Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jogosan borultam ki? Tényleg szórja a pénzt vagy én vagyok garasos?
Férjemmel nyár óta vagyunk házasok, s akkor kerültünk közös kasszára. Korábban már éltünk együtt, de a nagyszüleinél, akik gyerekként kezeltek minket.
Az esküvő után különköltöztünk. Én dolgozom, havi 100-at kapok, viszont ő még nem. Azt mondta azért, mert 2 diplomája van, és csak a képzettségének megfelelő állásban akar dolgozni. Viszont ha jön a hideg, még magasabb lesz a fűtésszámlánk, állítólag havi 60 körül is volt már az előző lakók szerint.
Kerestem neki munkát, holnap kezd, egy irodában fog dolgozni, és havi 80 körül kap majd. A probléma annyit, hogy a drága kitalálta, hogy ő nem visz magával kaját, ebédszünetben átmegy az étterembe, eszik egy menüt (750 Ft), meg inni sem, majd vesz az automatából (250 Ft/ fél liter). Nem értem mi azzal a baj, ha én csomagolok neki kaját az előző napi maradékból, a munkahelyén meg majd beteszi a mikróba. Vagy vigyen szendvicset vagy péksütit... De nem, ő makacs. Azt is mondtam, ha úgyis étteremben ebédel, akkor vacsit már nem főzök, de az sem tetszik neki.
Tényleg én vagyok nagyon garasos vagy irtó nagy pazarlás étteremben enni a mi helyzetünkben?
Alapvetően nem lenne sok, hogy 750ft-ért ebédel, viszont 80 ezres fizu mellett már probléma. Nekem párom 2,5x ennyit keres viszont ő itthonról visz főtt kaját, vagy szendvicset, havonta 2-3x meg pizzát rendelnek bent. Ez így rendben is van.
Ha ő ennyire külön kasszán akar lenni legyen. Elkéred tőle a rezsi felét, plusz ha van akkor albérlet/hitel felét, valamint a havi kajátoknak a felét, amit ugye otthon esztek, isztok(ebbe ne számold bele amit te megeszel munkahelyen), plusz ha van egyéb kiadásotok akkor annak is a felét. Akkor ebben még nincs benne hogy elmentek moziba, szórakoztok, vesz magának egy pólót/pulcsit..bármi. A többivel azt csinál amit akar.
80 ezerből ha CSAK 30-at lead a rezsibe, plusz 30 ezret a kajába (mert nyilván otthon is eszik, és nem csak naponta egyszer), (és akkor nem számoltam ha van hitel/albérlet) akkor marad neki durván 20 ezer. Amivel azt csinál amit akar. Hidd el hogy 1-2 hónap után meggondolja hogy minden étteremben egyen-e, vagy jó az neki a mit te csomagolsz.
Vagy a másik megoldás, egyen étteremben, de akkor azt a a pénzt levonod abból amit kajára költötök. Nyilván nem repesne az örömtől ha esténként bundás kenyeret meg párizsis kenyeret kellene ennie felváltva.
Esetleg még a kompromisszum kötés. havonta 4-5 alkalommal étteremben eszik, a többi nap visz magával kaját.
Az, hogy kinek hány diplomája van, nem releváns. A munkaerőpiac mindenkit megfelelően besorol annak megfelelően, mennyit is "ér". Kemény dolog ez.
A párod jelenleg 80 ezret ér, így - egyelőre - lejjebb kell vennie az igényeiből.
Privát véleményem szerint pedig az asszony főztje még másnap is százszor többet ér, mint akármilyen flancos éttermi koszt...
Teljesen jogosan akadtál ki, de szerintem hiába mondod neki, ha egyenlőre nem látja be. Én azt csinálnám, hogy az első hónapban ráhagynám, aztán hó végén kérném, hogy fizesse ki a rezsi felét a fizujából. Szerintem hamar rájön, hogy ez így nem fog menni, mert a pénze kb. a rezsire meg az étteremre elég.
Akkor majd javasolhatod neki a kompromisszumos megoldást, heti 1 étterem, 4 nap otthoni koszt.
legyetek külön kasszán. a párom jóval többet keres mint a tiéd, ő minden nap a vállalati ebédlőben kajál, hasonló áron van a menü, szerintem még üdítőt is iszik, bár nem ez a téma amikor hazajön :)
a rezsit, bevásárlást felezzük, a kocsiját egyedül tartja fenn, a macskának én veszek tápot.
nekem se időm, se pénzem nem lenne a munkahelyemen ebédelni, de nem is zavar, van itthon bőven étel, mikor hazajövök összedobok valamit.
ha nincs sok pénze, akkor ne urizáljon, mert így sosem juttok előrébb.
Nekem is diplomám van (közgazdász), mégis elmentem több műszakba dolgozni egy gyárba havi 70 ezerért. Ha az embert nem pénzeli a család, akkor nem teheti meg, hogy kényelmesen megvárja, amíg az álmai munkája eljön. Addig miből él meg?
Egyébként teljes mértékben igazad van, ez irtó nagy pazarlás. Nem tudom mi a baja az otthoni koszttal.
Majd rájön 1-2 hónap múlva, ha nem lesz pénze.
Mond meg hogy ha ehhez ragaszkodik, akkor fizesse a saját pénzéből, miután a lakhatáshoz, otthoni kajához levontad a pénz rá eső részét.
Rá fog jönni mekkora pazarlás, és milyen hamar elfogy az a pénz.
Az én férjem mindig főtt ételt visz, olyan dobozban amibe 1 kiló kaja fér el, plusz 3 nagy szendvics. Ha van itthon akkor még sütit is csomagolok neki vagy kekszet. Neki ez kell is mert 12 órát dolgozik naponta, és ráadásul végig talpon van. Ennyi kajával elvan addig amíg hazaér. És rendesen tartja a 90 kilós átlagsúlyát.
De eszébe se jutott soha, hogy így költekezzen, pedig ő keres többet. Meg amúgy is szereti a főztömet. Házi kosztot.
Még azt is jobb ha péntekenként mondjuk eszik a munkahelyén a férjed étteremben, a többi nap pedig visz otthonról.
Mond meg, hogy ha minden nap ott akar enni akkor fizesse is amellett hogy levonod a lakhatás, és az otthoni kaja rá eső részét, mert ez így nagyon nem jó.
Ha most hagyod magad, legközelebb már az lesz hogy otthagyja a munkahelyét mert 80 ezer neki kevés, és tőled várja az eltartását. Az ilyen típusú pasik ezt meg is léphetik akár...
27/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!