Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Sokszor hallom, a férj és a feleség eltérő műveltségét konfliktus forrásként emlegetni. Ki a művelt? Akinek papírja, vagy akinek tudása van?
általában akinek papírja van, az műveltebb is. lássuk be, igen ritka, hogy egy szakmunkás filozófiát olvasson.
igen, szerintem konfliktusforrás, mégpedig azért, mert aki műveltebb, érdeklődik a kultúra iránt, nem tud bizonyos dolgokat megbeszélni a társával. így az a része annak az embernek néma marad a kapcsolatban, nem tud megnyilatkozni.
nekem pont most van egy ilyen kapcsolatom, és érzem, hogy nyűglődik a kapcsolat, részben emiatt. a barátom okos, képzett is, de évek óta egy könyv sem volt a kezében, mert egyszerű munkát végez. a környezetéhez alkalmazkodott, és nem érdeklik dolgok, amik engem igen, így nem tudok vele egy csomó mindenről beszélni. engem nagyon zavar, hogy csak a mindennapi élet dolgait beszéljük meg. ez nekem szerintem kevés lesz hosszú távon.
Alapjában véve különbség van az okos és az értelmes ember között! Az előbbinek papírja -ahogy te írtad- sőt akár lexikális tudása is lehet mégis ha saját véleményt kell alkotni akkor annyi. Értelmes ember meg az aki ami tud fel tudja használni, bárkivel megtalálja a közös hangot, érdemes/lehet vele beszélgetni, önálló véleménye van a dolgokról amit alá is tud támasztani ergo nem csak a szájába van adva ha kérdezik ezt mond!
Sajnos a fejekben még mindig ez a suba-subához guba-gubához párosítás van. Diplomás a diplomással szakmunkás a szakmunkással
Ahogy az 1-es írta ha van közös érdeklődés, kommunikáció, közös célok tervek, akkor tökmindegy kinek miről van papírja! Konfliktust max az szülhet ha bármelyik nem értékeli/tiszteli a másik munkáját! Nálunk és vagyok a diplomás (N/28) a férjem szakmunkás, mégis néha mint egy istenre úgy nézek amikor otthon megjavít, barkácsol valamit, ő pedig szintén "csodál" mikor nekem kell saját terepemen bizonyítani a tudásom :D
Ha ez konfliktusforrás, az nem tudom, milyen kapcsolat lehet, ott már szeretetről nem nagyon van szó.
Én versenyezni olyanokkal versenyeznék, akikkel semmilyen baráti, stb kapcsolatot nem alakítanék ki.
Pl a nővérem hajlamos versengeni mindenkivel, sajnos neki a mai napig nincs is semmilyen kapcsolata.
A végzettség meg a műveltség, továbbá az intelligencia között én se látok sok kapcsolatot.
Nehezen tudom azt elképzelni, hogy ha valamelyiket zavarja a túl nagy különbség, akkor összeházasodnának.
na, látom, lepontoztak a 150-es iq-jú, de diploma nélküli emberek.
pedig nekem élettapasztalatom van a dologról, és azt írtam le. jelenleg benne élek egy ilyen kapcsolatban, tudom, miről beszélek, én is igyekeztem és igyekszem félretenni bizonyos igényeimet.
ráadásul nagyon sok munkást ismerek, százával ismerek személyesen munkásokat. nagy meglepetéseket még nem tapasztaltam.
nyilván vannak kivételek minden területen, de az kivétel, és nem általános. persze tudom, ez nem tetszik.
az se mindegy, mit olvas az ember, aki olvas ugye. mert jobban jár, ha semmit, mint ha ponyvaregényt meg egyéb bromságokat. attól még nem lesz művelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!