Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy "benyújtják a számlát" nektek egy nap, attól nem féltek?
Aki megcsalta már a társát, nem tart attól, hogy a karma/sors/Isten, kinek, mi, ki miben hisz, benyújtja a számlát valamilyen formában nektek?
Például halálos betegség, baleset, anyagi csőd, vagy hogy életetek egy pontján titeket is cserbenhagy valaki, akit szerettek?
Lehet, hogy pár nap múlva, lehet, hogy évek vagy évtizedek múlva, de valamilyen formában törleszteni fognak, és megbünhődtök?
"egy ateista a sorsban hisz."
Uh, nem. Egyfelől az, hogy "ateista" annyit jelent, hogy nem istenhívő, semmi mást. Szóval vagy hisz a sorsban, vagy nem, de ezt így nem jelentheted ki. Másfelől a "sors kezében" hinni pontosan ugyan az a babonás ostobaság, mint a horoszkópban, ezotériában, vagy ördögűzésben hinni.
Ráadásul az én véleményem az, hogy aki azért nem hisz Istenben, mert nincs rá megfelelő bizonyíték, az ugyanebből a logikából kiindulva nem kéne, hogy a sors kezében sem higgyen. Ha mégis hisz benne, az nekem inkább isten-pótléknak hangzik.
# 21
Egy ateista hihet a sorsba, azért mert valaki elveti isten létezését, még nem jelenti azt, hogy azt gondolja, hogy nincs valami felsőbb erő.
El vagy tévedve!
Igazad lehet!
Márcsak azert is, mert általában aki csal, az a másikban sem bízik meg es ez a bizalmatlansag féltékenységet szűl, ami tönkre tesz mindent.
Így sosem lesz boldog kapcsolata, mert ha egyszer végre meg is találja az igazit, akit tiszta szívből szeret abban sem fog bízni, mert ő is olyanokat vert át akik őt szerették.
Ez tapasztalat! Sajnos!
"Márcsak azert is, mert általában aki csal, az a másikban sem bízik meg es ez a bizalmatlansag féltékenységet szűl, ami tönkre tesz mindent."
Ezt alá tudom támasztani, van ilyen a haverok között.
Mindenkit megcsalt, ő sem bízik senkibe, egy vesszőfutás a magánélete, és beteg is lett.
Te nem állást foglalsz, hanem próbálod úgy bálltani mintha eljönne mindenki számár a végítélet. Amúgysem értem miért fontos ez számodra, hiszen elmondásod szerint nem vagy érintett, ami erősen megkérdőjelzhető. Kire haragszol, beszéld meg magaddal.
# 25
uhhh
a végítélet kifejezésnek szakrális konnotációja van, én ezt sosem használom.
és nagyon vicces, ahogy próbálsz ügyskedni, de hidd már el, vannak gerinces emberek, akiknek ez nem fér bele, és vannak, akik gondolkoznak, nem csak akkor, ha személy szerint elük történik valami.
ezt nevezik empátiának, beleérző képesség.
és nem is az a lényeg, amit én gondolok, hanem amit azok, akinél nem működik a belső erkölcsi iránytű.
ez az igazán releváns kérdés.
#22: Hűha, az értő szövegolvasás úgylátom nehezedre esik :) Pontosan ezt írtam, hogy attól, hogy valaki ateista még akár hihet ostobaságokban. Ettől még nekem kicsit furcsa, hogy akkor tulajdonképpen miért nem hiszel inkább Istenben, ez a "felső erő" nagyon isten-szerű dolognak hangzik. Meg az a logika, hogy a morális fékeket csak egy "felsőbb erőből" lehet levezetni szintén tipikus teista érvelés.
Az meg szimplán marhaság, hogy ha nem létezne "felsőbb erő", akkor teljesen kontroll alatt tarthatnád az életed. Az életed felett azért nincs teljes irányításod, mert a véletlenen múlik nagyon sok minden. Nincs mögötte tudat, értelem, irányítás, egyszerűen csak a szerencse. Ez is tipikus teista gondolat, hogy azt, amit nem értünk Istennek tulajdonítjuk, csak te valamiért "sorsnak" hívod az Istened.
Bakker, felőlem nevezheted véletlennek is, mindenki annak nevezi, aminek akarja.
Csak neked ne fájjon már, hogy én minek nevezem és ne közözködjél emiatt, mert elég gyerekes.
Ha neked úgy tetszik nevezd Micimackónak, vagy éppen ne nevezd sehogy, de tartsd tiszteletben más véleményét.
Amúgy van egy olyan mondás, hogy a véletlen Isten ujja.
Részemről lezártam ezt a vonalat, mert elbeszélünk egymás mellett.
#29: egyáltalán nem mindegy, mert Isten, a "felsőbb erő", a karma valamiféle értelmet, irányítást feltételez a dolgok mögött, a véletlen pedig nem. Szóval ha a dolgok véletlenül történnek, akkor az eredeti kérdésed értelmetlen, hiszen a "számla benyújtása" valamiféle tudatot feltételez a dolgok mögött.
Tehát az eredeti kérdésedre válaszolva: aki nem hisz ezoterikus baromságokban, az nem fél attól, hogy a "rossz" tetteink egyszer visszaütnek ránk. Illetve a kérdésed rossz kategóriában tetted fel, ez a felnőtt párkapcsolatok, és nem az ezotéria kategória.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!