Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Milyen egy szorongó kötödő,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen egy szorongó kötödő, és egy elkerülő kötődő párkapcsolata?

Figyelt kérdés

Neten persze vannak cikkek, de most személyes tapasztalatokra, történetekre vagyok kíváncsi.

Ha ilyen kapcsolatban vagytok, hogyan sikerült megoldani végül a problémát? Melyik fél vagytok?

Nagyon szépen köszönök előre is minden választ!

szept. 2. 16:53
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
Kedves 10-es! Az elkerülő kötődő tulajdonképpen érzelmileg elérhetetlen?
szept. 5. 06:54
 12/31 anonim ***** válasza:
Bocs, még valami! Egy elkerülő kötődő személlyel meddig érdemes kapcsolatban maradni? Mindenképp menekülni kell, vagy ha hajlandó szakemberhez menni, akkor várni?
szept. 5. 07:00
 13/31 anonim ***** válasza:
68%

11. Igen, határozottan.

12. Ha engem kérdezel, semeddig, mert mindenképpen pofáraesés a vége. Arról nincs tapasztalatom, hogy szakember ezen mennyire képes segíteni. Szerintem nem érdemes kockáztatni, hogy akkor hagyjanak el, amikor benned már kialakult egy tartós kötődés, vagy akkor, amikor a leginkább szükséged lenne a másikra.

szept. 5. 08:20
 14/31 A kérdező kommentje:

#12 nyitottságtól függ.

Nálunk én vagyok a szorongó kötődő, a barátom az elkerülő, viszont mivel nem nagyon foglalkozott pszichológiával, így ö maga sem tudta, hogy "mi a baja".

Sőt, én se. Egyik barátnőm mondta nekem, akkor néztem utána alaposabban.

Én felismertem a mintát, így az érzelmi kitöréseimet képes lettem szabályozni, már nem rontok a páromnak azonnal, ha eltűnik pár órára.

Viszont: az elkerülő mintát is felismertem nála, így amint hazaért az utazásáról, találkoztam vele, és megmondtam, hogy baj van. Kifejtettem, hogy ezek a kötődési típusok a legrosszabb kombinációk, így ha nem akarunk szakításig jutni, változtatnunk kell.

Az én párom nyitottan kezelte, mostmár ő is foglalkozik ezzel, próbál javítani, ahogyan én is.

Szóval egy ilyen kombináció szerintem nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét, ha mindkét fél dolgozik saját magán, akkor rendbe lehet ezt hozni, csak tudatosság kell.

szept. 5. 08:26
 15/31 anonim ***** válasza:
52%

Kérdező, nem akarlak elkeseríteni, de az, hogy a párod most még együttműködő, nem jelenti azt, hogy 1-2 év múlva is így lesz.

Az elkerülővel az a baj, hogy előbb-utóbb akkor is menni fog, ha te nem hozod a tipikus szorongó reakciókat.

Őszintén kívánom, hogy nálatok ne így legyen, de az utóbbi időben nagyon sokat foglalkoztam a témával, rengeteg videót megnéztem és olvastam olyanok tapasztalatait, akik ilyen kapcsolatban voltak, és egyelőre nem találkoztam olyannal, aki arról számolt volna be, hogy sikerült jó tapasztalatokat szereznie hosszú távon.

Az elkerülővel az a baj, hogy rettenetesen énközpontú, nehezen boldogul az érzelmekkel, még a sajátjaival is, nem hogy a partnerével, ezért aztán előbb-utóbb túlterhelődik, és az énközpontúsága miatt idővel marhára nem érdekli, a viselkedésével milyen károkat, sérüléseket okoz.

Szakember segítsége nélkül csaknem lehetetlen az ilyen emberekkel tartósan együtt maradni.

szept. 5. 10:47
 16/31 anonim ***** válasza:
Kedves 15-ös! Lerövidítve, segítség nélkül tulajdonképpen az elkerülő kötődő komoly párkapcsolatra, tehát családalapításra mondhatni önhibáján kívül, de alkalmatlan vagy inkább képtelen? Jól értem?
szept. 5. 10:55
 17/31 anonim ***** válasza:
16 vagyok, még azt kérdezném, az elkerülővel mondhatni egy kapcsolatban csak ez a se veled, se nélküled játszmában lehetsz?
szept. 5. 11:13
 18/31 anonim ***** válasza:

16-17: Nem vagyok szakember :), de nekem az a tapasztalatom, hogy pontosan úgy van, ahogy leírtad. De szerintem itt is vannak amúgy fokozatok, mint a nárcizmus esetében.

Van, aki tud így családot alapítani, de nem tud normálisan funkcionálni innentől mint férj és mint apa, vannak, akik 1-2 évre el tudnak köteleződni érzelmileg, de tovább már nem, és még soha nem volt ennél hosszabb kapcsolatuk, és olyanok is vannak, akik egyáltalán semmilyen elköteleződésre nem képesek, ezért gyakran váltogatják a partnereiket.

szept. 5. 11:43
 19/31 A kérdező kommentje:

Pár dologban igazad van, de azt is tudni kell, hogy a kötődési séma változhat. Az elkerülőt is rendbe lehwt hozni, nem marad fixen élete végéig ilyen. Persze, szakember kell, de nálunk a párom támogató ezzel kapcsolatban, ő is szeretne rendbejönni. Tehát az igény megvan rá.

Nyilván van sok olyan személy, aki ezen nem akar/nem tud javítani, az ilyen embereknél valószinűleg az általad felvázolt helyzet fog megtörténni, viszont kivételek lehetnek.

Úgy gondolom, ha a két fél kommunikatív, nyitott, és a problémákat megbeszélik, próbálják orvosolni, akkor abból egy jó és egészséges kapcsolat tud kialakulni, mindkét fél válhat biztonságos kötödővé. Ehez persze sok munka kell, de nem lehetetlen.

szept. 5. 11:55
 20/31 anonim ***** válasza:
Köszi a válaszokat!
szept. 5. 13:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!