Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lesz-e özvegyi haszonélvezet az ingatlanon ebben az esetben?
"kedves Andizsuzsi, igen éppen ezt írtam le én is egyel fölötted!"
Igaz, csak közben gépeltem, és nem láttam, bocs.
Azért nem mindegy, hogy hány százalék fölött van haszonélvezete, mert a te részedet nem használhatja. (Már ha egyáltalán megkapja a haszonélvezeti jogot). Te a te részedért kérhetsz tőle használati díjat, így már nem biztos, hogy maradni akarna.
3: kicsit olvasd még a ptk-t... a közösen alkott ingatlanban haszonélvezeti jogot kap a házastárs, a többi ingatlanból örököl csak gyermekként (pl nyaraló, hétvégi ház)
Az, hogy beadták a válópert, semmit nem jelent, jogerős ítélet nincs az ügyben, olyan, mintha nem is akartak volna válni.
És mivel házastárs volt, hiába az apukád dolgozott a házért, jár a haszonélvezeti jog.
Egy ilyen kecskének nem kell jóllaknia.
Menj ügyvédhez, szerintem azáltal hogy beadta a válópert és elköltözött, nincs joga a haszonélvezetre, valamint mivel házasság előtt szerzett különvagyona volt ez az ingatlan édesapádnak, így semmihez nincs köze.
Az ingóság más tészta, mert ha házasság alatt vettek nagyobb értékű dolgokat, az közös vagyonnak számít, bár egy jó ügyvéd talán még ezt is meg tudja támadni, hiszen egy perc munkaviszonya sem volt.
" hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás."
Ezt a szomszéd, postás nem tudja igazolni. Igen sokan elköltöznek X időre "gondolkodni", majd pedig vissza.
A haszonélvezet megváltását ő kérheti. Te nem ajánlhatod fel neki.
De ha nem éltek az utóbbi időben együtt, be lett adva a válóper, akkor tök mindegy, milyen lakcímkártyája van, keress két tanút, akik igazolják, hogy x ideje nem élt együtt édesapáddal, vidd a válóperes papírt és már nincs is miről beszélni.
Ha örökölne, akkor 25% tulajdonjog neki is járna (50% anyud rész, 50% apudé, és ezt az 50%-ot kapják az örökösök egyenlő részben), tehát nem csak a haszonélvezetet kell megfizetni.
Ha nem vagy elég magabiztos az igazadban, akkor vannak a megyeszékhelyeken ingyenes jogi fogadóórák, ott meg tudnak ebben erősíteni.
Ha megkapja a haszonélvezetet, akkor NEM lehet kérni a megváltást, mivel a házastárs által lakott lakásra, az általa használt berendezési és felszerelési tárgyakra fennálló haszonélvezet megváltását egyszerűen nem lehet kérni az új Ptk. szerint.
Ezért kell arra törekedni, hogy NE kapja meg!
Mint ahogy írtuk, a házastárs KIESIK az örökségből, ha már nem éltek életközösségben. Igazolni kell tanúkkal, hogy elköltözött, így a lakás megmarad.
De további kérdezősködés helyett, haladéktalanul fordulj ügyvédhez!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!