Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Házasság » Feleségek, ha házasságkötéskor...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Feleségek, ha házasságkötéskor esetleg felvettétek a férjeitek egész nevét! Űrlapkitöltéskor a keresztnév rovatba azt írjátok, hogy pl. Gézáné? Ünneplitek névnapként az új keresztnevet? Felköszöntitek egymást a férjeitekkel pl. Géza napon?

Figyelt kérdés

Ha több keresztneve van a férjnek, akkor ti melyiket használjátok?

Pl. Mészáros Károly Gézáné. Ha a Károly nevet használja a férj, akkor ti is Károlyok vagytok? Ha a Gézát használja, akkor pedig Gézánék vagytok? A Károly után nincs -né toldalék.

2020. júl. 13. 22:33
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
65%

"Kovács Gézáné Tóth Ilona"

Még mindig nem értem, miért kell bemutatkozáskor és minden adat megadásnál a férjem nevét is közölni.

2020. júl. 14. 19:25
 22/27 anonim ***** válasza:

Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez a kérdés komoly, vagy viccnek szántad... Mindenesetre van benne két részkérdés, amire lehet értelmesen válaszolni, a többi része azonban erősen komolytalan.

Hivatalosan, jogilag a Gézáné nem keresztnév, szóval ami az űrlapokat illeti, elméletileg úgy kéne tölteni mindig, hogy mindent a vezetéknévhez, a keresztnevet pedig üresen hagyni. Ez abból is látszik például, hogy a "Kovács Gézáné Tóth Ilona" esetén a "Kovács Gézáné Tóth" egésze a vezetéknév, az "Ilona" meg a keresztnév. Vagy például abból is, hogy ha "Kovács Gézáné" doktori címmel rendelkezik, akkor a dr. előtagot a név legvégére kell írnia "Kovács Gézáné dr."-ként (szemben azzal, amikor a férje a doktor, és ezért "dr. Kovács Gézáné"-nek hívják). Mindezek ellenére szerintem nagyjából senki sem csinálja így. Pláne manapság, amikor az űrlapokat már géppel kell tölteni, és a program jó eséllyel tovább se enged, ha nem írsz valamit a keresztnévhez.

Ha a férjnek két keresztneve van, akkor a feleség hivatalos neve is természetesen "Mészáros Károly Gézáné" lesz. A gyakorlatban viszont, ha a férj a Károlyt használja, mindenki így ismeri, akkor a feleség is "Mészáros Károlyné" lesz, és a teljes nevet kizárólag a hivatalos papírokon tünteti fel.

2020. júl. 14. 19:48
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

"Kovács Gézáné Tóth Ilona- ez egy ember két személyisége is lehet. Előnyös lehet disszociatív személyiségű embernek, vagy hermafroditának, ahol váltakozik az éppen aktív nem."

Én írtam, hogy így veszem fel. Köszönöm szépen a pszichológiai esettanulmányt. Most már kezdem érteni, hogy miért lett a Psycho a kedvenc filmem... :))

"Még mindig nem értem, miért kell bemutatkozáskor és minden adat megadásnál a férjem nevét is közölni."

Nem a férjem neve, hanem az enyém. :)) A férjem továbbra is Kovács Géza. Én meg örömmel viselem a nevemben, hogy a felesége vagyok. Természetesen enélkül is az lennék, de nekem ez így tetszik. Pont azért, mert minden benne van: a "lánykori részem" és a házas részem is. Ízlésen vitatkozunk egyébként, kb. mintha arról lenne szó, hogy a halászlébe kell-e tészta vagy sem. Vannak, akik körömszakadtáig ragaszkodnak ahhoz, hogy igen/vagy nem, és aki másképp gondolja, az nem normális.

2020. júl. 15. 08:40
 24/27 anonim ***** válasza:
78%

"Nem a férjem neve, hanem az enyém. :)"

Férfi neved van?

😅

2020. júl. 15. 09:31
 25/27 anonim ***** válasza:
74%
Én legszívesebben az összes ilyet Gézánénak szólítanám. Ők akartak azok lenni, nem? Akár troll a kérdés, akár nem, érdemes rajta elgondolkodni.
2020. júl. 20. 07:21
 26/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Pl. amikor levelezek egy ilyen házasság által névváltoztatáson átesett hölggyel, és a többedik üzenet után, ő már a vezetéknevemet elhagyja, és csak a keresztnevemen szólít meg. Én is írtam már pl. Gézánét, de ahogy ránéztem, olyan természetellenesen hatott, hogy pl. a Mészárost is elé írtam azonnal. Nem tudom, hogy érintette volna az illetőt, ha úgy küldöm el az emailt, de nekem rossz érzés volt látni, hogy őt így hívják, nem akartam megbántani.

Még csak zárójelbe se írta oda a születési utónevét. De ha odaírja valaki zárójelbe, azt is annyira szomorú látni, hogy már neve sincs igazából. Az a neve, ahogy az aktuális férjét hívják/ vagy több keresztnevű férj esetén az, amelyiken a férfit is hívják. Ami társaságonként eltérő lehet, mert egyik közösségben Pl. Károlyként ismerték meg, másik közösségben Pl. Gézaként. A feleség meg azt se tudja, hogy épp kicsoda. Nyomasztó... Pedig egykor ő is autonóm személyiség volt...

Az új, házasság általi utónevét/ utóneveit nem ünnepli szinte senki, még csak hallani sem akarják, sokan felháborodnak. Felmerül a gyanú, hogy nem szabad akaratukból házasodtak, változtattak nevet, stb.

Bántja az illető hölgyeket ez a névnélküliség, ahogy tapasztaljuk.

Szerintem nemcsak nekem kellemetlenek ezek a helyzetek, hanem nekik is. Bár hallottam már olyat is, hogy a szóban forgót nem érdekli, hogy másokat zavarba hoz a nevével, az ő neve.

És tényleg, csak a legtöbb esetben azért, mindkét félnek mégiscsak kellemetlen szituáció.

Vannak, akik házasságtól függetlenül változtatnak vezetéknevet, keresztnevet, ott is él a zárójeles régi név, hogy be tudják azonosítani, akik a születési nevükön ismerték meg őket, de onnantól kezdve nem tér vissza a régi nevük a hétköznapi életbe, nem azért változtatták meg.

2020. júl. 21. 19:23
 27/27 anonim ***** válasza:
100%

Ha a Gézánéknak kellemetlen lenne, akkor nem úgy vették volna fel a férjük nevét. Hosszú évtizedek óta fel lehet úgy venni a férj nevét, hogy a keresztnevük is megmarad. A " Gézánék" általában nagyon is büszkén viselik a férjük keresztnevét, örülnek az asszonynévnek, magukat is a férjük feleségeként azonosítják. Eldugott vidéki falukban még mindig megy az egymásra licitálás, versengés, kinek ki az "ura". Hát jóhogy felveszik hagyományosan a férjük nevét, hiszem mindenki lássa, hogy ő fogta meg magának a Gézát!

Ez egyedül azoknak kínos, akik ilyen nőkkel beszélnek. Nyugodtan haszáld a "hölgyem" szót levelezésben. Hiába illene nekik hozzátenni, hogy mégis hogyan szólíthatják, általában nem szokták, azt hiszik mindenkinek nyilvánvaló az eldugott keresztnevük.

2020. júl. 22. 11:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!