Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit szolnál ha a férjed ilyen ötlettel állna elő?
Örökölt a nagyszülei után termőföldet és egy kis tanyát. Azt találta ki, hogy családostul költözzünk oda és foglalkozzunk mezőgazdasággal.
Nem is értünk hozzá. Egyikünk se dolgozott soha a mezőgazdaságban meg szerintem alig lehetne vele pénzt keresni.
Szerintetek? Ti, hogy látjátok? Mit szólnátok, hogyha a Ti férjetek találna ki ilyet?
Kedves kérdező!
Nagyon nehéz a mezőgazdaság, és nehéz megtanulni is, két ember nem elég, venni kéne föl alkalmazottakat. Szerintem minimum 20 millából lehetne elkezdeni egyáltalán..
Nem kerül olyan sokba egy traktor!
Láttam ilyen MTZ traktorokat 1 millió forint körül. Azt halottam azok nagyon jó traktorok!
A szervizelése, az alkatrészek, az üzemanyag, a kiegészítő eszközök is sokba kerülnek. Egy traktor ehhez még nem elég, kell a talajt tárcsázni, szántani, boronálni, vetni, aratni, ha kukorica akkor szárvágózni. Ezek mind külön elemek, amit meg kell venni a traktorhoz. Ha a trakeszban meghibásodik valami, akkor kell valaki, aki megcsinálja, de az alkatrészt kp-ben ki kell pengetni, különben áll a munka a földeken, és nem haladtok semmit.
Akkor inkább telepítsetek erdőt, akácot, energiafűzt, és a fát 5 év múlva kitermelitek, hatalmas haszonnal el is tudjátok adni. Erdőtelepítésre valamikor volt még állami támogatás is, nézzetek utána. Annak az árából már tudtok kalkulálni.
35-nek teljesen igaza van, csináljátok!
Mondjatok fel mindketten, lehetőleg még ősszel, mert ti télen is tudtok termelni, vegyétek meg 1 milláért a traktort, tökmindegy, h azt sem tudjátok, hogy melyik földmunkát kell egyáltalán megcsinálni és melyik eszközzel.
Úgy fognak mindenhol átvágni a palánkon ahogy kell, de nem gond. Itt mindenki figyelmeztetett, jöttek a tanácsok, hogy kezdjétek el kicsiben de neeem.
Hajrá, sok sikert a jövendő aranykalászos gazdának!
Oké, tegyük fel, vesztek egy traktort. De csak úgy traktorral még nem lehet szántani, vetni, aratni, permetezni. Ehhez komoly géppark kell, ezért is mondtam, hogy próbáljátok meg bérművelésben. Akinek vannak gépei, azok szoktak ilyet vállalni gázolaj+vetőmag+munkadíj fejében. Az se olcsó ám! De a legjobban akkor járnátok, ha kiadnátok bérbe.
Persze, próbáljátok meg, ha akarjátok. De elavult gépekkel, szaktudás nélkül csak küszködés és felesleges pénzkidobás az egész. Ha csak annyit mondok, hogy 45 ha búza learatásához több, mint 1000 liter (!) gázolaj kell (és ez csak az aratás üzemanyagköltsége), akkor szerinted még mindig elég lesz a 2,5 millás autó eladása? A mezőgazdaság komoly tőkét igényel és több év, évtized, mire a befektetés megtérül, ha megtérül egyáltalán.
De ugye saját kárán tanul az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!