Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem érzitek úgy, hogy kicsit elszaladt a ló? Miféle elvárások?
Nem provokálni szeretnék, tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit gondoltok...
Mostanában böngészem az esküvő kategóriát is (jövőben megyek férjhez), és sokszor tátva marad a szám, egyesek mekkora elvárásokkal állnak egy lakodalom elé. Nem mondom, én sem spórolok a minőségen és nem az a célom, hogy "megússzam" minél olcsóbban és minél több vendéggel a dolgot (ilyen esküvőn is voltam :(, de ez egy másik téma...)
Mire gondolok? Valaki felsorol, 4-5 féle sültet, levest, köreteket meg ugye előétel, torta, süti, italok. És jönnek a kommentek, hogy egyhangú a menü, és mi van a vegákkal? Speciel nekem nincs vega meghívottam, akkor? Nem hiszem, hogy azok akik húzzák az orrukat az ilyen (egyébként szerintem bőséges) menüre otthon mindig kaviárt eszik és többezres ebédeket készít mindig.
Én sosem kommentáltam olyan esküvői menüt, ahol finom volt amit tálaltak, hogy nem elég változatos, mert mondjuk csak sültek voltak, de sajt mondjuk nem. És akkor? A párt ünnepelni mentem, vagy étterembe? Akik ilyenkor kommentálnak, azokat ha vendégségben ropival kínálják, megkérdik, hogy miért nincs pászka is? Vagy mi?
Általában senki, tudom, én sem. Egyszerűen ez az ajánlata az étteremnek, benne van a menü árában, helyette nem lehet mást kérni...(bár lehet megkockáztatom, hogy beszélek velük ez ügyben).
Egy Erdélyi városban lesz az esküvőnk, itt szinte (vagy az is lehet) mindenhol előre összeállított menük vannak, a lakodalmak számára. Nem nagyon lehet azt mondani, hogy ez nem kell...vagyis lehet, hogy lehet, de az már csillagos ég kategória, hogy magadnak válaszd össze a menüt...
Az éttermekben ahol voltunk mindenhol előre meghatározott menüsor van, 1-2-3-4 féle, aztán abból választod, amelyik jobban tetszik.
Tényleg átgondolom a salátás részét a dolgoknak, hátha azt még be lehet szúrni.
Köszi az ötleteket :)
Ezen mindig nagyon fel tudom magam húzni....
Egy esküvőn az egybekelő pár miatt jelenik meg normális esetben az ember és nem az ingyen kaja-pia miatt. Én voltam olyan esküvőn, ahol nem volt vacsora, sem lagzi nem hogy 5 féle hús, saláták, sütemények.... Nem voltam felháborodva, egy részt mert nem vagyok az a típus, hogy ilyesmiken felhúzom magam, otthon ettem mikor éhes voltam, másrészt pedig semmi közöm nincs ahhoz, hogy a pár mit tervez, hogy állnak anyagilag stb.... Valamint értem én, hogy az esküvő egy esemény, alkalom, de nem tudom, hogy ilyenkor miért kell hű, de nagy dolgokat elvárni. Az előbb olvastam az oldalon, az esküvői menü volt a téma és pl. rántott parizert meg cordon blue-t, lecsót akart kínálni a vendégeknek. Ezen fel is háborodtak, hogy "ha ilyen kaját tolnának elém..." "..rántott párizsi...úristen...". Lehet, hogy a rántott parizer nem a legalkalmibb kaja és elhiszem, hogy van aki pont ezt nem szereti, de azt nem értem, hogy aki otthon megeszi mert szereti és ott nincs az, hogy de igénytelen meg unalmas akkor itt miért nem lehet megenni. Meg, hogy unalmas a húsleves, bezzeg, ha gyümölcslevest vagy valami krémlevest írnának akkor jönnének a válaszok, hogy azt kevesen szeretik és mellé még csinálnának valami hagyományosabbat is. Nekem egy esküvőn, ha ízlik a kaja és jól laktam, eszembe nem jutna panaszkodni, hogy "mekkora paraszt, ide rak elénk egy tál lecsót azt egyed" vagy, hogy túl unalmas, egyhangú volt a kaja. Előfordulhat, hogy szívesebben ennék valami mást, de akkor így jártam, ez nem kívánság műsor, eszem ami van. Lehet, hogy valamit nem szeretek, de akkor keresek mást. Egy nagyon nagy létszámú esküvőn még megértem, ha gondolnak a vegákra vagy éppen kevés vendég van és nagyjából ismerem a vendégek étkezés szokásait, akkor készülnék külön vega kajákkal. Viszont egy átlagos méretű esküvőn és most lehet, hogy bunkó vagyok, de nem foglalkoznék ilyesmikkel. Több ételt választanék minden kategóriából, hogy lehessen válogatni, de nem pörögném túl a dolgot. Ha vega lennék vagy lenne valami allergiám vagy fogyóznék vagy ilyesmi, akkor eszembe nem jutna beszólni, hogy nekem nem készültek külön és még ha lennénk többen is, akkor is elenyésző a számunk. Keresnék olyat ami nekem való. Szerintem ez már nem várható el senkitől sem, hogy mindenkinek a kedvére tegyen. Úgysem lehet mindenkinek megfelelni. Az anyagiak pedig már szintén egy másik kérdés... Ezért nem szeretem már az ilyen esküvőket, családi összejöveteleket mert szinte(!) csak arról szólnak, hogy kin milyen ruha van, milyen kocsival jött, van-e valakije, mit adott ajándékba, hogyan viselkedik.
Én meg azok akadok ki, hogy az esküvő már lassan elveszíti az igazi jelentőségét. Nekem is jövőre lesz az esküvőm, de nagyon fogok figyelni rá, hogy csak azok jöjjenek el, akik tényleg nem a kaja, pia miatt jönnek, hanem, mert szeretnének osztozni a boldogságunkon, mert hát ez lenne a fő cél. Így sikerült is 50 főre szűkíteni a létszámot, de lesz még egy kis nyirbálás a létszámból reményeim szerint. (Mellesleg már szóltunk, hogy nem kérünk csak szigorúan jelképes ajándékot; köszi van saját pénzünk és mindenünk, nem kell adakozni)
A menüről meg annyit, hogy arra viszont rohadtul sajnálom a pénzt, hogy valami nagy rongyrázó menüt 50 fogással összeállítsak. Nem értem meg miért nem jó: 1 fajta leves, 2-3 fajta sült, saláta, köret, 3-4 fajta sütemény; nem wellness szállodába jött a kedves vendég, hanem esküvőre. (Aki vega eszik köretet salátával, pont lesz...m, én is túléltem már pár vendégséget/esküvőt/fogadást, ahol semmi nem volt az én szám íze szerint való)
A kérdező menüsora tetszik alapvetően, de nekem már ez túl rongyrázós és rengeteg kaja, mi inkább nászútra fogjuk költeni a több pénzt, mint az esküvőre, sokkal nagyobb élmény (nekem).
14-es: látszik, hogy még nem próbáltál meg egy átlagos esküvőn olyat keresni, ami neked való - úgy, hogy nem ehettél semmit, ami ott volt... Az esküvő szervezése a vendéglátásról szól. És nem tudom, más hogy van vele, de én azért hívok vendéget, hogy jól érezze magát ez alkalommal, de ehhez az kell, hogy figyeljek az igényekre is. Nem lehet mindenkinek a kedvére tenni természetesen, de ha elvárom, hogy a vendégeim végigtáncolják velem az esküvőm éjszakáját, hogy nászajándékot adjanak, hogy maradjanak hajnalig, akkor cserébe tegyek meg mindent azért, hogy jól érezzék magukat, nem? És akárhogy nézem, én vegaként nem tudnék felhőtlenül mulatni a párral, miután a menüből egy tál rizs az egyetlen, amit meg tudok enni az étrendem miatt...
Csak ezért írom ezt le ilyen nyersen, mert ha meg olyan kérdés van itt a témában, hogy mi a szokás a nászajándék terén, akkor rögtön az az alap, hogy fejenként 10 ezer a fogyasztásra + minimum 5000 ajándékba a minimum, az alatt inkább maradjon otthon az ember, mert megkárosítja az ifjú párt. Szóval az elvárás manapság kétoldalú, mert a pár elvárja már szinte a fix összeget nászajándékba, nem teljesen úgy kezdődött ez, hogy a vendégeknek elkezdtek igényeik lenni. De akkor én miért ne várhatnám el, hogy alkalmazkodjanak az étrendemhez, és ne köretet kelljen egész éjjel ennem magában?
14-es vagyok.
Szerintem egy esküvő nem főként a vendéglátásról és a szórakoztatásról szól, erre vannak az éttermek és a szórakozóhelyek. Én vendégeket sem azért hívnék, hogy jól érezzék magukat és táncoljanak meg adjanak ajándékot. Ha nekem lesz esküvőm, akkor azért hívok vendégeket mert szeretném, ha ott lennének velem mert fontosnak érzem, hogy ott legyenek mellettem életem egyik meghatározó pillanatában. Persze, az igényesség fontos, azt én sem szeretem mikor akármilyen eseményen, vendégségben egy tálka sósmogyorót meg mirelit kajákat, kihűlt pörköltet tálalnak a vendég orra elé, de nem is erről beszéltem. Voltam olyan esküvőn egy étteremben, ahol mindenki a pár által előre összeállított menüt kapta. Volt köztünk vega is, megette a sütit, a köretet, a salátát és a levest. Én meg nem szeretem a gombát, ezért a főétel egészét nem tudtam megenni, de a köretet és a salátát igen, szintén a marcipán tortánál is mert a marcipánt sem szeretem. A saját esküvőm szervezésekor is észben tartanám, hogy mindenkinek más az ízlése, éppen ezért választanák több ételt egy kategóriába, de hogy még a vegáknak, a paleosoknak, a vegánoknak és még mit tudjam én kiknek is szinte egy külön menüt készítsek azt már nagyon nagy túlzásnak tartom. Lehet, hogy önző és bunkó vagyok, de a saját esküvőmön én nem szeretnék másokon aggódni, hogy vajon jól lakott-e mindenki. Szerintem én 5 féle étellel adtam választási lehetőséget és nem is tudok mindenkire figyelni mert a vegán nem eszik tojást, a buddhista tehenet stb. mert ha már a vegákat külön kell kezelni akkor ők is megérdemelnék. A saját esküvőmön legelső sorban azt szeretném, ha én és a párom jól érezzük magunkat és ez alatt nem azt értem, hogy elvonulunk és a vendégek meg ücsörögjenek a teraszlépcsőn, nyilván adnék szórakozási lehetőségeket. Akkor ne válasszak levendulát mert valaki allergiás rá vagy ne legyen alkohol mert xy most próbál róla leszokni? Én vendégként sem várom el, hogy tudják mit szeretek és mit nem. A nászajándék egy jelképes gesztus, amivel gratulálunk és a vacsora is egy jelképes gesztus, amivel megköszönjük, egy fajta ajándék mindkettő. Ha rendes, igényes és nem mirelit pizzával meg bolti pálcikás jégkrémmel akarják lerendezni az egészet hanem látszik rajta, hogy foglalkoztak vele, akkor én annak örülök és megköszöntem a munkájukat.
"Szerintem egy esküvő nem főként a vendéglátásról és a szórakoztatásról szól"
Igen? Akkor miért eszik egész nap a násznép és szól a zene? :)
"Én vendégeket sem azért hívnék, hogy jól érezzék magukat és táncoljanak"
Őő, miért is hívsz vendégeket, ha nem szeretnéd, hogy jól érezzék magukat?
"Voltam olyan esküvőn egy étteremben, ahol mindenki a pár által előre összeállított menüt kapta. Volt köztünk vega is, megette a sütit, a köretet, a salátát és a levest."
Ezt hívják irdatlan bunkóságnak. Amikor meghívod a "szeretteidet", de közben ívesen telibeszarod, hogy egyáltalán tudnak-e enni az ételből, amit eléjük teszel. Ha ennyivel nem tiszteli meg az ember a vendégét, inkább ne hívja meg!
"A saját esküvőm szervezésekor is észben tartanám, hogy mindenkinek más az ízlése, éppen ezért választanák több ételt egy kategóriába, de hogy még a vegáknak, a paleosoknak, a vegánoknak és még mit tudjam én kiknek is szinte egy külön menüt készítsek azt már nagyon nagy túlzásnak tartom."
Tehát a neked szimpatikus táplálkozási szokásokkal rendelkező egyének rendben vannak, de akiknek az étkezési szokásaival nem szimpatizálsz, azok dögöljenek meg, mert csak. Igen nemes és toleráns felfogás. Mint mondtam, így inkább ne hívj vendégeket...
"Lehet, hogy önző és bunkó vagyok, de a saját esküvőmön én nem szeretnék másokon aggódni, hogy vajon jól lakott-e mindenki."
Telitalálat. Tipikus példája vagy az önző, hisztis "menyaszörnynek", aki magasról tesz rá, hogy a vendégei/"szerettei" jól érzik-e magukat, csak tejeljenek és csodálják őt.
Már mondtam, hogy felesleges erről vitáznunk mert sosem fogjuk egymást megérteni. Engem nem zavar, hogy másoknak eltér a véleménye az enyémtől, például a tiéd, ezt elfogadom. Mindenki azt és úgy csinál, ahogyan szeretné, de te minden válaszom után úgy csaholsz mint egy harcias pincsi, mondd el a véleményedet, jogod van hozzá, kell is én pedig elolvasom, de te minden soromat személyes ellentámadásnak veszed...
1. Nem, szerintem egy esküvő még mindig nem erről szól. Persze, megünnepeljük a pár boldogságát, de szerintem nem ez az esküvők "főprofilja". Valamint sokan túlzásokba is esnek, egy esküvőnek nem kell azt nyújtania mint egy étteremnek, klubnak, szabadidőközpontnak. Szerintem egy olyan esküvő ahova a vendégek csak enni és szórakozni mennek, az már régen rossz...
2. Félreértetted. Hívok vendégeket azért mert ez egy fontos pillanat és szeretném, ha mellettem lennének azok akik közel állnak hozzám. Én csak a hozzám közel álló rokonokat, barátokat, ismerősöket hívnám meg az én részemről mert azt nem szeretem mikor olyan rokonok jönnek szembe, akikről még sosem hallottam. Ha elhívom őket, akkor persze, szeretném, hogy jól teljen az este. Viszont ha az lenne a fő célom, hogy jól érezzék magukat, jól szórakozzanak akkor nem esküvői meghívót adnék nekik, hanem mozijegyet, wellness belépőt.
3. Szerintem ez még nem volt "irdatlan nagy bunkóság". Az én szememben az minősül annak mikor valaki a legkevesebb fáradtságot sem veszi és ropival meg mirelit cuccokkal akarják kiszúrni a szemedet. Ebben továbbra sem fogok veled teljes mértékben egyet érteni. Ebben az esetben viszont igazat adok, főleg, hogy közeli hozzátartozóról volt szó. Ettől függetlenül az említett ember sem halt éhen, többet evett abból, amiből tudott. Valamint az az esküvő, ahova a vendégek csak enni és inni mennek szerintem már régen rossz....
4. Látom nem érted a lényegét....abszolút nem erről van szó..... Nem arról van szó, hogy csak azt engedem be az esküvőre aki szereti a marhahúst, nem "diszkriminálok" senkit az étkezési vagy bármilyen más szokásai miatt. Sokan nem szeretik a gombát, a disznóhúst, a hagymát.... Egy kis esküvőn, ahol csak a család vesz részt, olyan emberek, akiket közelről ismersz akkor elképzelhetőnek tartom azt, hogy mindenkinek eleget teszek és mindenki "névre szóló" kaját kap. Viszont ahol már van kb. 100 fő, ott kizártnak tartom, hogy mindenkinek az ízlésével tisztába legyek és mivel nem túl gyakori a vega, vegán stb... étkezés ezért nem is készülnék külön nekik. Tudom, tudom...bunkóság és ne hívjak senkit!:) Egy nagy létszámú esküvőn pedig már megéri külön felkészülni az ilyesmire, ott én is megtenném. A fennmaradó eltérő szájízű emberekkel pedig azért nem foglalkozom mert nekem az nem érné meg. Egy külön menüsor nagy kiadás és szinte(!) pénzkidobás kis létszámú emberre mert szerintem az említett étkezési szokások sem túl gyakoriak, én legalább is még egyel sem találkoztam. Nekem legalább is nincs és soha nem is lesz elég pénzem ahhoz, hogy 6-7 féle menüsort készítsek mert mindenki mást szeret. Irdatlan nagy összegeket szánnak rá egyesek, én ezt nem tehetem meg és ahogy korábban már írta is valaki, akkor inkább a nászútra vagy a mindennapjaimban a szükséges kiadásokra, nyaralásokra, felújításra ilyesmikre költeném. Ez mindenkinek a saját dolga, hogy ki mennyit szán mire, én senkitől nem sajnálom, mielőtt ezt mondanád, örülök neki, hogy megteheti, én nem tehetem meg. Bár, tudom, tudom, akkor ne hívjak meg senkit.:) Ráadásul nem is ismerhetek mindenkit elég behatóan ehhez és nem hívogatnám fel az összes vendéget, hogy "gyorsan sorold fel mit nem szeretsz", de tudom, bizonyára így illene:).....
5. Mikor valaki szembeszáll a véleményemmel mert ő máshogy véli a dolgokat azzal nincsen semmi bajom. Az egy teljesen normális, szükséges emberi reakció. Viszont azt nem szeretem mikor valaki nem a véleményre, a hozzászólásra reagál hanem engem, az embert kezdi el szidni, kritizálni. Nem ismersz engem. Nagyon nem találtad el a személyiségemet. Ha én esküvőt szerveznék és meghívnám a vendégeket, akkor egy fillért nem várnék el tőlük és abszolút nem akarom, hogy engem csodáljanak. Nem szeretek a középpontban lenni, ha engem néznek vagy fényképeznek, egyáltalán nem vágyom rá. Sőt, én esküvőt sem szerveznék mert őszintén szólva az ilyeneket csak "pofavizitnek" tartom, ahol a vendégek között is mindenki a másikat nézegeti és beleszól a másik dolgába. Manapság minden erről szól, hogy kinek van több pénze, ki tud nagyobb ajándékot adni, ki tud flancosabb esküvőt tartani, kinek milyen a ruhája, ki mit mondott és én ezt nem szeretem. Én ilyen emberek között nőttem fel, az egész család erről szólt, hogy kibe mikor hogyan lehet nagyobbat rúgni és nekem ebből már elegem van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!