnézést kérek, ha hosszú lesz, igyekszem rövidre fogni, bár nem hiszem, hogy sikerülni fog. Előre is bocsánat.

Szóval. Volt egy pár hónapos kapcsolatom (8-9 hónap), sok huza-vona után jöttem össze a csajjal, előtte "barátok" voltunk (azért írom idézőjelbe, mert igazság szerint annyiszor vesztünk össze, hogy összeszámolni se tudom), végül összejöttünk, vele volt az első szex is, elsők voltunk egymásnak. A párkapcsolat se működött jobban, mint a "barátság": sok veszekedés, sértődés, lelki terror, sokszor megbántott, érzelmileg az esetek többségében csak bántottuk egymást. Nem volt egy leányálom...

Közben megismertem a jelenlegi páromat. Ő kedves, megértő és jólelkű lány volt, és nagyon jó (a legjobb!) barátok lettünk. Közel kerültem hozzá, eleinte sokszor panaszkodtam neki a rosszul működő kapcsolatom miatt, és ő mindig meghallgatott, tanácsokat adott, segített, stb. Szerintem ő volt az, aki kihúzott a mélyvízből és valahogy egyensúlyozta nálam azt a lelki nyomort, amiben az exem tartott (érzelmi zsarolás, öngyilkossággal való fenyegetőzés, stb).

Szakítottam az exemmel (nem volt zökkenőmentes, itt is ment a lelki zsarolás, stb), ami egy viszonylag hosszabb folyamat volt. 2 hónap kellett hozzá, hogy le tudjam zárni a dolgot (mindig volt egy "tartozol nekem egy utolsó nagy beszélgetéssel, gyere át, különben leugrom a hídról" c. mutatványa, vagy valami, amivel húzta-vonta a kapcsolatunk végleges lezárását... nem járt be a suliba, egész nap a szobájában ült és bőgött, még enni sem jött ki, a húga hívott fel, hogy menjek át és beszéljek vele, stb).

Szóval lassan sikerült lezárni a dolgot, de a jelenlegi Kedvesem végig kitartott mellettem, és várt. Ex végül lekopott, mi pedig már 2 éve vagyunk együtt a jelenlegi barátnőmmel.

A kapcsolat tökéletes, részemről kifogástalan, minden szuper. Na már most, itt jön a bökkenő. A barátnőm ugye eléggé benne volt az exemmel való dolgainkban, mivel anno mindig mindenről neki meséltem/panaszkodtam először, és ezért gyakorlatilag mindent tud erről a korábbi kapcsolatomról. Néha még sms-eket is mutattam neki, hogy a csaj miket írt.

A barátnőm viszont ilyen fura, mazochista módon egyre többet és többet szeretett volna tudni a korábbi dolgainkról is, kérdezgetett, én meg persze válaszoltam neki. Ő meg néha ezektől a dolgoktól totálisan bedepizik. Pl szörnyen zavarja, hogy neki én voltam az első, de nekem már előtte itt volt ez a lány, akivel szexuális viszonyom volt. Látott korábban olyan sms-eket is, amik kicsit erotikusabbak (mikor még az exemmel voltam, és vele csak barátok voltunk), ezek így néha spontán eszébe jutnak és elsírja magát, vagy egész este szomorú, rossz a kedve, nem tudok vele semmit se csinálni, buta kérdésekkel bombáz, hogy ebben vagy abban melyikük a jobb, és a többi... :S

Ilyenkor mi a frász van?

2 éve vagyunk együtt, és az elején mindez nem zavarta. Tudott szinte mindent, de nem zavarta. Most meg... és hiába mondogatja, hogy nem haragszik semmiért, hiszen akkor még nem is ismertük egymást annyira, meg hogy mi csak barátok voltunk akkoriban, meg hogy ez a múlt és ezen úgy se lehet változtatni, de közben meg azt látom, hogy képtelen magát túltenni rajta, őrlődik, gyakorlatilag "rivalizál" az exemmel, persze tök feleslegesen, és ezzel szintén tök feleslegesen gyárt problémát az amúgy tökéletes jól működő kapcsolatunkba. Na, ez az, amit nem értek. Volt más csajom is az exem előtt, arra pl egyáltalán nem féltékeny, még jóban is vannak (mondjuk azzal a lánnyal nem is feküdtem le). De ezt a másikat egyszerűen ki nem állhatja, gyakorlatilag a nevét nem lehet előtte kiejteni, mert akkor kész, vége, jön a durca vagy a sírás vagy az egész estét mélabú, vagy mittomén, pedig már vagy ezerszer elmondtam neki, hogy sose szerettem még senkit ennyire (nem, még az exet sem), mint őt, és ezt ő is tudja, mégis irracionálisan viselkedik.

Miért versenyzik valakivel, akivel tök értelmetlen versenyezni, mert már rééééééégen legyőzte?

Hölgyeim. Ilyenkor mit lehet veletek kezdeni? Uraim, akik voltak már hasonló helyzetben: mi a megoldás?

Nagyon szeretem ezt a lányt, és nagyon utálom, ha szomorú, főleg, hogy mindezt a lelkiszegény exem váltja ki belőle, és nagyon szeretném, ha meg lehetne oldani valahogy ezt a lehetetlen helyzetet...

Előre is köszönöm annak, aki végigolvasta. Hálám üldözni fog titeket a sírig, ha még választ is írtok. :)

2012. aug. 22. 02:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egyszerű : leülsz vele és elmondod:"Nagyon szeretem ezt a lányt, és nagyon utálom, ha szomorú, főleg, hogy mindezt a lelkiszegény exem váltja ki belőle, és nagyon szeretném, ha meg lehetne oldani valahogy ezt a lehetetlen helyzetet... "

Aztán együtt találtok megoldást.

2012. aug. 22. 02:50
 2/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, virtuálisan már küldöm is feléd a sírig tartó hálát. :)

Viszont az a helyzet, hogy ezt már próbáltam. Nem egyszer. Ötvenszer. Vagy még többször. Én lelkes híve vagyok annak, hogy mindent meg kell beszélni őszintén a másikkal, mert csak így lehet megoldani a dolgokat. Szóval jópárszor leültünk már, elmondtam neki, hogy őt szeretem, sokkal jobban szeretem, mint az exemet. Szerettem őt is, persze, különben nem jöttem volna össze vele, de valamiért csak vége lett, és valamiért csak szakítottam azzal a lánnyal. Ráadásul a jelenlegi párom ezt gyakorlatilag az első sorból nézte végig, hiszen akkor mi már együtt voltunk (csak az ex nem akart még kiszállni a képből), és pontosan tudta, látta, hogy miért ment tönkre a dolog.

Meg is tudjuk beszélni, de valamiért ezek a beszélgetések csak ideig-óráig használnak neki. Egy darabig tényleg jó minden, de sajnos hosszútávon nem működik nála, mert egy idő után megint előjönnek neki ezek a szomorú-vagyok-mert-vele-feküdtél-le-először-és-nem-velem dolgok, meg a régi sms-ek, amiket az extől kaptam, és így tovább.

Az a vicc, hogy amúgy egyáltalán nem féltékeny típus. Abszolút jófej az ilyen dolgokban, bárhová elmehetek, akár nélküle is, buli a haverokkal, meg minden, és ő egyáltalán nem parázik, hogy félrelépek vagy valami. Annyit mond, hogy "Persze, szívem, menj csak, érezd jól magad." és kész. Ja, meg hogy "Majd írj egy sms-t, hogy egyben hazaétél." és ennyi. Nem ellenőrizget, nem kell nála 5 percenként lejelentkezni, nem kutat a telómban, egyáltalán nem ilyen beteges féltékenykedő, meg semmi.

Egyszerűen csak ezt az exemet nem bírja elviselni, és szegénykém vívja itt ezt a felesleges szélmalom harcot egy nem létező vetélytárs ellen, tök értelmetlenül...

2012. aug. 22. 03:09
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Vannak emberek, akik kissé mazochista módon gyártják maguknak a problémákat/konfliktusokat, hogy ha amúgy nincsenek. Lehet, hogy a barátnőd is ilyen kategória. Az általad leírtakból úgy vélem, hogy te kb. minden tőled telhetőt megtettél, hogy biztosítsd a lányt a szerelmedről, azt meg nem tudod visszacsinálni, hogy az exed volt az első stb. :) Egyébként lehet, hogy a probléma mélyebben gyökerezik, és az ex csak egy kéznél lévő ellenségképp, esetleg egy mély beszélgetés vagy ne adj isten pszichológus (bár azt nem tudom, ezt hogy lehetne előadni neki :D) segíthetne rajta...
2012. aug. 22. 04:13
 4/11 szelesoldier ***** válasza:
100%

Szia

Én is féltem a barátnőmet de csak úgy magamban, ha hallom hogy egy fickó volt körülötte vagy mesél olyat hogy ez meg az történt egy hapsival munka közben és ő segített rajta (ápoló egyébként) akkor az szokott picit zavarni de mikor beszélünk róla mindig kiderül hogy alaptalan a "gyanúm" mert megbízható és nagyon szeret és ezt érezteti is velem szóval soha nem megyek al addig hogy ez őt zavarja, hogy itt féltékenykedek a nem létező "ellenségre". Én is találkozok azért csinos lányokkal, sőt ahogy szokott lenni párkapcsolatban lévőket ált. be is találják néha de soha nem esnék kísértésbe és olyankor arra gondolok hogy ha én nem akkor ő miért tenné? Szerintem ahogy előttem is mondták te jól csinálod, megteszel mindent, tarts ki, beszélgess vele és talán idővel elfelejti, ne is említsd előtte az exedet, soha egy apró utalást sem, még ami arra emlékezteti olyat sem, semmit! Ha meg beüt a búvalb@szott periódus, légy mellette, vígasztald, törődj vele. Majd csak leesik neki a dolog és értékelni fogja. Legjobbakat haver! 22/F

2012. aug. 22. 10:08
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én lány vagyok, és sajnos én is sokszor vagyok féltékeny a barátom exeire. Mondjuk én nem ismerem egyiket sem, annyit tudok, hogy előttem 2 lánnyal volt szexuális kapcsolata. Nem tudom megmagyarázni hogy miért érzek így, tudom hogy butaság, egyáltalán nincs kapcsolatban velük. Valószínűleg a barátnőd sem tudná ezt megmagyarázni neked. Szerintem ne beszéljetek róla, ha rákérdez csak csókold meg és mondd azt hogy kit érdekel. Próbáljátok elfelejteni, pl töröld ki az sms-eket, ha eddig még nem tetted meg. Talán még azért lehet féltékeny, mert az exeddel voltál először életedben, és ezért önkénytelenül arra gondol, hogy valamilyen módon kötődsz hozzà. Èn legalábbis sokszor gondolok erre, én is gyakaran vagyok szaruk ilyen hülyeségek miatt. Talán ránk, lányokra nagyobb hatással van az első szexuális élmény, vagy hogy kivel vesztettük el, és azt hisszük titeket is mélyen érint... Nem tudom, mindenesetre szerintem ne beszéljetek róla, tereld a témát mert ez nem egészséges. Aztàn egyszer talán már nem is fogtok rá gondolni :)

2012. aug. 22. 11:25
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat, srácok-lányok, tényleg. :) Sok segítség ez nekem, főleg a kisasszony válasza a végén, mert általa legalább valamennyire beleláthattam a női fejekbe.

Igyekszem vele elfelejtetni, ls az sms-ek nagy részét is kitöröltem már (főleg a romantikusabb-nyálasabb részét) de sajna még nem tudtam mindet, mert nagyon sok van. Tekintve, hogy hosszú idő volt lezárni is, meg előtte hosszasan nyűglődtünk a kapcsolatban, elég sok üzenetet váltottunk, de a java azért már a kukában van. ;)

És tényleg köszönöm szépen a bátorítást, én is abban bízom, hogy igazatok lesz, és előbb-utóbb elfelejti, vagy ha azt nem is, de legalább nem lesz majd szegénykém ennyire érzékeny erre a témára.

Akinek van még valami tippje, élménye, ötlete, vagy bármi, amit megosztana velem ezzel kapcsolatban, ne fogja vissza magát, én hálásan fogadok minden választ és tanácsot. :)

Az eddigieknek pedig még egyszer köszönöm, mindenkinek megy a zöld kezecske. ;)

2012. aug. 22. 12:20
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Lány vagyok én is. Hasonló helyzetben voltam már, tudom mit érezhet a barátnőd. Magyarázatot szerintem erre nem igazán tudunk adni, egyszerűen csak utáljuk a tudatot, hogy valaki rajtunk kívül hozzáért a párunkhoz. (Ebben az esetben ezt még az is fokozza, hogy ennyire mélyen belelátott - barátodként - az előző kapcsolatodba.) Nálunk ilyenkor a barátom nem magyarázkodott, nem vigasztalt, mert tudta, hogy azzal csak még rosszabb lesz. Egyszerűen odahajolt, megölelgetett, megpuszilgatott, magához szorított és már éreztem is, hogy én kellek neki :)

A megmaradt sms-eket (vagy egyéb emlékeket, emaileket, stb.) töröld ki, mindet egy szálig! Ha neked nem is jelent semmit, de ő valószínűleg elgondolkodik rajta, hogy vajon miért is őrzöd még mindig őket? Főleg így, 2 év után.

2012. aug. 22. 14:28
 8/11 anonim ***** válasza:

A párod olyan volt korábban, mintha a szeretőd lett volna. A szeretőket sem zavarja (egy ideig), hogy a párjuk mással bújik ágyba. Nem arról van szó, hogy ők nem féltékenyek, hanem más státuszuk.

Hiba volt megosztanod barátként annyit dolgot az előző kapcsolatodból. Hiába tudja, hogy mi minden történik egy párkapcsolatban, ezeket hallani egészen más.

Volt már, hogy kiakadt a barátnőm, mert az exemtől kapott szülinapi köszöntő sms-t megtalálta a telefonomban. Nem is tudom, hogy akkor kitöröltem-e (14 éve történt), de az emlékeket úgysem tudom kitörölni és nem is akarom. Előtte sem nagyon lehetett exem megemlíteni. 10 évvel később pedig elviselhetetlenül féltékennyé vált. El kellett válnunk, mert a semmit is meg kellett volna magyaráznom. Soha nem volt oka féltékenynek lenni, de egy idő után már úgy voltam vele, hogy minden lányt megdönthetnék, akkor is nehezen hozom ki egálra...

Most már a kapcsolat elején vagy inkább előtte kijelentem, hogy nem viselem el a féltékenységet, de én sem rendezek jeleneteket. Ez működik.

Ha a párom nem ér rá, átbulizhatom az egész hétvégét. Tudja, hogy úgysem csalom meg.

Tehát a megoldások:

1. Azonnal elhagyod, mert csak rosszabb lesz.

2. Elmondod, hogy ezzel fogja tönkretenni a kapcsolatot.

2012. aug. 22. 17:47
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nagyon jókat írnak az előzők. Szerintem ebben benne lehet az is, hogy a barátnőd kicsit önbizalom hiányos, ebből fakadhat, hogy azt érzi, nem elég jó neked (akár tudat alatt)!

Amikor én voltam "hasonló" szituban, akkor ilyenek játszottak közre, amiket írtam. Bár nálunk kicsit több okom volt "féltékenykedni"...

üdv M.

2012. aug. 23. 12:57
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Szia :)

Én is lány volnék. Én véletlenül tudom, személy szerint miért nem akarok semmit se hallani az ex(ek) felől.

Tudom, hogy a párom nem jön össze valakivel, akit nem kedvel, nem vonzza, nem szereti. Mivel kapcsolatainak nagy része úgy ért véget, hogy a lányok megcsalták, átverték, stb, szóval, nem az érzelem fakult meg, akkor honnan lehetnék biztos benne, hogy mára már teljesen kihalt belőle a dolog? Hogy ha meglátná egyiket-másikat az utcán, nem azt gondolná, hogy te jó ég, de örülök neki, hogy látom, istenem, milyen szép is lett, akármi hasonló. Tudom, hogy most velem, van, saját elmondása szerint a megcsalók/vele kitolók számára már semmit sem jelentenek, és hogy már utálja őket, nade... az utálat is egy érzelem, és nem kimondottan a szerelem ellentéte (az a közöny lenne). Szóval engem- amellett, amit az egyik válaszoló írt, hogy a gondolat, hogy valaki más is hozzáért, látta őt pucéran, megcsókolta, hallotta a szájából azt a bűvös szót- leginkább az zavar, hogy a szerelmeket, ha tényleg őszinték voltak, nem lehet teljesen kiírtani az ember szívéből. Vagy legalábbis, akit egyszer szépnek és vonzónak látott, azt mellettem is ugyanúgy látja. Szóval, én ezért nem akarok még csak hallani se az exekről. Remélem, ezzel segítettem :) És igényt tartanék a sírig tartó háládra :P :D

Jah, a megoldás kimaradt: :D nos, velem ilyenkor mást nem lehet tenni, csak megölelni, megcsókolni, szidni az exet, mármint közölni, hogy már egyáltalán nem érdekli, hogy engem szeret, és hogy soha meg nem válna tőlem, még ha akarnám se... :) ez többnyire lenyugtat. Ha elégszer mondod, el is hiszi egy idő után :)) Nálam többé-kevésbé bevált :)

U.I.: a megmaradt sms-eket meg üzeneteket az exedtől 2 év után már igazán lehetett volna annyi időd, hogy kitöröld, és mint barátnőd, én úgy érezném, jogosan várom el tőled, hogy semmi emléked ne maradjon az exedtől ilyen könnyen elérhető helyen. Ha kaptál tőle képeslapot, felőlem megtarthatnád valahol a szekrény mélyén egy poros dobozban, de az sms-eket sürgősen töröld ki. Mert tényleg: 2 év után még mi a manónak őrzöd őket?

2012. aug. 24. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!