Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Olyan házaspárok, akiknél a férfi a ház ura, nektek miért vált be ez a felosztás? Mi a férfi és mi a nő dolga otthon? Hogy fogadják a körülöttetek lévők?
Kérlek olyanok NE válaszoljanak, akik szerint ez nem normális és csak kioktatni akarnak!
Nálunk a férjem az úr a háznál, na nem ver és nem aláz meg természetesen, és minden felmerülő kérdést együtt megbeszélünk, de ő hozza a döntéseket végül, én pedig elfogadom őket. A pénzt is ő kezeli (az én fizetésem nagy részét is), a számlákat én fizetem be, a bevásárlást is én intézem, de ő osztja be mikor mire mennyit költünk, mert én hajlamosabb vagyok pazarolni a pénzt. A házimunka, főzés, mosás stb. az én dolgom, ő sokat foglalkozik a gyerekekkel, leköti őket és tanul velük. A családunkat is ő "képviseli" társaságban, ő beszél inkább ha kérdeznek, ha nálunk van vendégség is inkább ő szórakoztatja a vendégeket, én pedig inkább a konyhában ténykedek (ha nem készültem el a vendégség kezdetére) és figyelek, hogy a vendégek mindennel ki legyenek szolgálva.
Nekünk nagyon jól bevált ez a felosztás, és szeretnék olyanoktól hallani, akiknél szintén így működik a család, mert általában ha szóba kerül rögtön sajnálni kezdenek vagy felháborodnak helyettem is, pedig egyáltalán nem vagyok elnyomva vagy kiszolgáltatva.. Férfiak, nők válaszát is szívesen várom, sőt, a fordított helyzet is érdekel, ha van itt ilyen, hogy az miért működik jól.. :)
Alapvetően semmi probléma nincs azzal, ha egy házasságban a hagyományos szereposztás működik. A család egyben gazdasági közösség is, akkor működik jól, ha van, aki irányítani képes. Irányítani fárasztó, nagy felelősség, háttérben maradni és onnan segíteni az irányító munkáját szintén nem lebecsülendő feladat. Akkor van baj, ha a házasság felbomlik és a hátteret vállaló fél nem alkalmas az önálló életvitelre.
Mivel nálatok ez a leosztás kiválóan működik, nem kell foglalkozni azokkal, akik ezt nem értik. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy többnyire az húzza a rövidebbet válás esetén, aki alámegy a másik fél akaratának, de vélhetően nálatok ez nem következne be, hiszen Ti tudatosan választottátok ezt az életformát.
Ilyen kérdésekben nagyon óvatosan szoktam nyilatkozni, mert kényes dolgok. Én megértem, hogy nektek ez így egyelőre jó, és természetesen mindenki úgy él, ahogy akar, de nekem ez az egyik szakterületem, és feltűnt néhány dolog az írásodban:
- Az még nagyon kevés, hogy nem ver és nem aláz meg. Ez nem érdem, ez a minimum elvárás.
- A szöveg alapján a családi munkákat szinte kizárólag te végzed (házimunka, bevásárlás, számlák befizetése). Ez egyenlőtlen munkamegosztás, hosszú távon nagyon megterhelő. Erre sokan csak évek múltán eszmélnek rá, és akkor már a párjuk nem hajlandó változtatni, hiszen "eddig is bevált, nem?" .
- És végül: az ilyen családmodellben élőknél körülbelül 90 százalékos eséllyel megjelenik (előbb vagy utóbb)a párkapcsolati erőszak.
Nem akarlak kioktatni vagy okoskodni, de tudd, hogy amit leírtál, az nem két egyenrangú ember viszonyát tükrözi.
Nalunk is ilyen a leosztas. En ferfikent igyekszem a csaladomat kepviselni. En tartom a hatam mindenert. A felesegem hatulrol iranyitgat.
Szerintem o elegedett, mert ugy tudunk haladni, hogy ha kudarc eri, akkor azt lehet mondani, hogy az en hibam. En meg les.z.a.rom, ha kudarc er. Ert mar annyi,hogy meg sem kottyan es a jovoben sem fog. Ezaltal ot tehermentesitem, mert erzelmileg a csalodast o nem kepes elviselni.
Viszont nagyon erosen a tarsam is. Tipikusan mint a 300 film elejen.
Ha masik pasival konfrontalodnom kell, akkor elotte tobbnyire ranezek a felesegemre es o egy kicsit bolint a fejevel, hogy tegyem vagy ne tegyem. Nekem meg ez peldaul segitseg.
Nalunk mukodik. A csaladunk atlag felett fejlodik. Gyerekek szuper jok. Ugyanakkor nem eppen erdekes, mert ez a sima hagyomanyos csaladmodell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!