örökölni lehet haszonélvezeti jogot nem családtagnak?
Haszonélvezeti jogot nem lehet örökölni, az kizárólag a haszonélvező életében létezik. Ha a haszonélvező meghal, a haszonélvezeti jog is megszűnik. Ezért a leghosszabb a "holtig tartó haszonélvezeti jog".
Te nyilván arra gondoltál, hogy a házastárson kívül keletkezik-e valaki részére holtig tartó haszonélvezeti jog a törvény erejénél fogva a hagyaték tárgyain. A válasz: nem!
3-as!
A haszonélvezet nem "száll" sehova! A tulajdonosra meg pláne nem, mivel fogalmi nonszensz, hogy egy tulajdonosnak a saját tulajdonán haszonélvezeti joga legyen.
A jogosult halálával az egyszerűen megszűnik.
3-as vagyok.
Például: a szüleim elváltak.
Apukámnak volt egy garzon lakása.
Amikor elhunyt, én örököltem.
Édesanyámnak is volt egy lakása.
Panel volt, s mivel szívbeteg volt, az orvos javasolta, hogy költözzön el onnan.
Eladtuk az én garzonomat, az anyukám panel lakását, és a kettőből vettünk egy hagyományos téglából épült házban egy két szoba hallos lakást.
A lakást a kislányomnak a nevére vettük úgy, hogy édesanyám megtartotta a haszonélvezeti jogot.
Amikor elhunyt, a kislányomra szállt automatikusan a haszonélvezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!