Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy "benyújtják a számlát" nektek egy nap, attól nem féltek?
Aki megcsalta már a társát, nem tart attól, hogy a karma/sors/Isten, kinek, mi, ki miben hisz, benyújtja a számlát valamilyen formában nektek?
Például halálos betegség, baleset, anyagi csőd, vagy hogy életetek egy pontján titeket is cserbenhagy valaki, akit szerettek?
Lehet, hogy pár nap múlva, lehet, hogy évek vagy évtizedek múlva, de valamilyen formában törleszteni fognak, és megbünhődtök?
30: Sors vagy karma, egyszerűen azt jelenti, hogy mindennek van következménye.
Hozok egy példát. Ismerek egy srácot, aki fősuli alatt hobbi szinten dugott végig mindenkit, akit lehetett, mindenkit csalt mindenkivel.
Ennek következménye, hogy nem volt jó híre. Ezért a kedves, rendes lányok kerülni kezdték. Azok tálalták be, akik hasonlóan gondolkodtak. Utána beütött a krach, mert szerelmes lett, és pont az a lány csalta meg, és kidobta nagyon csúnyán. Bosszúból lefeküdt az első nővel, aki tehetbe esett, ő meg dafke elvette, hogy megmutassa a szerelmének, hogy megváltozott.
Azóta szenved egy pocsék házasságban, de nem lép ki, mert a gyereket imádja.
Megszívta. Megérdemelte.
De ez nem egy felsőbb hatalom, hanem a saját hülyeségének a következménye.
Hozhatok más példát is. Pl. haver egy évig volt egy csaj szeretője, akinek kamionozott az élettársa. Neki is volt nője. Mondtuk, hogy nem lesz jó vège... A csajt kidobta a kamionos, összejött a haverral. A nagyeszű elvette, és csinált két gyereket. De orrvérzésig dolgozik, hogy eltartsa őket, mire lebukott az asszonyka, hogy szeretőt tart, mert ő el van hanyagolva.
Ezt is borítékolni lehetett.
Ezért írom, hogy mindenki azt arat, amit vetett, és nem a véletlen műve, hanem a tettei következménye, ha ráb..aszik.
Rég nem találkoztam itt értelmes kérdéssel, amin el lehetett gondolkodni, diskurálni. Ez egy jó és hasznos kérdés. Végre.
Még nem olvastam az összes választ, szóval ha ismétlek valakit, azért elnézést kérek.
Hiszek valamiféle sorsszerűségben. A pillangóhatás tökéletesen igaz. Másokra hatással vagyunk, bármilyen módon. Néha, amikor depressziós voltam és magamba voltam fordulva, egy nő kedvesen kérdezgetni kezdett a boltban, hogy kinek veszem ezeket a kedves kis gyerekkönyvecskéket, a gyerekemnek? Mondtam neko, hogy nem, az öcsémnek. Megdícsért, hogy milyen kedves vagyok. Utána még beszélgettünk ezekről a könyvekről. Feldobta a napom, pedig kábé meghalni volt kedvem, mielőtt hozzám szólt volna. Egy másik eset: Intéztem a személyimet és az ügyintéző nő először annyira mogorvának tűnt, hogy görcsbe rándult a gyomrom. Aztán valami vicces dolog történt, vagyis egy kis baki és én elvicceltem, megnevettettem. Utána nagyon jó kedve volt. És rengeteg ilyen dolog. Persze sajnos többségében negatív hatások értek, inkább nem írom le.
A párkapcsolatokhoz: A legelső igazi barátom, akibe szerelmes voltam és odaadtam neki a szüzességem, nos... átvert finoman leírva. Nagyon csúnya vége lett. Nem látok már rá az életére, 10 éve történt, de a legutolsó hírem róla az volt, hogy boldog... A második pasim megcsalt, megalázott és vert. Róla sem tudom, hogy bármi baja lenne. Bár az is igaz, hogy már róla sem tudok semmit vagy 5 éve. Nem is érdekel, de annak fejében, amit velem tett, nagyon remélem, hogy egyedül fog megdögleni az utcán.
Viszont apám, aki elhagyott engem is, anyámat is, majd az utánunk lévő családját is, neki van baja elég, bőven. És még ha nem is szép dolog, de pontosan ezt kívántam neki. Hogy örökké egyedül legyen, ne legyen vele senki, soha.
Mint látszik, nem mindenki kapja meg amit érdemel, legalábbis egy darabig. De talán a halálos ágyán bőgni fog. Ha másért nem, hát azért, mert ha vallásos, ha nem, saját maga előtt mindenkinek felelnie kell a tetteiért. Ez elkerülhetetlen. Hacsak nem pszichopata valaki, ugye egyik tipikus tünet az érzelemmentesség, akkor egyszer átgondolja a dolgait. Hogy mit tett másokkal.
Én is tettem már nem szép dolgokat. Közel sem ilyen fajsúlyúakat, de a mai napig bánom és bár úgy érzem, amit kaptam (vagy csak úgy jött, ki hogy gondolja) túlzó, de ez is egyfajta vezeklés.
Még gondolat ehhez: Ha más nem is, az mindenképpen büntetés egy ilyen embernek, hogy sosem fog bízni senkiben. Mert tudja, hogy ha ő megtette, akkor bárki megteheti vele is. És általában pont attól fogja visszakapni, akit meg ő nem verne át. Ilyer már olvastam itt, nem egy történetet.
Végezetül pedig, akik itt ekézik a kérdezőt (az első két oldalt olvastam nagyjából), hogy nincs semmiféle sors és minek tesz fel ilyen kérdéseket, azok tényleg így gondolják? Hogy majd valamilyen formában nem kapják vissza? Főleg annak szól, aki 10 exét is megcsalta és illegális dolgokat művel?
Ez még eszembe jutott: Nem kívánok amúgy senkinek olyat, hogy legyen halálos beteg, haljon meg, vagy az anyagi csődöt sem (pláne ha van annak a szemétnek valamilyen úton-módon gyereke), de hogy valaki vele is tegye ezt meg, vagy egyedül haljon meg, könnyek közt, azt igen. Mert megérdemli.
Végigolvastam végül.
Annak is van igazsága, aki szerint inkább a tetteink sorozatának következényiként történnek azok a dolgok, amikor úgy érezzük, hogy a sors adta vissza, amit mi adtunk másoknak. Ez igaz. Viszont ettől még hívhatjuk sorsnak ezt a valamit. Én nem úgy gondolok erre a szóra, mint valami felsőbb hatalom, isteni gondviselés. Semmi hívő dolog nincs ebben. Viszont a kérdező pont így is tette fel a kérdést, hogy ki minek hívja, abvan hisz-e.
Ha valaki nem hívő, gondolhat úgy rá, mint az önsorsrontásra. Hogy mindennek következménye van, az összes jó és rossz cselekedetünknek. Így magára is vonatkoztathatja a kérdést, nem hívő oldalről megközelítve. Így viszont egyszerűen kizártnak tartom, hogy bárki ne félt már volna attól, hogy megtörténik vele is, amit ő is meg tudott tenni. Hacsak -mint írtam az előző kommentemben- nem szocio/pszichopata.
Nincs gondviselés/karma/isten/sors stb. Az igaz, hogy gyakori az, hogy tetteinknek következménye van amit aztán el kell viselnünk. De ez nem azért van mert valaki/valami benyújtja a számlát, hanem mert pl.aki mindenkit csalt aztán megszívta az csak a felelőtlen életvitelének lett az áldozata, nem figyelt másokra és saját magára sem, így olyan kapcsolatban kötött ki ahol most szív. Ha valakit megcsaltunk és megtudja, elhagy, az a tettünk következménye nem pedig a sors pofonja.
Továbbá, sokszor látjuk, hogy aki mocsok az azért jól elvan, pl. egy rakás náci menekült el akik aztán nagyobb gondok nélkül leélték életüket valahol a világban. Másrészt sok olyan szegény/beteg ember van aki nem igazán érdemli a "sorsát". Persze amikor egy szemét emberrel rossz történik akkor jól esik rámondani, hogy visszakapta az élettől, de hányan nem kapják vissza? És hányan kapnak rosszat aki nem érdemli? Vagyis egy ilyen felsőbbrendűség nem igazán van ebben, mert akkor némi igazságosságot is elvárhatnánk, de az nincs.
És ki dönti el, mi érdemel büntetést és mi nem? Mert az erkölcsi mérce is ahány ember annyiféle. Ami nekem még belefér az másnak már bűn, más dolgokban meg lehet épp fordítva látnánk.
Pl.látsz valakit agyonütni egy kutyát. Felháborodsz és reméled az "élet" majd visszaadja ennek a szemétnek. De ázsiában sok helyen normális dolog, eszik a kutyát. Most akkor minden ázsiai bűnhődni fog? El tudja ilyenkor a "sors" dönteni ki érdemel bűnhődést és ki nem?
Nem utolsósorban minden embernek van "bűne", kinek apró-cseprő kinek nagyobb. Hol/mennyi bűntől kezdődik a visszakapás? Van aki megcsalt, van aki ölt, van aki hazudott, átvert, vagy elment egy éhező mellett és nem adott neki kenyeret ...stb. kinek nincs semilyen, akárcsak picike bűne? Akkor viszont az összes ember a földön büntetést érdemel valamiért a "sorstól/karmától" vagy csak a nagyobb bűnök? Melyek azok?
Aki sokat lop/csal ha okosan teszi nemegyszer látjuk, hogy kényelmes életet biztosit magának és semmiféle bűnhődése nincs. Akinek megbetegszik hozzátartozója, valakije..az megesik a jó emberekkel is, ugye?
Ha megcsalok akkor valóban lehetne, hogy a párom előbbi bűneiért kapta ezt, de akkor én is bűnös vagyok vagy csak igazságot szolgáltattam? Nagyon összetett dolog és nagyon függ, ki a szemlélő. És univerzális recept nem lehet mert más más értékrendünk van, nem beszélve a külömböző kultúrákról.
Nincs ilyen mert a fentiek miatt nem is lehet. Életvitelünk, tetteink igenis tudnak minket olyan helyzetbe hozni amit szívásnak mondhatunk. De ez inkább saját rossz döntésünk vagy döntéseink sorozata mint valami felső erő igazság tétele.
Utolsó, jók a gondolatok. Viszont! Egy valamit, hagy jegyezzek meg.
Ütni-verni egy kutyát nem egyenlő azzal, hogy valaki ételeként fogyasztja. Nem bántalmazzák. Ez a kettő nagyon említhető egy lapon. Ez a véleményem független attól, hogy mit gondolok a kuytaevésről.
36# osként még annyit hozzátennék, hogy azok a példák amiket itt többen felhoztak, hogy ilyen-olyan ember visszakapta az életben...de..
senki sem csak rossz, és senki sem csak jó. Sok embernek van "bűne" és jótette is. Lehet, hogy valakit pl. megcsalt amiért"büntetést" érdemelne de közben meg egy balesetnél megmentett valakit. Vagy sok embernek segitette a pályakezdést, többen neki köszönhetik, hogy sikeresek a munkájukban stb. Sok ilyet lehetne felhozni. Van egy ismerősöm aki egy verekedős, problémás ember. Többeket megvert szinte semmiért. De egyszer egy gyerek majd belefulladt egy folyóba és bár többen voltak ott ő volt aki nem habozott és beugrott érte, ezzel megmentette az életét. A többiek (a "jó emberek") meg vagy a döbbenettől vagy ki tudja, csak álltak és nézték. Most akkor ő egy jó ember vagy rossz? Az ilyen mit kapjon a sorstól? A gyerek szülei minden jót kívánnak neki az életben, akit bántott az minden rosszat.
Akit megcsaltak azt látja, őt bántották és visszakapta az illető. De mi van, ha közben egy rakás jótettet is tett amiről nem biztos, hogy tudunk? Akkor is megérdemli csak mert az egónkat bántotta?
Nem lehet és nem is szabad felsőbbrendű igazságosságban gondolkodni, hisz akkor mérlegre kell tenni a jó és rossz tetteket.
Egy amire támaszkodhatunk az a lelkiismeretünk. Nem azért nem kell rosszat tenni mert majd benyújtják a számlát, hanem azért mert nem helyes. Ettől függetlenül bárki megbotlik, az élet ilyen és nem vagyunk tökéletesek. Igyekezni kell minél "jobban" élni és az esetleges hibákat jóvá tenni vegy legalábbis tanulni belőlük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!