Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Párkapcsolati problémák » Milyen egy szorongó kötödő,...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Milyen egy szorongó kötödő, és egy elkerülő kötődő párkapcsolata?

Figyelt kérdés

Neten persze vannak cikkek, de most személyes tapasztalatokra, történetekre vagyok kíváncsi.

Ha ilyen kapcsolatban vagytok, hogyan sikerült megoldani végül a problémát? Melyik fél vagytok?

Nagyon szépen köszönök előre is minden választ!

szept. 2. 16:53
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
89%

Én csak végignéztem egy ilyet a barátaim között. Borzalmas volt. Alapvetően mindkét embert kedvelem, de együtt a legrosszabbat hozták ki egymásból, annak ellenére, hogy meg voltak győződve, hogy csodálatosak együtt. A probléma az az volt, hogy nagyon kiegyenlítetlen volt, az egyik kezében volt a hatalom, a másik pedig csak hibázhatott, bármit tett és ezt el is hitte. A vége is az lett, hogy az elkerülő kitette a szűrét (egyet tippelhetsz, ki volt a hibás).

Amúgy annyira nem volt izgalmas, cserébe hosszú. Az elkerülő megjelent minden jó volt, majd eltűnt. A szorongó próbálkozott, majd magát hibáztatta, hogy elrontotta, majd összetört. Mire túljutott volna rajta, addigra mindig előkerült a kedves elkerülőnk és kezdődött az egész előröl. Sokszor.

szept. 2. 17:06
 2/31 anonim ***** válasza:
82%
Semmilyen, rossz. Igazság szerint nincs is párkapcsolatban.
szept. 2. 17:13
 3/31 anonim ***** válasza:
100%
Csak akkor működik, ha a kapcsolat kezdetétől fogva mindkét fél aktívan dolgozik azon, hogy biztonságosabban kötődjön. Ha ez nem sikerül, akkor soha nem lesz egy egészséges párkapcsolat belőle.
szept. 2. 17:24
 4/31 anonim ***** válasza:
100%
A szorongó kötődő az milyen? Mert lehet hogy akkor én is olyan vagyok.
szept. 2. 18:02
 5/31 A kérdező kommentje:

A szorongó kötődés többnyire olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek kiszámíthatatlan vagy érzelmileg érzéketlen a szülője. Az egyik pillanatban a szülő szeretetteljes és elérhető, a következő pillanatban viszont nem elégíti ki az alapvető szeretet-, biztonság- vagy figyelem igényeket, így a gyermek nem tudja, mire számíthat, és éhes a figyelemre és a kapcsolatra. A kötődéselmélet alapelvei szerint az, ahogyan a kapcsolatainkban viselkedünk – az úgynevezett kötődési stílus – közvetlenül tükrözi azt, ahogyan csecsemőként gondoskodtak rólunk. Az elmélet alapján az emberek kialakítanak bizonyos mintákat, amelyek az első évek tapasztalataiból erednek, különösen a szülőkkel való kapcsolatokból. A szorongásos kötődés azt jelenti, hogy valaki folyamatos aggodalommal és bizonytalansággal reagál a közelben lévők viselkedésére és elvárásaira. Az elhagyástól való félelemben és az alulértékeltségtől való bizonytalanságban gyökerezik. Ez a kötődési stílus gyakran olyan belső feszültséget okoz, amely megnehezítheti az egészséges kapcsolatok kialakítását és fenntartását. A szorongásos kötődésű emberek gyakran érzik, hogy nem kapnak megfelelő támogatást vagy figyelmet másoktól, ebből eredően hajlamosak lehetnek a túlzott aggodalomra és az elutasítás félelmére. Ez az érzés rendszerint átjárja mindennapi életüket, befolyásolva a személyes kapcsolatokat, munkahelyi teljesítményt és az érzelmi jólétet is. Egy szorongásos kötődésű személynek nehézségei lehetnek a bizalom kialakításában és fenntartásában a kapcsolataiban és gyakran tapasztalhatnak pánikrohamokat vagy szorongást erős stresszhelyzetekben.

Forrás: [link]

szept. 2. 19:06
 6/31 anonim ***** válasza:
100%

Tök jókat írtatok, az 1-es gyakorlatilag levezette a legutolsó kapcsolatom dinamikáját.

Az 5-öshöz annyit, hogy ez a gyerekkori mintázat mindenhatósága már megdőlni látszik, és a legfrissebb álláspont az, hogy egy-egy felnőttkori párkapcsolat jelentősen befolyásolhatja a kötődési stílust. Azaz egy biztoságosan kötődőből is lehet szorongóan kötődő egy elkerülő mellett, és egy szorongóból is lehet biztonságosan kötődő egy biztonságos mellett.

Én amúgy tankönyvi szorongóan kötődő vagyok, nálunk nem sikerült megoldani a problémákat, viszont a kapcsolat első egy évében 100%-ig biztonságosan kötődtem, mert nem jöttek elő az elkerülő tünetek, ellenben utána pontosan az történt, amit az 1-es leírt.

szept. 2. 19:46
 7/31 anonim ***** válasza:
100%
Hinta-palinta lesz a kapcsolat, fájdalmas szakítással a végén. Az elkerülő kötődő bár szeret, mondhatni minden tökéletes, harmóniában vagytok, mégis úgy érzi, valami hiányzik és menni akar, gyötri a bűntudat, mert szakítani fog, pedig igazán nem is érdemled meg. Ha elmegy, akkor meg mégis hiányzol neki és úgy érzi, mégsem kéne elengednie, rájön, téged akar. Ez egy ördögi kör, ha nem szállsz ki belőle, mert a szorongó kötődő mivel majd belehal a szakításba, szándéka megmenteni a kapcsolatot, mindent meg is tesz ezért, próbál megfelelni a végtelenségig, hajlandó változni is, ha a másik ezt kéri, áldozatot hoz a párjáért, kompromisszumokba is belemegy az elkerülő kötődő szerelméért. Én több, mint egy éve nem tudok túllépni!
szept. 2. 20:22
 8/31 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező! Te melyik fél vagy és mi a gond, ha nem titok?
szept. 4. 08:40
 9/31 anonim ***** válasza:
Én is nagyon kíváncsi volnék még történetekre! Az elkerülő kötődésű embert egyébként miről lehet legjobban és minél hamarabb felismerni, tudja valaki?
szept. 4. 22:14
 10/31 anonim ***** válasza:
46%

Az elkerülő kötődés jellemzői szinte teljesen megegyeznek a nárcisztikus személyiséggel, a különbség az, hogy az elkerülő nem rosszindulatból/büntető célzattal teszi, amit tesz, hanem azért, hogy elkerülje a negatív érzelmeket. Tehát pl. a "csenddel verés" ugyanúgy jellemző, csak az elkerülő célja nem az, hogy büntesse a partnerét a szeretetmegvonással, hanem hogy elmeneküljön az intenzív érzelmek, a veszekedés, a vita elől.

Sok videó van fenn a neten arról, hogy hogyan lehet őket megkülönböztetni, mindenesetre nem egyszerű, és az elkerülő kb. ugyanolyan sérüléseket okoz, mint a nárcisztikus.

szept. 4. 22:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!