Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Feleségek, ha házasságkötéskor esetleg felvettétek a férjeitek egész nevét! Űrlapkitöltéskor a keresztnév rovatba azt írjátok, hogy pl. Gézáné? Ünneplitek névnapként az új keresztnevet? Felköszöntitek egymást a férjeitekkel pl. Géza napon?
Ha több keresztneve van a férjnek, akkor ti melyiket használjátok?
Pl. Mészáros Károly Gézáné. Ha a Károly nevet használja a férj, akkor ti is Károlyok vagytok? Ha a Gézát használja, akkor pedig Gézánék vagytok? A Károly után nincs -né toldalék.
Egyszer volt egy kollégám, telefonos munkakörben dolgoztunk együtt. Nem tudta a leánykori nevét a hölgynek akit hívott és Bélánénak szólította hívás közben.
Sírtunk rajta :D
El nem tudom képzelni hogy jutott egyáltalán valakinek eszébe először hogy ő Károlyné vagy Gézáné legyen.
Olyan mintha egy targy lenne, es a ferfi tulajdona.
Hát, akkor sokkolódjatok:
Én Kovács Gézáné Tóth Ilona leszek (nyilván nem ezekkel a nevekkel).
Egyébként pl. egy hivatalos űrlapnál ebben az esetben Kovács Gézáné Tóth a vezetéknév és Ilona a keresztnév. Többtagú vezetéknévnek hívják ezt a helyzetet.
De nekem a Kovács Gézáné verzióval sincs semmi bajom. Anyukámat is így hívják hivatalosan, senki sem szólítja Gézánénak. Bármilyen hivatalos helyen egyből ott van a születési név is. Az sosem tűnik el, akárhogy vesszük fel a nevünket. Előbb venném fel így, mint pl. kötőjellel, nekem az nem tetszik. De teljesen magánügy, hogy ki mit választ.
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon kedvesek vagytok :) .
Úgy látom, a feleségek többsége nem tud huzamosabb ideig azonosulni a férjük születési férfi keresztnevével/keresztneveivel, és a saját születési női keresztnevét/ keresztneveit/ megszokott névnapját szeretné használni/ ünnepelni a házasságkötés után is.
Kovács Gézáné Tóth Ilona- ez egy ember két személyisége is lehet. Előnyös lehet disszociatív személyiségű embernek, vagy hermafroditának, ahol váltakozik az éppen aktív nem.
De például ha bátortalan, vagy szégyelli magát az illető, akkor elbújik, és a férje nevét megtoldja -nével, azaz Kovács Gézánéként ismertetheti magát; ha bátor, magabiztos, akkor fevállalja magát, és a Tóth Ilonát használhatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!